FraZa  Dołączył: 25 Kwi 2006
akurat kit pod względem aberracji wypada całkiem dobrze
jeszcze do mnie nie dotarła FA 50/1.4, ale nie spodziewam się żeby bardziej aberrowała od A 50/1.7, która ma małe aberracje, tylko przy największych przysłonach
poza tym fotografując taką stałką widoki używa się dużo mneijszych przysłon

Diamond32  Dołączył: 20 Sie 2007
Asahi napisał/a:
rbucz napisał/a:
taki DA 40mm/2,8 ma zero aberracji
FA 50/1.4 na F2.8 tez ma niewielkie...

Raczej spore, a do tego rosną wraz z większą przysłoną :!: Przez cały zakres przysłon są ponad 3x większe niż w DA40, brokatowi i na photozone to potwierdzają.. Zresztą sporo 50-tek, nie tylko Pentaxa ma z tym problemy, to klasyczne szkła które muszą mieć aberracje na syfrze :-)

Asahi
[Usunięty]
Diamond32 napisał/a:
a do tego rosną wraz z większą przysłoną
z tym sie niestety nie moge zgodzic. A co do brokatowych, to mam o nich zdanie wyrobione.
Diamond32 napisał/a:
Przez cały zakres przysłon są ponad 3x większe niż w DA40
to znaczy, ze w DA40 tez rosna wraz z wieksza przyslona :!: :mrgreen: Gdyby bylo inaczej na wyzszych przyslonach byloby 4x, 5x itd

Asahi napisał/a:
Diamond32 napisał/a:
a do tego rosną wraz z większą przysłoną
z tym sie niestety nie moge zgodzic. A co do brokatowych, to mam o nich zdanie wyrobione.
Diamond32 napisał/a:
Przez cały zakres przysłon są ponad 3x większe niż w DA40
to znaczy, ze w DA40 tez rosna wraz z wieksza przyslona :!: :mrgreen: Gdyby bylo inaczej na wyzszych przyslonach byloby 4x, 5x itd

Przejrzyj sobie:
FA50 optyczne
DA40 opytczne

A na photozone sam sobie wejdź i zobacz, tam dysproporcje są jeszcze większe :-)

Asahi
[Usunięty]
Diamond32 napisał/a:
A na photozone sam sobie wejdź i zobacz, tam dysproporcje są jeszcze większe
a u Ciebie jeszcze wieksze! No wlasnie, tak miarodajne sa wszelkie testy, u jednego tak, u innego jeszcze inaczej a praktyka mowi jeszcze cos innego. Nie widze w Twojej stopce FA 50/1.4, wiec czemu sie tak autorytatywnie wypowiadasz. Zaprezentuj nam test porownawczy zrobiony przez siebie, wtedy odniose sie z odpowiednim szacunkiem do Twoich opinii, teraz jest to dla mnie jedynie wychwalanie (w wielu watkach) DA 40 i nic wiecej.

Asahi napisał/a:
Diamond32 napisał/a:
A na photozone sam sobie wejdź i zobacz, tam dysproporcje są jeszcze większe
a u Ciebie jeszcze wieksze! No wlasnie, tak miarodajne sa wszelkie testy, u jednego tak, u innego jeszcze inaczej a praktyka mowi jeszcze cos innego. Nie widze w Twojej stopce FA 50/1.4, wiec czemu sie tak autorytatywnie wypowiadasz. Zaprezentuj nam test porownawczy zrobiony przez siebie, wtedy odniose sie z odpowiednim szacunkiem do Twoich opinii, teraz jest to dla mnie jedynie wychwalanie (w wielu watkach) DA 40 i nic wiecej.

Powiem Ci że na FA-31 mam aberracje :-D I mi to nie przeszkadza. Ja tylko podałem linki do testów. Miałem SMC-M 1.4 - piękne szkło, SMC-A 2.0 i 1.7, też super. Mi aberracje nie przeszkadzały. Stwierdzam tylko, że DA praktycznie ich nie ma, ok :?:

Asahi
[Usunięty]
OK :-B

Generalnie można powiedzieć, że szkła projektowane pod FF mają większe aberracje mimo, że ogólnie mogą byc lepsze od tych pod APS-C. Niepokoi mnie natomiast co innego, otóż w limitedach które oglądałem pod światło, są w środku mikro-pyłki.. Np w moim DA40 ciągle ich przybywa.. Brakuje mi większej szczelności tych szkieł.. W DA200 czy DA300 dało się to przecież zrobić

w0jo  Dołączył: 15 Cze 2008
Zrobiłem takie porównanie

Ogniskowa na 50 oprócz przesłony 3.2 (dokładnie 3.5), wtedy 18. Dla kita 50 to prawie koniec zakresu co odbija się na CA.

Skocz do: