gallileo  Dołączył: 01 Cze 2007
Lampa do K10D: SIGMA EF-530 DG czy METZ 48 AF-1
Witam,
zamierzam kupić lampę do kadyszki, wybór ograniczyłem do SIGMY EF-530 DG i METZA 48 AF-1. Będe wdzięczny za wszelkie opinie, szczególnie od użytkowników ww. lamp, zwłaszcza odnośnie jakości i funkcjonalności.
Z góry dziękuję za pomoc:)

opiszon  Dołączył: 29 Sty 2008
gallileo napisał/a:
SIGMY EF-530 DG

może jeszcze uściślij czy wersja ST, czy Super

lipalipski  Dołączył: 28 Mar 2007
Jeśli Sigma ST, to bierz Metza. Jeśli Sigma Super, wybrałbym Sigmę.

lipalipski, tyle że to wtedy inny kaliber cenowy
patrząc na ceny, to za 150zł więcej niż super jest już Pentax 540 - więc jest się nad czym zastanawiać

ale pewnie koledze gallileo chodzi o wersję ST
mimo że nie mam żadnej z tych lamp, to znając ich specyfikacje, skłoniłbym się jednak ku Metzowi, tak jak lipalipski,

Sigma oczywiście ST. Na jej korzyśc przemawia większa moc i 2 lata gwarancji. A w czym Metz jest lepszy?

a czytałeś specyfikacje obu lamp?
Metz MSZ ma większe możliwości jednak od Sigmy ST

Owszem, ale specyfikacja to nie wszystko. Wolałbym poznać wrażenia z użytkowania.

ok, to inni użytkownicy, a nie ja :-) - tylko będzie potrzebny ktoś z doświadczeniem w obu lampach

ale fakt i tak jest taki, że jak w specyfikacji jest napisane że Sigma ST nie ma HSS, to znaczy że nie ma, i koniec ;-)

pikolo  Dołączył: 06 Gru 2006
właśnie ten przedział cenowy , to znaczy okolice 700 zł , jest chyba optymalną granicą która może dać dobrą jakość sprzętu amatorowi za w miarę rozsądne pieniądze . Osobiście także zastanawiam się nad kupnem lampy i w tej stawce właśnie są wymienione przez przedmówców SIGMA EF-530 DG ST i METZ 48 AF-1 które można kupić w cenie 700 zł oraz Pentax AF-360 FGZ za około 790 zł . Jeżeli chodzi o sigmę i metza to po przewertowaniu forum wyraźnie bardziej polecanym sprzętem jest metz ze względu na swoje możliwości , natomiast jest jeszcze droższa o około 100zł lampa pentaxa . Mam pytanie czy ktoś przetestował oba sprzęty i czy warto dopłacić do pentaxa te parę złotych ? .

pikolo napisał/a:
Pentax AF-360 FGZ za około 790 zł
na allegro z 24 miesięczną gwarancją kosztuje 650zł
od poważnego sklepu (aster foto) - linka nie daję, bo to niezgodne z regulaminem forum

pikolo  Dołączył: 06 Gru 2006
Opiszon biegłeś mnie o minutę , skończyłem pisać posta , przeleciałem kilka stron i zauważyłem że rzeczywiście pentaxa można kupić już za 650zł . Więc może zapytajmy jeszcze raz , tym razem w ten spisób , czy warto dopłacać do metza te 50 zł ? .

pikolo, zależy czego potrzebujesz - metz mocniejszy (ale nie 48 do 36, bo metz podaje liczbę przewodnią dla 105mm, pentax chyba dla 80mm), i ma obrotową głowiczkę

pentax - ma własną automatykę (możesz pracować z manualnymi szkłami bez styków używając automatu), praca bezprzewodowa ma chyba większe możliwości od metza

[ Dodano: 2008-08-12, 21:35 ]
na pytanie musisz sobie sam odpowiedzieć, co dla ciebie ważniejsze

Meggido  Dołączył: 05 Mar 2007
Nie ma to jak AF 540 FGZ Pentaxa. Wymiata... :-B

Meggido napisał/a:
Nie ma to jak AF 540 FGZ Pentaxa. Wymiata... :-B

pieniądze z portfela ;-)

Meggido  Dołączył: 05 Mar 2007
opiszon, też, ale warto. ;-)

pewnie warto

poczekam trochę, to się może też przekonam :-|

Matewka  Dołączył: 16 Wrz 2006
Ja też akurat szukam lampy i zastanawiam się między Sigmą 54 DG ST, Pentaxem 360 FGZ, a Metzem 48 AF-1.

- Sigma ma największą liczbę przewodnią,
- Pentax full automat z manualnymi szkłami (to mi się bardzo przyda); ale ma najmniejsza LP
- Metz nie czytałem specyfikacji, bo trochę się spieszę na pociąg, ale z pow. wątku wynika, że bardziej się opłaca niż Sigma

To takie zalety, które przemawiają za wyższością każdej kolejnej lampy nad pozostałymi... Nie wiem co wybrać. Jakieś porady?

Effendi  Dołączył: 20 Kwi 2006
Matewka napisał/a:
- Pentax full automat z manualnymi szkłami (to mi się bardzo przyda); ale ma najmniejsza LP
Raczej półautomat. Pentax w trybie A całkowicie odcina cyfrową komunikację z korpusem. ISO i przysłonę trzeba ustawić w lampie. A już totalnym kretynizmem jest brak wspomagania AF przy pracy z automatyką.
Z tego co wiem to Metz sczytuje z korpusu iso i co tam się da. A, zaraz... on chyba nie ma trybu A...

Cześ  Dołączył: 15 Lut 2007
Mam Metza 48 af-1 od dłuższego czasu i sobie chwalę ;-)
Na jej korzyść przemawia zdecydowanie lepsze wykonanie niż w Sigmie, większe możliwości (tryby pracy, możliwość ustawień) oraz możliwość regulacji w dwóch płaszczyznach czego brak w Pentaksie.

fredik33  Dołączył: 31 Sie 2007
Mam tą sigme , nieprawda że niema HSS ma i nawet działa .A co do użytkowania to fajnie robi zdjęcia ale w trybie zielonym , w Av , Tv automatyka zawodzi ,niewiem czy to tylko muj typ tak ma . No i mocna odbijam od 3.5 m sufitu i dobrze pokój naświetlony (oczywiście tryb auto w korpusie ) . W np Av trzeba poeksperymentować z korekcją

Skocz do: