bazyl_kot  Dołączył: 18 Sie 2008
Wybór lampy błyskowej
Ostatnio coraz bardziej się rozkręcam w fotografii no i teraz zamierzam zabrać się za robienie zdjęć z błyskiem, dziedzina w której jestem póki co zielony;-). Chciałem kupić lampę mocowaną na szynie, bo wydaje mi się, że boczne źródło światła daje trochę lepsze efekty niż na wprost. Aparat z którym by miała współpracować to ME Super.

Ma dużą liczbę przewodnią - 60
5 stopni przysłony.

http://www.allegro.pl/ite...ntaxa_gn60.html

Wydaje mi się dobra, co Wy na to? Może coś innego mi polecicie? Dziwne dla mnie się wydaje to, że taka lampa nie "schodzi" na allegro, może jest w niej ukryty jakiś knyf? ;>

MarWoj  Dołączył: 15 Mar 2007
bazyl_kot napisał/a:
Dziwne dla mnie się wydaje to, że taka lampa nie "schodzi" na allegro,

A mnie nie : masa takiej lampy razem z zasilaczem/akumulatorami to pewnie powyżej 1 kg.Nie każdemy też lampy typu "młotek" pasują. Nissin nie jest zbyt znaną firmą w Polsce,choć lat temu naście można było kupić lampy typu T 26 i T 350.Zatem akcesoriów dodatkowych raczej też nie dostaniesz. Do tego jeśli lampa jest zasilana z jakiegoś nietypowego akumulatora,to jego "zgon" oznacza też "zgon" lampy.
Podobne konstrukcje znajdziesz u metza,tylko ceny jego :evil: .

[ Dodano: 2008-08-27, 14:45 ]
Taki sam efekt osiągniesz umieszczając "zwykłą " lampe na szynie i łącząc ją z sankami aparatu przez dedykowany kabel (z kostkami przenoszącymi wszystkie styki). Zresztą ,wystarczy wspomniany "sznurek" i przytrzymanie lampy poza sankami.

DeKa  Dołączył: 09 Kwi 2008
Wątpię abyś mając nawet lampę na szynie robił zdjęcia "strzelając" palnikiem na wprost (zawsze lepiej wychodzą jak można od czegoś światło odbić, chyba, że nie ma możliwości) ale właśnie możesz zrobić tak jak MarWoj napisał lub możesz w ogóle zrezygnować z szyny i bawić się lampą na kabelku, kierujesz wtedy światło z jakiejkolwiek strony, jedyny minus taki, że zdjęcia będziesz musiał robić tylko jedną ręką :)

Skocz do: