256mb  Dołączył: 26 Maj 2008
dsk napisał/a:
Wy sobie zdajecie sprawę, że żeby było 500mm F1.4 na długim końcu, to średnica zewnętrznej soczewki musiałaby mieć z 35cm? To szerokość mojego laptopa. :mrgreen:

Chyba, że zmniejszy się matrycę. Na K200 z ciupeńką matrycą i takim szkłem wielu by się skusiło.

opiszon  Dołączył: 29 Sty 2008
256mb napisał/a:
dsk napisał/a:
Wy sobie zdajecie sprawę, że żeby było 500mm F1.4 na długim końcu, to średnica zewnętrznej soczewki musiałaby mieć z 35cm? To szerokość mojego laptopa. :mrgreen:

Chyba, że zmniejszy się matrycę. Na K200 z ciupeńką matrycą i takim szkłem wielu by się skusiło.

czyli po prostu kompakt ultrazoom, tyle że z jakimś wielkim szkłem ;)

albo lepiej, komórka z dołączanym obiektywem od lustrzanki

lipalipski  Dołączył: 28 Mar 2007
256mb napisał/a:
dsk napisał/a:

A co, jak będzie mniejsza matryca, to obiektyw o takich parametrach się zmniejszy? Ciekawe.

opiszon  Dołączył: 29 Sty 2008
lipalipski napisał/a:
A co, jak będzie mniejsza matryca, to obiektyw o takich parametrach się zmniejszy? Ciekawe.

no chyba, przecież masz w kompaktach obiektywy "spacerzoom" ze światłem f2.8, a nie są niewiadomo jakich rozmiarów ;-)

[ Dodano: 2008-07-31, 09:17 ]
wiem, że nie ze stałym, ale takiego wymagania tu nie było ;)

lipalipski  Dołączył: 28 Mar 2007
opiszon, tylko, że one mają ogniskowe od, na przkład, 5 do 17 mm, a nie od 18 do 500.

opiszon napisał/a:
wiem, że nie ze stałym, ale takiego wymagania tu nie było ;)

Jak to nie?

MarcinG  Dołączył: 03 Lip 2007
piotr_luk napisał/a:
A w zestawie oprócz osłony przeciwsłonecznej będzie wózek do ciąganie tego za sobą

Raczej postawiłbym na gąsienicowy zestaw samobieżny.

dsk  Dołączył: 19 Mar 2008
Z przykrością stwierdzam, że lipalipski ma rację, a 256mb się myli. :evilsmile: W kompaktach są spacerzoomy, ale mają relatywnie krótsze ogniskowe, właśnie ze względu na małą matrycę. Tylko mówi się o ekwiwalencie ogniskowej dla małego obrazka, żeby ludzie nie musieli przeliczać dla każdego rozmiaru matrycy (a jest ich sporo w kompaktach) jaki dany obiektyw ma kąt widzenia.

Sorry, że tak łopatologicznie tłumaczę, ale może komuś się przyda.

Cześ  Dołączył: 15 Lut 2007
MarcinG napisał/a:
Raczej postawiłbym na gąsienicowy zestaw samobieżny

koniecznie sterowany za pomocą satelity

Skocz do: