Kosmo  Dołączył: 11 Mar 2008
Zdano napisał/a:
Zapytaj na jakiej podstawie przekazali paczkę.

zapytam...

jungli
[Usunięty]
To pewnie nie szlo DHLem tylko jakas dziwna opcja Deutche post a jak wiecie ich kurierska to DHL, wyglada to tak, ze jak maja jakies zastrzezenia co do paki to zatrzymuja na cle, kiedys bylo tak, ze od razu dostawals kwit ile masz do zaplacenia cla, teraz nie wiem co to za filozofia przetrzymywania paczek na cle, gorki im rosna, nadal obowiazuje wartosc graniczna nie pamietam ile teraz wynosi bo w tym nie siedze, jesli na paczce jest faktura na kwote powyzsza granicznej, zatrzymuja pake i naliczaja oplaty w postaci vatu, trzeba bedzie sie odwolac kolego, ze to na twoj uzytek tak jak mowilem, z 1szt beda mieli ciezko zeby cie udupic, piszesz odwolania i tyle do skutku, najpozniej w 2 instancji wygrasz wiec spoko.
To,ze jestesmy w unii to nie znaczy, ze nie zaplacisz cla czy podatku,nadal obowiazuja pewne przepisy wykonawcze, min dlatego np placimy clo od samochodow. Szczerze mowiac, to wszystko zalezy od interpretacji przepisow i kwalifikacji, trudny temat nawet dla celnika

pzdroofka

Panie i Panowie, potwierdzam ten przypadek, nadane via DHL "express". Dziś przyniósł listonosz Poczty Polskiej.
Ciekawe czy można już zamówić Big Maca w KFC? ;-)

Łukaszzz  Dołączył: 15 Wrz 2007
Nie zły burdel z tym DHLem.
Może mi ktoś wytłumaczyć jakie są opcję opłaty za zakupiony towar sprzedawcy na ebay-u ?
Odnośnie Pay Pal-a to gdzie i jak podpiąć to pod swoje konto ?

dickkett  Dołączył: 18 Wrz 2006
Łukaszzz napisał/a:
jakie są opcję opłaty za zakupiony towar sprzedawcy na ebay-u ?
Takie jakie sprzedawca dopuścił (przelew, PayPal, gotówką przy odbiorze osobistym). Oczywiście zawsze możesz zapytać czy nie mógłbyś zapłacić w formie, która Ci odpowiada najbardziej - czasem się udaje.
Cytat
gdzie i jak podpiąć to pod swoje konto ?

https://www.paypal.com/pl...egistration-run
Jeśli o to Ci chodziło, to dalej już z górki. ;-)

[ Dodano: 2008-08-06, 08:57 ]
Musiałem przerwać.
Jeśli pytanie dotyczy jak to "podpiąć" do konta eBay'a, to działa automat.
Po uruchomieniu płatności eBay następuje przekierowanie, uruchamia się strona logowania Twojego konta PayPal i, jak poprzednio, dalej już z górki, zakończona aukcja widnieje na Twoim paypal'owskim koncie.
Jeżeli w aukcji nie było podanej płatności w systemie PayPal, a uzgodniłeś ze sprzedawcą, że w ten sposób mu zapłacisz, musi on podać Ci namiar (adres mail'owy) do swojego konta na PayPal'u.
Wpisujesz konto sprzedawcy, numer aukcji, PayPal znajduje aukcję i, napiszę po raz trzeci, z górki. ;-)

ggdh  Dołączył: 06 Sty 2008
Dobrze wiedziec, bo wlasnie jestem w trakcie swojego pierwszego licytowania. Wszystko za wczasu przygotowane (paypal, podpiecie itp.), wiec nie przewiduje problemow.

Samp  Dołączył: 23 Kwi 2006
SQ6GIT, ja myślę, że jednak musi być jakieś wytłumaczenie tego transferu DHL - Poczta Polska.
Bo listonosze nie świadczyliby przecież usług pocztowych charytatywnie - pewnie wynika to z jakiejś umowy.

Myślę, że byłoby fajnie gdybyś dociągnął sprawę do końca i rozszyfrował, o co chodziło - masz przecież największą wiedzę o swoim, dość osobliwym, przypadku. Być może jest to jakaś usługa DHLu - forma współpracy z Pocztą Polską. Być może (skoro paczka szła zza granicy) - była np. do granicy obsługiwana przez DHL, a za granicą przez lokalnego doręczyciela?

Nie mam pojęcia. Ale warto by to wiedzieć - aby uchronić się przed podobnymi sytuacjami.

opiszon  Dołączył: 29 Sty 2008
hmm, dziwne to z tą Pocztą Polską, nie ma co

jak zamawiałem rzeczy ze stanów via USPS, to spodziewałem się że przyniesie do listonosz Poczty Polskiej, ale nie, jakiś zewnętrzny doręczyciel dostarczył (inne druki miał niż normalnie listonosze PP) - chyba że PP znów wynajmuje jakąś zewnętrzną firmę, tak jak to z roznoszeniem paczek u mnie się dzieje - roznosi jakaś firemka, i dzięki temu awiza lądują najczęściej na korytarzu, bo kluczyk do skrzynki ma tylko listonosz PocztyPolskiej-paranoja

dlatego tym bardziej dziwne że DHL dostarcza paczki przez PP
chyba że to jakaś dziwna, tania opcja DHLa była, że np DHL dowozi tylko do kraju docelowego, a potem to oficjalna poczta danego kraju rozwozi (poniekąd dziwne to rozwiązanie, ale w pewnym stopniu jestem w stanie sobie je wyobrazić)

kurcze, nawet paczkę EMSową z Chin (pocztex) przywiózł specjalny kurier Pocztexowy, a nie pan Gienu, listonosz PP

Tok'Ra  Dołączył: 11 Lip 2006
Również i ja chciałem zakosztować przyjemności przynależenia do cywilizacji zachodniej i wygrałem jedną aukcję w UK u 100% pewnego sprzedawcy- za jedyne 122 + 25 funtów transport typu Royal Mail. Z karty zdjęło mi mniej niż 630 zł - więc z prowizjami banku i PayPal'u nie wyszło tak najgorzej.

Potem dopiero na forach doczytałem, że warto prosić sprzedawcę o wysyłkę via Royal Mail AirMail - czyli powietrzem - co daje faktycznie szybki transport lotniczy (inaczej zastrzegają się, że paczka idzie drogowo do 8 tygodni), oraz że można wykupić prócz ubezpieczenia transport z podpisem osobistym przy odbiorze. Niestety ta wiedza kosztuje mnie już kilka dni nerwów i przyszła spóźniona, a i skóra mi się marszczy na plecach jak sobie czytam to: http://tinyurl.com/5dsd2t

Płatności via PayPal robi się prosto - mam konto w mBanku - o nazwie eKonto. Po ok. 2 tygodniach po złożeniu przez internet wniosku o eKartę otrzymałem takową - i tu nie wiem czy słusznie wybrałem, bo rozliczaną w Euro (można wybrać USD). Przelałem małą kwotę na początek z eKonta na eKartę - i dopiero potem wypełniłem wniosek na stronie www.paypal.pl - zgodnie z algorytmem prawidłowego postępowania ;-) .

Z eKarty zniknęła mi więc mała kwota (7,50 zł), która pozwoliła mi po ok. 3 dniach potwierdzić 4-cyfrowym numerem z wyciągu z eKonta mBanku fakt posiadania karty płatniczej w PayPal na stronie PayPal. Podpiąłem konto PayPal do Ebay'a i mogę już realizować płatności. Byle tylko paczka chciała bezpiecznie dotrzeć... Ciekawe, czy wtopiłem...

Tok'Ra, albo się kurs funta zmienił trochę przez te kilka dni, albo ...
bo wg dzisiejszego kursu to mi 630zł nie chce wyjść :-)
zastanawiam się o jakiej prowizji banku mówisz, bo mój przy płatności z paypala nic nie pobiera

tak samo, nie powinno być różnicy czy karta rozliczana w Euro(Maestro) czy w USD (Visa) - Paypal i tak przewalutuje kwotę na złotówki u siebie (wg swojego kursu) i zdejmie ci kwotę w złotówkach, więc różnicy tu nie ma żadnej

Spinner  Dołączył: 22 Mar 2006
piotr_luk napisał/a:
matb napisał/a:
Bo to coś nie teges jest
A nawet bardzo

A niby co? Trzeba najpierw wiedziec czym jest DHL... Wszystko jest imho ok...

Pzdr
Spinner

nazgul  Dołączył: 15 Paź 2007
Re: Pytanko do Ebay-erów
Wito76 napisał/a:
Nakupowałem już mnóstwo rzeczy na allegro i tu wszystko jest dla mnie jasne.
Mam pytanko do osób, które kupowały coś na Ebayu, ile mniej wiecej czasu idzie paczka z obiektywem z Anglii?? Przyjmijmy ze płatnosc PayPalem poszła zaraz po wygraniu.
Wstyd sie przyznać, ale wlasnie wygrałem mój pierwszy bidding.

Do mnie FA 28-70/4 szedł chyba 4 albo 5 dni lotniczą.

P.S. Chyba eBuyerów w odróżnieniu od eSellerów :D

Samp napisał/a:
SQ6GIT, ja myślę, że jednak musi być jakieś wytłumaczenie tego transferu DHL - Poczta Polska.
Bo listonosze nie świadczyliby przecież usług pocztowych charytatywnie - pewnie wynika to z jakiejś umowy.

Myślę, że byłoby fajnie gdybyś dociągnął sprawę do końca i rozszyfrował, o co chodziło - masz przecież największą wiedzę o swoim, dość osobliwym, przypadku. Być może jest to jakaś usługa DHLu - forma współpracy z Pocztą Polską. Być może (skoro paczka szła zza granicy) - była np. do granicy obsługiwana przez DHL, a za granicą przez lokalnego doręczyciela?

Oczywiście. DHL sam mnie informował, ale nie pamiętam jaka to zależność. Pisałem o tym wcześniej w wątku. Jak to istotne to się dowiem konkretnie. Póki co wykasowałem to z RAM w mózgu, bo paczka doszła... :-)
Tok'Ra napisał/a:
Z eKarty zniknęła mi więc mała kwota

Kwota oczywiście zostanie zwrócona na kartę, to procedura weryfikacji karty tylko i wyłącznie (może to oczywiste, ale nie napisane jednoznacznie i ktoś mógłby myśleć że to bezzwrotne).

A teraz pytanie za 100pkt. Próbowałem podpiąć moje konto Paypal z eBay i okazuje się, że "już inne konto PP jest podpięte do eBay". Jak to zmienić?
Widocznie kiedyś zakładałem konto PP, ale nie pamiętam już jakie i gdzie ono jest, więc chciałbym to zmienić. Ktoś to już ćwiczył?

janek_wu  Dołączył: 26 Maj 2008
SQ6GIT, wejdź na paypal.pl tam masz na pierwszej stronie opcje odzyskiwania hasła (jesli pamiętasz na jaki adres e-mailowy zostało założone konto), jeśli tego e-maila nie pamiętasz to jest tam opcja odzyskiwania konta paypal również w takiej sytuacji. :-)

janek_wu napisał/a:
SQ6GIT, wejdź na paypal.pl tam masz na pierwszej stronie opcje odzyskiwania hasła (jesli pamiętasz na jaki adres e-mailowy zostało założone konto), jeśli tego e-maila nie pamiętasz to jest tam opcja odzyskiwania konta paypal również w takiej sytuacji. :-)

Wiesz, problem w tym, że bij-zabij nie pamiętam jaki login, email, hasło itp... :)
Jedyne co mi świta, że jakieś tam konto kiedyś było...

alkos  Dołączył: 18 Kwi 2006
Cytat

No to zadzwon na info ebay.pl i spytaj co to byl za login...

janek_wu  Dołączył: 26 Maj 2008
SQ6GIT napisał/a:
janek_wu napisał/a:

Wiesz, problem w tym, że bij-zabij nie pamiętam jaki login, email, hasło itp... :)

Próbowałeś odzyskać dostęp przez stronę paypal.pl? Pod przyciskiem Zaloguj się są dostępne 2 opcje odzyskiwania dostępu do konta. Wchodzisz przez „Nie pamiętasz swojego adresu e-mail", wypełniasz formularz kontaktowy (niestety konieczne jest podanie nr telefonu i konta bankowego jakie zostały użyte do zarejestrowania konta). Jeśli to nie pomoże to skontaktuj się z pomocą techniczną Paypal.

ggdh  Dołączył: 06 Sty 2008
SQ6GIT napisał/a:
Kwota oczywiście zostanie zwrócona na kartę, to procedura weryfikacji karty tylko i wyłącznie (może to oczywiste, ale nie napisane jednoznacznie i ktoś mógłby myśleć że to bezzwrotne).

Dokladnie tak. Przy pierwszym placeniu (o ile to bedzie szybko po aktywacji i paypal nie zdazy zwrocic Ci na konto) ta mala kwotka bedzie wlaczona w platnosc (1,5e + np 50e pociagnie z karty w przypadku placenia za przedmiot sumy 51,5e itp.)

Tok'Ra  Dołączył: 11 Lip 2006
opiszon napisał/a:
Tok'Ra, albo się kurs funta zmienił trochę przez te kilka dni, albo ...
bo wg dzisiejszego kursu to mi 630zł nie chce wyjść :-)
zastanawiam się o jakiej prowizji banku mówisz, bo mój przy płatności z paypala nic nie pobiera

tak samo, nie powinno być różnicy czy karta rozliczana w Euro(Maestro) czy w USD (Visa) - Paypal i tak przewalutuje kwotę na złotówki u siebie (wg swojego kursu) i zdejmie ci kwotę w złotówkach, więc różnicy tu nie ma żadnej

A jakie masz konto i w jakim banku?

Płacenie w mBanku Paypalem kwoty 147 funtów wyniosło mnie dokładnie 02.08.2008r. 622,41 PLN, czyli funt kosztował mnie 4,234 zł przy kursie funta w mBanku: wg. sprzedaży, 4.1514 zł;
Czyli... z dobrym bankiem jest tak, że jednak musi zarabiać ;-)

Jak w mBanku zakładasz virtualną eKartę do płatności w internecie - musisz wybierać, czy przewalutowanie ze zł ma być na euro, czy na usd. Czyli, bank zarobi na przewalutowaniu po raz pierwszy. A PayPal gdy zabiera z eKarty też robi przewalutowanie na funty wg. swojego kursu który podobno zawsze nie jest korzytny ;-) - tak więc przy takich zakupach dobrze jest mieć środki na koncie, liczone przykładowo: dolar = 2,30 zł, a funt 4,30 zł - z marginesem bezpieczeństwa na przewalutowania i prowizje bankowe - by nie spotkać się z sytuacją, że PayPal odmawia zapłaty ze względu na zbyt małe środki na koncie.

Zastanawia mnie to, czy dokonanie takiego zakupu jest związane w PayPal z przyznaniem Confirmed Adress - czyli potwierdzonego adresu - czego domagają się w w aukcjach w wielu przypadkach sprzedawcy z USA czy Kanady.

No i trochę mnie poirytowało inne przeliczenie i dzielenie świata na rejony. Body w USA np. K20 można kupić już od 1000 USD. W UK jest osiągalne od 1000 funtów, a w strefie euro od 1000 euro - i to tak, jakby producenta nie interesowały kursy walut, a ilość "papierów"
na sztuki ;-) . A na poprawę humoru i wyjaśnienie tego zjawiska proponuję lekturę na dobranoc: http://stany.blog.pl/ ;-)

Tok'Ra, nie wiem o czym mówisz, naprawdę :-)

konto mam w BZ WBK, karta debetowa Visa allegro podpięta do paypal
bank mi nie przelicza nic wg swojego kursu - paypal u siebie przelicza dolary, funty, euro, czy co tam chcesz na złotówki, i to ściąga z konta - w ZŁOTÓWKACH -> bank nie ma tu nic do gadania (ani to czy karta jest rozliczana w euro czy usd, skoro konto jest obciążane przez PayPal w złotówkach)

jeżeli u Ciebie jest tak jak piszesz, to MSZ coś jest nie tak

Skocz do: