marbud  Dołączył: 20 Cze 2008
instrukcja do metz 48-1
witam wszystkich!
jest to mój pierwszy post tutaj wiec proszę o wyrozumiałość ;-) kupiłem lampe metz 48 ale dostałem tylko instrukcje po ang. w większości wiem o co chodzie , ale pomocna byłaby polska wersja . Jeśli ktoś ma w pdf np to bardzo prosze o podesłanie lub umieszczenie linku .
przesukałem forum i nie znalazłem nic na ten temat
pozdrawiam :)

[ Dodano: 2008-07-05, 00:51 ]
oczywiście chodzi o lampe metz 48AF-1
z góry dzieki za pomoc
własnie zaczynam zabawe z błyskaczem:)

natus  Dołączył: 28 Mar 2008
marbud nie jesteś pierwszy, który dostał tę lampę bez polskojęzycznego manuala
napisałem w tej sprawie do agito tydzień temu, bo tam kupiłem lampę
odpisali w poniedziałek:"Witam Bardzo przepraszamy za wynikłą sytuację. Brak został zgłoszony w dniu dzisiejszym do naszego dostawcy, po otrzymaniu jej zostanie do Pana niezwłocznie wysłana"
jak na razie jest sobota a instrukcji jak nie było tak nie ma, a w poniedziałek wyjeżdżam więc lipa :-/

:-) hehe no to mamy taka sama sytuacje bo ja tez w agito . no nic to bede ich nekał! dzięki za pomoc - a nie ma ktos w jakiś pdf? albo linka do jakiegos torrenta ?
pozdrawiam forum :-B

bocian77  Dołączył: 13 Lip 2008
Witajcie!
To też mój pierwszy post. :)

Ktoś ma tę instrukcję w języku polskim?
Pzdr.

indesign  Dołączył: 03 Lip 2008
Hej wszystkim...
Wyżej opisany problem dotknął i mnie. Skierowałem więc zapytanie do sprzedawcy ("Fotozakupy" - polecam bo obsługa ekspresowa i ceny niższe niż na Allegro). Otrzymałem przeprosiny i obietnicę szybkiej wysyłki pocztą. Poczekam pewnie parę dni... Widzę że temat lekko przygasł, więc chyba nadal nikt jej nie ma... jakby co, to przyjmuję zapisy ;-)
A tak przy okazji - jakie akumulatorki do tej lampki polecacie? Czy starczą no name byle dużej pojemności, czy warto zaiwestować w coś lepszego (np Eneloop, choć pojemność niższa)?

no ja wyslalem zazalenie do agito no i odpisali ze podesla i tak juz czekam drugi tydzien i nic , jakbys dostał wczesniej i nie bylby to problem to poprosilbym o jakis skan czy wersje pdf , co do akumlatorkow to polecam eneloop , mimo ze nie maja powalajacej pojemnosci to spisuja sie tak samo dobrze albo i lepiej niz np panasonic wiekszej pojemnosci( rowniez godne polecenia)

Jak tylko spłynie do mnie, to służę pomocą :-)
Co do aku - tak myślałem że lepsze z mniejszą, ale pewniejszą pojemnością.
Acha, jeszcze jedno: jakie macie wrażenia jeśli chodzi o gabaryty i ciężar lampy?
Z moim dl2 prezentuje się dość ładnie, ale po kilkunastu fotkach daje się odczuć dodatkowy ciężar. Sam aparat jest dość mały, więc mam wrażenie pewnej nieporęczności tego zestawu, jakby środek ciężkości był w złym miejscu. Przydałby się grip, ale przy moich amatorskich potrzebach byłby to już snobizm :) Już i tak miałem z moją szanowną małżonką przeprawę z zakupem lampy... tu wygrałem, ale wakacje będą dość okrojone :evilsmile:

ach te kobiety:)
po slubie miałem wrazenie jakbym na siłowni był ale jak dla mnie waga ok

Helloł!
Jeśli będziesz już miał tą instrukcję - to ja też jestem chętny :)
Odn. wagi - chyba kwestia przyzwyczajenia (taką mam nadzieję :)).
Pzdr.

opiszon  Dołączył: 29 Sty 2008
marbud napisał/a:
ach te kobiety:)
po slubie miałem wrazenie jakbym na siłowni był ale jak dla mnie waga ok

muszę się spytać, bo mnie korci ;-)
czy powyższa wypowiedź dotyczy:
a) impresji po fotografowaniu ślubu z lampą metz 48 (że aparat ciężki i masz wrażenie jak po siłowni)
b) na swoim ślubie przenosiłeś żonę przez próg, i dlatego czujesz się jak na siłowni, ale dałeś radę i dlatego stwierdzasz, że waga ok ;-)

i w związku z tym czy ta odpowiedź
bocian77 napisał/a:

tyczy się punktu a) czy b) ;-)

po prostu zastanawiam się od paru minut, i nie mam pojęcia, o czym tu chłopaki piszecie ;-)

bo dla mnie mój k10d z teleobiektywem i lampką ciężki nie jest ;-) ani moja kobieta ciężka nie jest jak ją noszę na rękach - więc nie mam takich dylematów (choć może za miesiąc na ślubie się przekonam że w pełnym rynsztunku panna młoda waży więcej niż "normalnie" ;-) )

hehe no zobaczysz na ślubie :) ale moja wypowiedz dotyczyła raczej w pełni uzbrojoego sprzetu . Waga moim zdaniem jest odpowiednia , czuje sie ze sie ma cos w rekach ;-)
moze z ta instrukcja sie umowmy ze kto pierwszy dostanie to zrobi powiedzmy zdjecia albo skany tym kilku strona i zamiesci gdzies albo porozsyła do zainteresowanych . dzis ponagliłem Agito ale cos przestaje w nich wierzyc . niby jest tak ze polski dystrybutor jest zobowiazany do dolaczanie polskiej instrukcji ale widze ze poki sie ktos nie odezwie to olewaja to i pewnie nie maja na stanie dlategoto tak trwa , to co umow stoi?

to ja też byłbym chętny na instrukcję - fakt, nie mam tej lampy, ale jestem zainteresowany zakupem, więc przydałoby się poczytać ;-) jak w końcu ktoś dostanie, to prosiłbym o CarbonCopy na moje konto :-)

opiszon napisał/a:
ta odpowiedź
bocian77 napisał/a:

tyczy się

sprzętu fotograficznego :mrgreen:

Zamówiłem obiektyw (DA 55-300) w tym samym sklepie co lampę - odbierać będę w sobote - zapytam o zaległą instrukcję.
Nawiasem - polecam d-photo.pl. Rzetelny sklep (pomijając brak pl instrukcji...) i niezłe ceny.
Pzdr.

ale ceny wyższe niż u czesia ;) (przynajmniej ten Metz, bo inne akcesoria mnie na razie nie intereszą :-) )

Co do ceny w "Fotozakupach": cena
Do tego kurier 19 złociszy, czyli 704 z dostawą pod drzwi. W godzinę po zamówieniu przysłali info, że kurier odbiera paczkę, a dostawa była kolejnego dnia przed południem. Oj, naczekałem się nieraz na przesyłki... Co ciekawe - w Agito oferują wysyłkę w ciągu 2-3 dni, a na zapytanie o dostępność sprzętu na magazynie (w ub. piątek) do dziś czekam na odpowiedź (!). Zainteresowanie klientem takie samo jak w tepsie ;-)

nie no , tepsy to nikt nie przebije . a oto odpowiedz od agito:Witam Bardzo przepraszamy za długi okres oczekiwania. Wysłaliśmy ponaglenie do serwisu aby przesłano jak najszybciej instrukcję. Pozdrawiam serdecznie,.
nie musze mowic ze te ich pozrowienia to mam w ...

Helloł!
Odn. instrukcji - ponieważ byłem chwilę przed zamknięciem, a mieli jeszcze kilku klientów - powiedziałem że maila wyślę. Mają się odezwać.
Odn. cen - owszem, jest taniej w kilku sklepach... tyle, że do ręki tą lampę czy obiektyw musi wziąść m.in. kurier... Myślę, że niewiele go obchodzi co jest w tej (kolejnej) paczce którą musi dostarczyć. Dlatego wolę przepłacić parę zł. i odebrać osobiście.
Nowym nabytkiem niewiele dziś popstrykałem, wstępnie - jestem zadowolony! :mrgreen:
Pzdr.

to jak juz bedziesz mial to prosimy o podzielenie sie , mysle ze wielu osobom sie przyda , nieby sie rozumie wiekszosc z GB ale jednak fajnie by bylo przeczytac w naszym jezyku

Instrukcja lampy Metz 48AF-1 Jeszcze nie przeglądałem.
Pzdr.

:-B :-B :-B :-B :-B :-B :-B :-B :-B :-B :-B :-B :-B tyle Ci powiem !!!hehe dzieki wielkie , myśle ze uszcześliwiłes nie jednego posiadacza tej lampy!!!

Skocz do: