pawelek-79  Dołączył: 06 Wrz 2006
Tryb pracy flasha - model/modelowanie
Kompletnie nie mogę zrozumieć, do czego ten tryb MODEL służy. W instrukcji skąpo napisano, jak go ustawić, i że w tym trybie można przed wykonaniem zdjęcia sprawdzić, jak rozkładają się cienie poprzez wciśnięcie przycisku TEST na lampie.
Ale kiedy miałbym używać tego trybu? Czy to jest zwykły P-TTL tylko z opcją sprawdzenia rozkładu świateł i cieni przed wykonaniem zdjęcia ???

Stachu  Dołączył: 27 Kwi 2007
To jest taki myk, że lampa świeci (właściwie mruga) przez sekundę (?), co pozwala na obejrzenie cieni i świateł "na żywo" a nie na wyświetlaczu.

Stachu napisał/a:
To jest taki myk[...]

I to mnie właśnie dziwi, skoro jest dedykowany do tego przycisk, to mogła by tak pokazywać w każdym trybie, po wciśnięciu tego przycisku. Niestety opis funkcji w instrukcji jest bardzo skąpy. Zacytuję w całości, aby niczego ważnego nie przeoczyć:
MODELING FLASH
If you use the Modeling flash, you can check the lighting and shadow effects, before you take the picture.

No i całe wyjaśnienie :-P
Reszta to instrukcja włączenia tego modelingu, tylko po cholerę uruchamia się tę opcję z menu, jeśli przycisk na lampie nie pełni żadnej innej funkcji ???
Czy to po prostu takie nienajmądrzejsze rozwiązanie, czy ja tu czegoś istotnego nie rozumiem ???

plwk  Dołączył: 21 Kwi 2006
pawelek-79, czy piszesz o jakiejś konkretnej lampie czy tak ogólnie?

lipalipski  Dołączył: 28 Mar 2007
plwk, o 530 dg super Sigmy.

Piszę o Sigma EF-530 DG Super

plwk  Dołączył: 21 Kwi 2006
Nie znalazłem w temacie, postach ani stopce i dlatego pytam.

Skocz do: