LDevil  Dołączył: 30 Maj 2007
Hoya - wyniki finansowe
Na dpreview jest dyskusja o nich. Generalnie nie jest za dobrze :(

Żaba  Dołączył: 08 Cze 2006
jedna pani drugiej pani...

[ Dodano: 2008-08-12, 22:55 ]
Znalazłem w podanym wątku świetny post wart przytoczenia

Cytat
I bought my first Pentax SLR in 1988.
Even back then, there was talk about Pentax dying, Pentax closing down it's SLR business. This "Pentax is dead", "Pentax will quit", "No more Pentax SLR's" has been popping up for the last 20 years.

Pierwszego Pentaxa kupiłem w 1988.

Już wtedy mówiło się o tym że Pentax umiera, Pentax kończy produkować lustrzanki. Takie teksty jak "Pentax jest martwy", "Pentax odejdzie", "Nigdy więcej nie3 będzie SLR Pentaxa" pojawiają się od 20 lat

Myślę że to bardzo mądre i trafne spostrzeżenie.

Żaba napisał/a:
Cytat:
I bought my first Pentax SLR in 1988.
Even back then, there was talk about Pentax dying, Pentax closing down it's SLR business. This "Pentax is dead", "Pentax will quit", "No more Pentax SLR's" has been popping up for the last 20 years.
Wow - mądrość ludowa w czystej postaci. Koleś wypowiada się o przyszłości firmy w oparciu o opowieść z przed 20 laty. Lepiej by było dla dyskusji gdyby jakiś OT zapodał.

Kytutr  Dołączył: 20 Lut 2007
dpreview napisał/a:
Digital camera business to be downsized
Concerning the digital camera business operated by Pentax, Hoya said it will aim to secure its profit by reducing the business scale from now on.

W przypadku firmy, w której pracowałem (BenQ Mobile Poland), podobny komunikat skończył się zamknięciem polskiego oddziału wytwarzającego oprogramowanie dla telefonów komórkowych. Tak więc jeśli chodzi o biznesowe komunikaty, nigdy nie można wywnioskować z nich nic konkretnego.

Teraz należy oczekiwać komunikatu w stylu "we have a positive feedback from the market", potem znowu jakiś smutny kawałek o downsizowaniu :-)

Gwiazdor  Dołączył: 05 Mar 2007
BenQ już nie produkuje telefonów? Bo przecież o to chodzi, a nie o polski*) oddział jakiejś firmy

*) - tu wstawić dowolny kraj ;-)

Z benkiem wyglądało to tak, że najpierw zamknęli oddział we Wrocławiu, a chwile później okazało się, że to już globalny koniec jest.

Gwiazdor napisał/a:
BenQ już nie produkuje telefonów?
Nie produkuje już telefonów marki BenQ-Siemens, tajwańska centrala dalej wypuszcza telefony pod marką (a jakże) BenQ. Zrobili nawet jeden model na obczajonej przez nas we Wrocławiu platformie Qualcomma, w ramach której powstały np. BenQ-Siemens EF81.

BenQ M7: http://www.benq.com/products/mobile/?product=1115

mygosia  Dołączyła: 19 Kwi 2006
Kytutr, nie masz bez przypadek gdzieś zakopanej instrukcji po polsku, bądź angielsku do M81? ;-) :-D
Jeśli tak, to błagam...

mygosiu, podaj proszę adres mailowy, a wnet przyfrunie do Ciebie instrukcja prosto z Haidenauplatz 1 :-)

[ Dodano: 2008-08-13, 19:17 ]
LDevil napisał/a:
Z benkiem wyglądało to tak, że najpierw zamknęli oddział we Wrocławiu, a chwile później okazało się, że to już globalny koniec jest.
Eee, najpierw zamknęli oddział w Monachium i Kamp-Lintfort, a potem Wrocław. I to był koniec BenQ Mobile w Europie. Plajtę w bawarskiej centrali widziałem na własne oczy, stąd wiem co mówię.

mygosia  Dołączyła: 19 Kwi 2006
Oojoj :-)
Czyzby w końcu, po roku posiadania aparatu będe mogła przeczytać instrukcję? Aż się wierzyć nie chce :-D

e.kuzyni [małpa] gmail [kropa] com

mygosia napisał/a:
Aż się wierzyć nie chce

Na naszym forum wszystko jest możliwe :-)

opiszon  Dołączył: 29 Sty 2008
Kytutr napisał/a:
Eee, najpierw zamknęli oddział w Monachium i Kamp-Lintfort, a potem Wrocław. I to był koniec BenQ Mobile w Europie. Plajtę w bawarskiej centrali widziałem na własne oczy, stąd wiem co mówię.

heh, mam kumpla w zespole co zdążył pół roku popracować w BenQ wrocławskim zanim w końcu firma padła

opiszon napisał/a:

heh, mam kumpla w zespole co zdążył pół roku popracować w BenQ wrocławskim zanim w końcu firma padła
Ja popracowałem trochę więcej niż pół roku, po upadku sprzedano cały biznes z załogą dla fińsko-szwedzkiej firmy TietoEnator. Czasy BenQ wspominam bardzo mile, zresztą do dzisiaj pracuje mi się tak, jakbym ciągle był na studiach :-)

[ Dodano: 2008-08-13, 19:50 ]
Na forum jest jeszcze jeden ziomal, który pracował w BenQ. Zgadnijcie który ;-)

Kytutr napisał/a:
po upadku sprzedano cały biznes z załogą dla fińsko-szwedzkiej firmy TietoEnator
no ale chyba oprócz ludzików nie zatrudnionych bezpośrednio przez BenQ/Siemensa :?:

opiszon napisał/a:
no ale chyba oprócz ludzików nie zatrudnionych bezpośrednio przez BenQ/Siemensa :?:
Prawda, ludzie z Rinfu i PowerMedia usłyszeli "dziękujemy".

Ale offtopic się zrobił :-)

Kytutr napisał/a:
Ale offtopic się zrobił :-)

ależ, to przeca normalne, a w dziale Hydepark nawet obligatoryjne ;-)

Skocz do: