pawelek-79  Dołączył: 06 Wrz 2006
Lampa niedoświetla.
Nie rozumiem działania mojej lampy. Nie doświetla mi sceny. Mimo korekcji +1 EV na korpusie (ze względu na to, że scena jest dość jasna). Ponieważ pokój mały, a lampa mocna, to niewierzyłem, że nie daje rady doświetlić. W manualu na 1/1 jest nawet w stanie przepalić sporą część sceny. Z PTTL sobie nie radzi. Szczególnie przy błysku odbitym. W ogóle ta automatyka jakaś dziwna. Im więcej robię zdjęć z flaszem i próbuję się go nauczyć, tym widzę więcej problemów z powtarzalnością wyników. Wychodzi mi, że najlepiej kupić mocną lampę z manualem, ustawić moc błysku na jakieś 1/2-1/4 mocy i regulować ilość światła przysłoną. Tylko po co przepłacać za te PTTLe???

P.S.
Nie mogę doczytać w instrukcji - czy Sigma 530 super ma własną automatykę? I jak można ją uruchomić? Czy musi to być stopka bez dodatkowych styków, czy może tylko przy wyzwalaniu zdalnym?

Co do zdalnego błysku, to na razie udało mi się ustawić tryb, w którym ręcznie ustawiam moc błysku. Pozostałe tryby (sterowanie lampą) są niedostępne z mojego korpusu, ale może automatyka lampy sama może ustalić moc ???

Jarek Dabrowski  Dołączył: 20 Kwi 2006
pawelek-79 napisał/a:
czy Sigma 530 super ma własną automatykę? I jak można ją uruchomić? Czy musi to być stopka bez dodatkowych styków, czy może tylko przy wyzwalaniu zdalnym?
Własna automatyka = własny czujnik pomiaru światła.

Tutaj:
http://sigmaphoto.com/fla...ils.asp?id=3263
nic nie piszą, że coś takiego ma. Więc pewnie nie ma.

[ Dodano: 2008-08-19, 02:53 ]
pawelek-79 napisał/a:
są niedostępne z mojego korpusu
Bo całe forum wie, że focisz K110D.

plwk  Dołączył: 21 Kwi 2006
pawelek-79 napisał/a:
Nie rozumiem działania mojej lampy. Nie doświetla mi sceny. Mimo korekcji +1 EV na korpusie (ze względu na to, że scena jest dość jasna).

W nawiasie zawarłeś chyba odpowiedź na pytanie. Jeżeli w scenie jest duży udział białego (lub innego jasnego) to nawet pomimo korekcji błysku na plus PTTL nie dopuszcza do przepalenia.

Grendel  Dołączył: 31 Gru 2006
Ja właśnie wczoraj w końcu kupiłem sobie 540FGZ i po paru minutach zabawy odkryłem z przerażeniem, że starusieńki *istD lepiej z nią współpracuje niż k10d :) potem dopiero odkryłem że to jeszcze kwestia szkła (do ista miałem podpięte 70-300, do k10d 17-50). Po godzinie zabawy zacząłem osiągać jako-taką powtarzalność, choć na razie nie potrafię sobie policzyć korekcji przy strzale "przez plecy" (z palnikiem obróconym do tyłu i strzelaniem w najbliższą ścianę). Ogólnie zauważam, że kiedy ustawię tryb automatyki lampy i podam jej przysłonę, scena jest dużo równomierniej doświetlona niezależnie od tego, czy ściany są jasne, czy ciemnoczerwone. Oj, zaczynam mieć brzydkie myśli z sb-800 w roli głównej...

Fafniak  Dołączył: 19 Kwi 2006
Grendel napisał/a:
Oj, zaczynam mieć brzydkie myśli z sb-800 w roli głównej...
wcale sie nie dziwie - przy pracy kotletowej system blyskowy pentaxa jest zbyt nieprzewidywalny

LDevil  Dołączył: 30 Maj 2007
Czyli wychodzi na to, że warto dopłacać do lampki z własną automatyką. Istnieją wtedy jakieś szanse na przewidywalną pracę całego układu.

Żaba  Dołączył: 08 Cze 2006
Fafniak bo ja wiem? Może nie jest idealny, ale zrobiłem kilka konferencji z lampą i było OK. Rewelacja to to nie jest i na pewno są lepsze, ale imho dramatu nie ma.

pawelek-79  Dołączył: 06 Wrz 2006
Próbowałem odtworzyć poprzednie warunki (skasowałem już poprzednie zdjęcia), to teraz mi zaczął dobrze naświetlać. Pomiar mam matrycowy. Na centralnie ważonym trochę gorzej. Może tu jest klucz do używania lampy?

A. I bawiłem się trochę zdalnym wyzwalaniem - świetne efekty uzyskuje się robiąc zdjęcia pomieszczeń przy odbiciu od sufitu - wyzwalanie wbudowaną(w moim wypadku wbudowana tylko wyzwala błysk Sigmy i praktycznie nie ma wpływu na oświetlenie sceny - dopiero jak dojedzie do mnie fotocela, będę mógł używać wbudowanej do doświetlania na wprost).

Grendel  Dołączył: 31 Gru 2006
Fafniak napisał/a:
wcale sie nie dziwie - przy pracy kotletowej system blyskowy pentaxa jest zbyt nieprzewidywalny

bo to chore jest, by km a1 przy użyciu pttl albo ADI regularniej doświetlał scenę niż wypasiony "sztandarowy" produkt pentaksa ;) SB-800 zaskoczył mnie kiedyś mile kiedy w sali z białym sufitem podniosłem tak po prostu palnik, wycelowałem w "modela" (praca w trybie priorytetu przysłony) i strzeliłem, bez żadnych obliczeń i zastanawiania się - efekt - idealnie (prawie) doświetlona scena, żadnych niepotrzebnych cieni na twarzy "modela". Inteligencja tandemu lampa-korpus okazała się dużo wyższa niż w rozwiązaniach pentaksowych.

256mb  Dołączył: 26 Maj 2008
Teraz to chyba SB-900. Różnica w cenie 200 zł.

Skocz do: