seweryn1  Dołączył: 11 Lip 2007
Proponuje poczytać dział poświęcony obiektywom, jest tam wiele opini użytkowników różnych szkieł. Ta s28-70 moim zdaniem trochę za wąsko na szerokim w cropie to wyjdzie ok.43-107 to chyba już lepiej Sigma 24-60 2.8 ma chyba najlepszy stosunek jakości i ceny ok 950 zł.

pablo1001  Dołączył: 16 Lip 2008
Gwiazdor - - tak jak mowie, temat aku to temat rzeka. Dla mnie osobiscie to lepszym rozwiazaniem jest po prostu miec aku AA. Po pierwsze, mozesz sobie kupic pudeleczko na akumulatory AA i nie beda Ci sie platac :mrgreen: Po drugie, moze i do kiosku jest daleko jak Wam sie koncza aku AA (choc mnie akurat taka sytuacja nigdy nie spotkala, bo zawsze oprocz aku AA nosze na wszelki wypadek w torbie normalne baterie AA, i jak sie koncza aku, to wsadzam je do aparatu, a jak wracam do domu, to laduje aku - sprytne ;-) ) ale lepiej miec "daleko" do sklepu czy kiosku i sie przejsc, niz zamawiac dedykowany aku, ktorego nie dostaniemy tak szybko jak zwyklych AA, nawet jak kiosk daleko :-) A poza tym, to ile teraz mamy Zabek ? :mrgreen: Prawie na kazdym kroku, wiec zawsze dostaniemy baterie :lol:

A co do gripa, to troche sie zdziwilem, bo przy aparacie dostane GRIPA ktory jest zasilany zarowno aku dedykowanym (wejda chyba dwa) i aku AA (chyba bodajze 8 czy 6 szt aku AA).

opiszon  Dołączył: 29 Sty 2008
pablo1001 napisał/a:
co do gripa, to troche sie zdziwilem, bo przy aparacie dostane GRIPA ktory jest zasilany zarowno aku dedykowanym (wejda chyba dwa) i aku AA (chyba bodajze 8 czy 6 szt aku AA).

czyli cegłę Ownusera?

a nie lepiej oryginalny grip d-bg3 - tani jak barszcz przecież jest - nie to co d-bg2

lipalipski  Dołączył: 28 Mar 2007
Zestaw dobrych akumulatorów AA kosztuje tyle, co dedykowany. Reszta to widzimisię,

Teamt akumulatorkow to temat do rozwazenia dla kazdego uzytkownika. Ja wybralem aku AA i jest to dla mnie o wiele korzystniejsze rozwiazanie.

opiszon - co do gripa to chodzilo mi bardziej o D-BG3, bo on jest mniejszy, tanszy i zasilany na 4 aku AA. Ale napisalem tez o tym, iz sa gripy, ktore lacza w sobie i dedykowany aku i aku AA, takze to juz naprawde kwestia tego, co chce dany uzytkownik. ;-)

Żaba  Dołączył: 08 Cze 2006
No wiesz lipalipski, ale akumlatroki są cztery, a dedykowany jeden :-P Czyli na sztukę akumlatorki :mrgreen: tańsze ;-)

Poza tym jesli tak mowimy juz o kosztach, to czy za 44zl kupimy nawet zamiennik do K200D ? Moze gdzies je dostaniemy, ale z tego co widzialem, to najtanszy kosztuje powyzej 65zl. O ile nie drozej.

Natomiast w przypadku aku AA, czyste rownanie :

- 4 x 1szt ENELOOP (aku z pamiecia baterii) - 32zł (1 szt - 8zł)
- 4 x 1szt dobrych baterii alkaicznych - 16 zł (1 szt - 4zł) , choc mozna i kupic nawet za 2,50zł/szt

W sumie 48zł biorac pod uwage dobre alkaiczne baterie.

Wiec mamy zestaw aku, ktore jak nam padna na miescie, i "daleko" :mrgreen: do kiosku czy sklepu, to mozna wsadzic baterie. I po powrocie do domu, naladowac aku AA i zamienic z powrotem z bateriami. Czy to jest zle rozwiazanie, jak dla mnie nie. Ale to juz kolejny raz napisze, kwestia gustu ;-)

pablo1001 napisał/a:
to czy za 44zl kupimy nawet zamiennik do K200D ? Moze gdzies je dostaniemy, ale z tego co widzialem, to najtanszy kosztuje powyzej 65zl.

oczywiście chodziło ci o k10d/k20d?

najtańsze, proszę bardzo ->
http://www.allegro.pl/ite...a2_1500mah.html

o jakości się nie wypowiadam, jest o tym osobny wątek na tym forum

Chodzilo oczywiscie o K10D i K20D, bo one maja zasilanie standardowo z dedykowanych AKU.

Co do jakosci takich akumulatorow, co podales linka do aukcji na allegro, to jednak nawet w skrajnej biedzie wolalbym sie powstrzymac od czegos takiego. Mialem kiedys przyklad z innym akumulatorkiem, ktorego tez kupilem okazjonalnie do kamery, i niestety pochodzil 2 tygodnie, a kamera razem z nim :-|

A co do samego akumulatorka - to czy jego zastosowanie jest do Pentaxa ??? Bo z tego co zauwazylem to przeznaczony jest do Minolty Dimage A1 i Minolty Dimage A2.

tak, jest to ten sam akumulator co dedyk pentaxa, tylko nazwa inna

podałem linka do takiego akku bo chciałeś najtańszy

tu masz test:
http://pentax.org.pl/viewtopic.php?t=13801

przeprowadzony na 2krotnie droższym dedyku za 38zł

Prox  Dołączył: 07 Sie 2008
A może tak wrócimy do tematu obiektywów.
Poczytałem trochę i wynotowałem sobie 9szt. mnie interesuje raczej ten dolny zakres na początek czyli np Tamron 17-50/2.8 lub Sigma 17-70.

Skocz do: