jungli
[Usunięty]
LDevil, A co ma ryzyko kontroli (na marginesie g ich to obchodzi) do zysku 8%?
Jasne jakbym latal tez bym sobie zakupil, natomiast siedzac zadem w fotelu zamawiajac online to lekko mowiac nie warto ryzykowac dla marnych 8%.

pozdroofka

[ Dodano: 2008-08-12, 16:38 ]
Eldred,

Z tego co kojarze ok 200zl ale warte kazdej wydanej zl.

pozdroofka

LDevil  Dołączył: 30 Maj 2007
jungli napisał/a:
LDevil, A co ma ryzyko kontroli (na marginesie g ich to obchodzi) do zysku 8%?
No to jakie widzisz ryzyko w sprowadzaniu tego szkła? Jeżeli pominiemy ewentualną kontrolę skrupulatnego polskiego celnika na lotnisku, to ja nie widzę żadnego innego ryzyka.

Eldred  Dołączył: 16 Paź 2007
Ok to ostatecznie pytam, nikt nic nie wie o sigmie 28mm 1.8 EX GD macro?

Bo co test to inne zupełnie rezultaty, do tego zdjęcia na pixel peeperze z tego szkła są tak nieostre na 1.8, że aż się zastanawiam po co ludzie je tam wrzucali, chyba dla przestrogi... :shock:

A jeśli by sie okazało, że nie jest tak źle, to bym stracił świetną okazję, bo po za wielkością wszystko mi w tym szkiełku bardziej pasuje od 30mm 1.4 (różnica w świetle mała i rekompensowana ceną, po za tym szkła pełnoklatkowe niedługo zdrożeją a cyfrankowe stanieją, i to też jest sensowny argument)

Żaba  Dołączył: 08 Cze 2006
Eldred, a weź i wypożycz to szkło z sigma pro centrum czy jakoś tak. Nie kosztuje to wiele w porównaniu z tym co musisz zapłacić za szkło. Sams sobie sprawdzisz i wyrobisz opinie. Jak spasuje to kupisz.

eh.. tylko w weekend mogę pojechać do warszawy (nie mam urlopu do wykorzystania) a cytując oficjalną stronę: "odbiór osobisty pon-pt 10-18"

jungli
[Usunięty]
LDevil,

Nie rozumiem o co Ci chodzi, przeciez pisalem, ze gdybym sam lecial to bym wzial, natomiast sprowadzac siedzac w fotelu dla 8% to mega ryzykowne, USPS, Poczta Polska, Cło, itd. za 8% zysku, ok moge sciagnac FA 50 1.4 bo w razie co to nie boli tak jak ponad 800$ za 31ltd...

Eldred,

Zaba ma dobre rozwiazanie, nadmienie, ze z 30tka moze byc tylko lepiej, niestety 28ki nie mialem w swoich rekach wiec tu pomoc nie moge, wez takze pod uwage, ze zdjecia na w/w przez Ciebie portalu niekoniecznie moga byc halo, nie wiem czy Wei na swojej stronce nie mial sampli z 30tki

pozdroofka

jungli, wiem, że trzydziestka jest dobra, i prawdopodobnie ją wezmę, bo z 28 jest zbyt niejasna sytuacja, a szkoda, bo pełna klatka (do analoga a nie FF ;-) ) no i macro, po za tym dziwnie się czuję z obiektywem który nie ma pierścienia przysłon.

jungli, założyłem, że osoba sprzedająca szkło kupiła je osobiście w stanach i sama przywiozła do naszego kraju (lub ktoś jej to za darmo przytargał). W takim wypadku czysty zysk z takiej sprzedaży jest na poziomie 38 procent zainwestowanej kwoty. IMHO jest to trochę dużo, biorąc pod uwagę to, że jak ktoś dobrze zakombinował, to nawet wcale tej kasy nie musiał wykładać.

Diamond32  Dołączył: 20 Sie 2007
Eldred napisał/a:
a foty z niej w wątku "pokaż swój bokeh" takie sobie...

IMHO to szkło masakruje :-) Bokeh może specyficzny, ale mi bardzo podchodzi, ostre od 1.8 ;-) No i ciekawostka, zauważyłem że na pełnej dziurze lekko się przymyka, tak minimalnie ale jednak :-)

ms  Dołączył: 03 Kwi 2007
jungli napisał/a:
Nie mow, ze za 8% zysku bys ryzykowal sciaganie takiego szkla z hameryki, jesli tak to bede sie u Ciebie zaopatrywal

Nie ma żadnego ryzyka. W jakichś przepisach (np. na stronach lufthansy, lotu, itd.) jest napisane co można przewieźć w bagażu podręcznym: m.in. aparat, lornetkę, obiektywy. Jeśli ma się aparat i kilka obiektywów na ten sam bagnet to celnik naprawdę nie ma się do czego doczepić. Zresztą, celnicy są po uszy zajęci szukaniem w bagażach podręcznych ponad gabarytowych tj. "bombowych" kosmetyków i butelek z napojami/alkoholem, by je potem wyrzucić do kosza (ewentualnie każą nadać bagaż do luku samolotu - ja wolałem przy nich opróżnić zawartość :-P ).
Najdokładniej kontrolują na lotniskach w Polsce.
Oprócz kita wiozłem dwa szkła na bagnecie pentaxa i zero reakcji, zainteresowania, zapytania co to jest, nawet do ładowarki do baterii nikt się nie przyczepił ... tylko ta butelka z napojem i pasta do zębów...

Wracając do tematu, mam do wyboru Sigma 30mm 1.4 z Sigma Pro Centrum za 1499zł albo 200zł taniej z Japan Foto ale obiektyw nie z polskiej dystrybucji i bez bonusu w postaci porządnego filtra uv sigmy.

Kontaktowałem się z Japan Foto żeby się upewnić czy rzeczywiście tak jest i potwierdzili, ale napisali mi też że jako że mają obiektywy nie z polskiej dystrybucji, są one lepszej jakości, co wy na to?

Samp  Dołączył: 23 Kwi 2006
Eldred napisał/a:
(JapanFoto) mają obiektywy nie z polskiej dystrybucji, są one lepszej jakości

Pitu pitu...

Już kiedyś pisałem: nieprawdopodobne wydaje mi się, aby producent, który ma problemy z kontrolą jakości i wypuszcza nie najlepsze szkła na rynek, nie miał akurat problemów z dystrybuowaniem szkieł różnymi kanałami, wg jakości.

Przecież to by wymagało olbrzymiej logistyki - albo różnych linii produkcyjnych, wypuszczających obiektywy przeznaczone na konkretny rynek, albo jednej linii produkcyjnej i żmudnego testowania jakości każdej sztuki, a potem skierowania w określony kanał dystrybucji,... - w każdym razie ogromu zachodu.

Nieprawdopodobne.

Taa, że niby z Japońskiej dystrybucji są same najlepsze egzemplarze a optycznym Sigma odrzuty rzucają. A przecież wszystkie sigmy są produkowane w japonii, a przynajmniej chyba EX'sy.

[ Dodano: 2008-08-13, 11:42 ]
btw ciekawe jaki na to wpływ ma fakt, że Japończycy i w ogóle azjaci, mają cropa w oczach i nie widzą winiety... :-P

Eldred napisał/a:
Wracając do tematu, mam do wyboru Sigma 30mm 1.4 z Sigma Pro Centrum za 1499zł albo 200zł taniej z Japan Foto ale obiektyw nie z polskiej dystrybucji i bez bonusu w postaci porządnego filtra uv sigmy.

Kontaktowałem się z Japan Foto żeby się upewnić czy rzeczywiście tak jest i potwierdzili, ale napisali mi też że jako że mają obiektywy nie z polskiej dystrybucji, są one lepszej jakości, co wy na to?
Ja twierdzę, że to ściema jest. Natomiast dobrze by było, gdybyś zapoznał się z opinią polskiego serwisu sigmy na temat firmy Japan Foto.

Jeżeli informacje z tamtego linku nie wywołają na Tobie większego wrażenia, to zadzwoń do serwisu Sigmy i spytaj się o warunki kalibracji/gwarancji szkła kupionego w Japan Foto.

No i dokonało się, w poniedziałek powinna do mnie przyjechać Sigma 30mm 1.4 EX DC, chociaż ma iść DHL'em więc wszystko jest możliwe.

(jestem zestresowany i mam poczucie winy, że tyle wydałem na szkło, ale być może to była moja ostatnia w życiu okazja by kupić jakiś na prawdę dobry obiektyw, bo niedługo mam zamiar się zacząć sam utrzymywać a wtedy już tylko na odbitki będzie kasa :-/ )

klimecki_  Dołączył: 12 Cze 2007
Samp napisał/a:

Pitu pitu...
Już kiedyś pisałem: nieprawdopodobne wydaje mi się, aby producent, który ma problemy z kontrolą jakości i wypuszcza nie najlepsze szkła na rynek, nie miał akurat problemów z dystrybuowaniem szkieł różnymi kanałami, wg jakości.

a zauwazyles ze np pentax japan a pentax wietnam ma czesto inna cene w jakims komercyjnym punkcie? kiedys o cos takiego pytalem mailowo BH (ten sam obiektym mial rozne pochodzenia i dwie rozne ceny), dostalem w odpowiedzi wlasnie 'gwarancje jakosci wyrobu w przypadku drozszego 'japanskiego' egzemplarza).
pracuje w przemysle i z wlasnego pola wiem ze rozne zaklady robiace ten sam produkt maja czasem koszmarny rozrzut jakosciowy. logo na tym cierpi, ale np od zakladu z wiekszym % 'QA incidents' da sie wydebic lepsza cene za produkt niz w miejscu gdzie jakosc jest tip-top.
Samp napisał/a:
Przecież to by wymagało olbrzymiej logistyki - albo różnych linii produkcyjnych, wypuszczających obiektywy przeznaczone na konkretny rynek, albo jednej linii produkcyjnej i żmudnego testowania jakości każdej sztuki, a potem skierowania w określony kanał dystrybucji,... - w każdym razie ogromu zachodu.

Nieprawdopodobne.

tu tez sie bardzo mylisz. sa rynki bardziej i mnie wymagajace. kwestia kasy. niekiedy odbiorca zbija cene wlasnie kosztem mniejszej badz sladowej kontroli jakosci (materialy, chodz nie zawsze, sa zwykle te same. to proces jest tanszy [tanszy sprzet montujacy, tansi ludzie, brak audytorow jakosci itp] . i calosc kreci sie nadal. i bedzie krecic.
ps. tez sie dziwilem, zwlaszcza gdy dotyczylo to produktow z logami znanymi z reklam TV
pozdrawiam
kp

jungli
[Usunięty]
ms,

Czytacie miedzy wierszami kolego, przywiezc nie ma problemu chyba, ze 10 jednego rodzaju wtedy tak, a rozne szkla, zawsze masz wymowke, ze to twoje o ile nie masz faktury na wierzchu, nikt Ci nic nie zrobi...

Lepsze jakosciowe w japanfoto, swietny chwyt reklamowy, poza tym ja o japanfoto tez sie nasluchalem od znajomych....

pozdroofka

A można wiedzieć czego się nasłuchałeś? ew. na pw. jeśli tu nie chcesz.

Samp  Dołączył: 23 Kwi 2006
klimecki_, a może jakieś konkrety?
Bo brzmi to jak jakaś potworna teoria spiskowa.

Które rynki są "bardziej wymagające" a które "mniej" i co to znaczy?

(Bo w to, że np. taka Sigma ma nie najlepszą kontrolę jakości w fabrykach i zdarza się jej wpuścić na rynek słabe egzemplarze szkła - jestem w stanie uwierzyć.

Ale w to, że ma rewelacyjną kontrolę jakości, odsiewa nieudane egzemplarze, kieruje je innym kanałem dystrybucji, żeby trafiły na "mniej wymagający rynek" - już znacznie mniej.)

klimecki_ napisał/a:
pytalem mailowo BH (ten sam obiektym mial rozne pochodzenia i dwie rozne ceny), dostalem w odpowiedzi wlasnie 'gwarancje jakosci wyrobu w przypadku drozszego 'japanskiego' egzemplarza).

Jaką gwarancję? Japoński egzemplarz miał np. dwuletnią, a wietnamski roczną? Czy wietnamski w ogóle nie miał gwarancji? A japoński miał?

Konkrety?

specmisiek  Dołączył: 19 Mar 2008
Eldred-nie wiem czy fotoJapan to to samo co JapanFoto, ale np JapanFoto neguje prawo klienta do 10 dniowego zwrotu towaru bez podania przyczyny.. (A nawet z podaniem...) Wiem bo się pytałem... To coś znaczy...Pozdrawiam.

Skocz do: