takpoprostu  Dołączył: 10 Kwi 2008
Wybór szkła, problem.. pomożecie ?
Witam, za tydzień nastąpi długo oczekiwany dzień- zakup Tamrona 90 f/2,8.
Ale zaczął się mały problem.. Im bliżej tego dnia tym bardziej zaczynam wątpić… Sprecyzuję jasno dlaczego.

Dłuuugo szukałem obiektywu do portretu jak i do w miarę ładnych zbliżeń. Padło na T90. Byłem prawie pewien że właśnie to jest rozwiązanie którego potrzebuję makro + portret. Ale spotykam się coraz bardziej z opinią iż T90 do portretu się nie nadaje- powód każdy zna ZA OSTRO.

Koledzy obeznani w temacie, czy moglibyście mi coś innego zaproponować do 1400zł (maxymalne maximum) co pozwoliło by mi uzyskać dość dobrą skalę odwzorowania , ale plastyką zdjęć zbliżało się(powtarzam, tylko zbliżało) np. do np. Pentaxa 77-tki ?.
Tamron niezłe makro ale niestety portret z tego co mi mówią jak i z oglądanych sampli wychodzi nie tak jak to na portret przystało ;) jest ostry jak brzytwa, aż za ostry.

eNIKa  Dołączył: 27 Maj 2008
Widziałeś sample przy 2.8? - jak dla mnie to sa "mieńdziutkie!"

Pozdrawiam
eNIKa

Asahi
[Usunięty]
Moja propozycja pod rozwage, to Sigma 70/2.8 makro. Bardziej ja nawet lubie jako portretowke niz makro, ze wzgledu na jej dlugosc/krotkosc, ale o tym obiektywie pewnie juz wiedziales ;-)

Pozdrawiam

MarWoj  Dołączył: 15 Mar 2007
takpoprostu,nie rezygnuj.Z nadmierną ostrościa zawsze można sobie poradzic : pończocha na obiektyw albo filtr UV pociapany wazeliną (uzyskujesz "regulowany" stopień zmiękczenia-rozmycia :mrgreen: ).Zawsze mozna tez użyć rozproszonego światła.A tak,jesli zmienisz decyzje ,kupisz obiektyw do portetu,a za jakiś czas znowu kolejny do makro. :evilsmile: i wydasz wiecej,niż planujesz.

wcisnąć filtr zmiękczający na nochala albo coś... he.... no co racja to racja... ale mimo wszystko, jest coś godnego uwagi w tej cenie którą podałem ?

jungli
[Usunięty]
takpoprostu,

1750zl tylko dzis tylko dla Ciebie

FA 77ltd nowy, zalozony przeze mnie moze z 5x do body, kupiony w USA w polowie tego roku, dodaje ksero rachunku w razie W wiec gwarancja respektowana w Polsce.

bardzo ewentualnie za tydzien bede mial Tamrona 90 nowke za 1100zl tez z gwar.

pozdroofka

jungli, 77tką kusząca oferta ale niestety jak narazie tyle na szkło wydac nie mogę...

T90 całkowita nówka zapakowana ? gwarancja na ile lat ?

jungli
[Usunięty]
z USA total nowka idzie wlasnie do mnie, w PL chyba rok i rok w stanach tylko trzeba pozniej odeslac

pozdroofka

ps
szkoda, ze nie chcesz ltd oj szkoda:)

nie dzięki jednak wole 100zł doplacić i kupić w polsce z 2 letnią gwarancją ... ale jeszcze raz dzięuję za propozycję...

A co do mojej prośby w startowym poście ? Miałby ktoś jakieś propozycje ?

jungli
[Usunięty]
Pentax 100 2.8,
bywa , ze trzeba jednak o dzialke przymknac
ltd70
dosc plastyczny
sigma 105 2.8
bardzo fajny

oczywiscie zaden nie da ci takiego palera jak 77ltd

pozdroofka

argawen  Dołączył: 19 Kwi 2006
jungli napisał/a:
Nie przesadzaj. DA 70 Ltd jest bardzo ok.

Gringo  Dołączył: 05 Lip 2006
argawen napisał/a:
jungli napisał/a:
Nie przesadzaj. DA 70 Ltd jest bardzo ok.

on wcale nie napisał, że jest zły ;-)

Gringo napisał/a:
Jedyną zaletą 77 Ltd nad DA 70 Ltd jest pierścień przysłony. Pełną klatkę kryją oba.
Żeby nie było, że swoje chwalę, mam 77 Ltd.

argawen napisał/a:
Gringo napisał/a:
Jedyną zaletą 77 Ltd nad DA 70 Ltd jest pierścień przysłony. Pełną klatkę kryją oba.
Żeby nie było, że swoje chwalę, mam 77 Ltd.

na FF 77 bardziej nadaje sie do zbliżeń w portrecie niż 70
77 jest 1 ev jaśniejsze
o bkehu moge tylko subiektywnie pisać wiec nie napiszę
70 jest mniejszy i lżejszy i sporo tańszy i chyba to ostatnie mozna uważać za jedyną zaletę

a np. Sigma 70 mm f/2.8 EX DG Macro można ją kupić za 1299 cena by mi bardzo odpowiadała... I ma macro i do portretu dużo lepszy niż T90 ... dobrze rozumuję ?

Żaba  Dołączył: 08 Cze 2006
Gringo na odbitkach i tak nie zauważysz różnicy pomiędzy 77 a 70. :evilsmile: Jest tak jak pisze argawen do zalet dodałbym, że jest jaśniejszy, ale IMHO ta różnica nie jest warta ponad 1000zł

Żaba, jakbym nie zauważał różnic do bym nie sprzedawał 18-55 i heliosa 85mm. poza tym ja nie drukuje 10x15 tylko 20x30 albo te o jeden wymiar mniejsze.

Gringo, nie zauważysz różnicy między FA 77 a DA 70 w jakości .

jungli
[Usunięty]
argawen,

No tak tylko to swiatlo...

argawen napisał/a:
Gringo, nie zauważysz różnicy między FA 77 a DA 70 w jakości .

mów za siebie :-P

albo inaczej

jakby nie było widac różnicy nie robiono by stałek 85 1.8 i 85 1.4 dla tego samego systemu

Skocz do: