Gwiazdor  Dołączył: 05 Mar 2007
alkos napisał/a:
Gwiazdor napisał/a:
Lepiej powiedzcie co znaczy "usually"

Zazwyczaj.
:-B :mrgreen:
Tyle to ja wiem, tylko co to znaczy w tym konkretnym zdaniu? Chyba, że gdzieś jest to opisane, tylko nikt nie czytał. ;-)

alkos  Dołączył: 18 Kwi 2006
Gwiazdor napisał/a:
Tyle to ja wiem, tylko co to znaczy w tym konkretnym zdaniu?

A to sie pytaj autora zdania :-)

baukan  Dołączył: 24 Maj 2008
W "services.msc" usługa pod tytułem: ##Id_String1.6844F930_1628_4223_B5CC_5BB94B879762##
Chyba wystarczy zatrzymać i ustawić na tryb ręczny lub wyłączony.
Vista Ultimate x64 nie klęknęła po tym ale ciekawe na ile to unieruchamia Bonjour'a.

LDevil  Dołączył: 30 Maj 2007
zorzyk napisał/a:
No wiesz, ten "obowiązek" wynika z brzmienia cytatu: "The user should usually allow Bonjour to connect the "internet"". Czyli "użytkownik powinien zwykle pozwolić Bobjour na połączenie do internetu", co w prosty sposób przekłada sie dla mnie na nieblokowanie dostępu Bonjour do internetu, bo inaczej dostęp do sieci lokalnej nie będzie "seamless'.
Nie używałem nigdy tego, ale na 99% chodzi tutaj o komunikat, którym Windows straszy użytkownika w momencie kiedy jakikolwiek proces otwiera dowolny port na adresie różnym od localhosta. Prawdopodobnie pytanie to brzmi wygląda jakoś tak: "Czy chcesz, żeby program xxx był dostępny/miał dostęp do sieci internet." Generalnie jeżeli jesteśmy w lanie za jakimś routerem to raczej nas taki komunikat nie powinien zbytnio przestraszyć.
A co do tego Bonjour, to aż z ciekawości sprawdzę, czy jest to u mnie.

Tok'Ra  Dołączył: 11 Lip 2006
baukan napisał/a:
W "services.msc" usługa pod tytułem: ##Id_String1.6844F930_1628_4223_B5CC_5BB94B879762##
Chyba wystarczy zatrzymać i ustawić na tryb ręczny lub wyłączony.
Vista Ultimate x64 nie klęknęła po tym ale ciekawe na ile to unieruchamia Bonjour'a.

Dokładnie, po bliższym przyjrzeniu się, należy to tak pogonić z services.msc, a potem można już tradycyjnie wywalić. Patent na uwalenie systemu jest taki, że jak się źle wyrzuci czy wcale nie zatrzyma tej usługi w services, to skasowanie bonjura zablokuje start kompa. Ale jak się pozbędziemy z services tę usługę na dobre, to już można wyrzucić bez szkody dla siebie.
Okazuje się, że w jakiś magiczny sposób po wyrzuceniu, usługa u mnie się pojawiała automagicznie ponownie - dlatego po wyrzuceniu plików bonjoura blokowała start systemu.
Ale skutecznie wyrzucona - pozwoliła na usunięcie Bonjura.

Skocz do: