opiszon  Dołączył: 29 Sty 2008
adapter, ty z pracy, my w pracy, i jakoś to się kręci ;-)

[ Dodano: 2008-07-31, 09:03 ]
a offtop to normalna rzecz, i nie należy się go bać 8-)

adapter  Dołączył: 02 Mar 2007
Witam jeszcze ma jedno pytanie poczytałem trochę forum i powiedzcie mi czy dobrze zrozumiałem . jesli lampa ma obslugę pttl to robi blysk aparat miezy przelicza i ustawia parametry (np czas w trybie Av) i moc blysku lampy . A jak lampa ma własną automatykę to robi blysk i mierzy i ustawia aparat pod swoje pomiary (np czas w trybie Av) :) dobrze kumam

JackDeJack  Dołączył: 21 Gru 2007
Chyba raczej tak, ale też mogę się mylić

PTTL - błysk pomiarowy, zmiana parametrów aparatu lub/i ew. lampy (zależnie od trybu w aparacie)
WAL - Własna Automatyka Lampy - błysk pomiarowy, zmiana parametrów lampy wg zadanych w lampie parametrów przesłona/iso

adapter  Dołączył: 02 Mar 2007
JackDeJack napisał/a:
zmiana parametrów lampy wg zadanych w lampie parametrów przesłona/iso

no to zmiana czy zadane parametry :) tez nie kumam

JackDeJack  Dołączył: 21 Gru 2007
Za szybko pisałem
zmiana mocy błysku lampy wg zadanych w lampie parametrów przesłona/iso

Ale głowy sobie nie dam obciachać ;-)

Gwiazdor  Dołączył: 05 Mar 2007
Jak lampa ma własną automatykę, to mogą zachodzić dwa przypadki:

1) lampa nie ma komunikacji z aparatem, ludzik ustawia na lampie prametry takie jak w aparacie; w momencie pełnego otwarcia migawki lampa rozpoczyna błysk i jak uzna (mierząc metodą przypominającą TTL), że już wytarczy to gaśnie

2) lampa ma komunikację z aparatem, który przekazuje jej informacje jakie ma ustawienia; reszta bez zmian

Dla P-TTL lampa musi mieć komunikację z aparatem i nic "na żywo" nie mierzy, tylko robi to podczas przedbłysku pomiarowego.

Skocz do: