Jeśli nie zrobisz tego dzisiaj -
jutro będzie takie samo jak wczoraj.
.....rosyjski łącznik.....
zapraszam do mojej galerii
http://picasaweb.google.pl/artur.skrabowski
Yashica Mat124, Canon 100d
vivenda napisał/a:chyba nie funkcjonalność?
K-1, K-3, MZ-3, ME Super, IRIX 11/4, D-FA 21/2.4 Ltd, FA31/1.8 Ltd, FA50/1.4, FA77/1.8 Ltd, FA80-320...
Eldred napisał/a:A Sigma 30/1.4 to już nie teges? Jeśli ktoś nie ma zamiaru używać tego szkiełka na analogu (chociaż się da, jest tylko lekka winietka i 1.4 na stałe), to jest jaśniejsze, tańsze, i na prawdę świetne jakościowo, zarówno jeśli chodzi o wykonanie jak i optycznie.
CytatWinieta 30ki jest nieakceptowalna na ff.
hmm.. to aż tak będzie widać na odbitkach? .... no to parę klatek będzie głupio wyglądać hehGringo napisał/a:Eldred, a wiesz, ze twoj me super podobnie z reszta jak k100 super nie pokazuje 100% kadru. A 92% pokrycia kadru oznacza, ze nie zobaczysz rogow w pełnej krasie...
Samp napisał/a:
A co się kryje pod pojęciem "funkcjonalność" obiektywu?
Jakie szkiełka są funkcjonalne, a jakie nie - i dlaczego 31mm nie jest?
gxdyszka+ wada wzroku ^^...
http://naszatworczosc.vcard.pl
vivenda napisał/a:Chodziło mi o to, że za takie pieniądze można kupić kilka innych szkieł w tym jakieś jasne ze zmienną ogniskową, które pod względem funkcjonalności według mnie jest lepsze od stałki (zmienna ogniskowa).
vivenda napisał/a:Chcę zrozumieć sens zakupu tego szkła poza oczywiście faktem „bo mnie na niego stać”.
Nigdy tego szkła nie trzymałem w ręku, a tym bardziej nie robiłem nim zdjęć.
K-1, K-3, MZ-3, ME Super, IRIX 11/4, D-FA 21/2.4 Ltd, FA31/1.8 Ltd, FA50/1.4, FA77/1.8 Ltd, FA80-320...
pozdrawiam,
dzerrry
vivenda napisał/a:zawsze można sprzedać z niewielką stratą.
Gringo napisał/a:błagam jak nie masz o czymś pojecia to nie opowiadaj farmazonow. Winieta 30ki jest nieakceptowalna na ff.
Jeśli tak jest to możliwe, że stąd taka winieta na zdjęciu które pokazał Gringo bo było robione na f16. Bo przecież dlaczego kit by nie winietował na 24mm a s30mm na f16 by winietował tak bardzo.pawelek-79 napisał/a:Czy nie jest tak, że staje się wyraźniejsza przy większej wartości przysłony, jeśli przysłona umieszczona jest w tylnej grupie soczewek?