a.d.a.m  Dołączył: 15 Sty 2007
K200D review on dpreview.com
To jakby ktoś był zainteresowany, to review jest już dostępne na dpreview.com

kafciok  Dołączył: 24 Lut 2007
Dla ułatwienia LINK :-)

Throwend  Dołączył: 26 Kwi 2007
Już jakiś czas zdaje sie jest ;-)

dsk  Dołączył: 19 Mar 2008
Tak, od dzisiaj. :-P

Żaba  Dołączył: 08 Cze 2006
Test jest kiepski i tendencyjny, no gorszego napisać nie można było. Widzieliście co między innymi wymienili jako zalety k200d?
"Reliable flash exposure" - noż przecież wszyscy wiedzą, że pttl jest be

"11-point AF, Accurate and fast auto-focus" - noż przecież wszyscy wiedzą, że AF w Pentaxie jest be. A ci bezczelnie piszą, że precyzyjny a do tego jeszcze szybki.
:evilsmile:

plwk  Dołączył: 21 Kwi 2006
Trzeba ich skierować na szkolenie do opacznych

Jacek S  Dołączył: 28 Kwi 2008
Coś im się pomyliło z tym "Highly Recommended"
Chyba nie czytali naszego forum. Teraz ktoś kupi i znów będzie narzekanie ;-)

[ Dodano: 2008-09-01, 19:39 ]
Żaba napisał/a:
A ci bezczelnie piszą, że precyzyjny a do tego jeszcze szybki.

Może mieli felerny egzemplarz ;-)

mcgyver  Dołączył: 08 Lis 2006
No i kto to widział, żeby porównywać z nikonem d60, skoro wszyscy wiedzą, że d40 jest najlepszy :-P

A tak na serio to nieźle ten test wyszedł. Wygląda na to, że Pentax sporo jeszcze popracował nad matrycą bo albo mi się wydaje, albo wyraźnie mniejsze szumy..

Kosior  Dołączył: 26 Cze 2008
dpreview napisał/a:
(although AF works even in very low light)

Nie no... kurcze, toż to herezja !

PENTAX ICH PRZEKUPIł!! Nie ma innego wyjaśnienia :-P

Throwend  Dołączył: 26 Kwi 2007
Tak, powinni porównac go z D40 a tego nie zrobili! D60 sie nie liczy!

dsk napisał/a:
Tak, od dzisiaj

Tak? Wydawało mi się, ze już wczesniej widziałem... Ale to może dlategoze ciągle właziłem na test k20D :-P

dickkett  Dołączył: 18 Wrz 2006
Jacek S napisał/a:
Coś im się pomyliło z tym "Highly Recommended"

Cytat
(if you shoot in RAW)

Swoją drogą, pierwszy raz oglądając przykładowe zdjęcia na dpreview mam wrażenie, że osoba robiąca te foty starała się coby to jakoś wyglądało. Chyba ktoś nowy :-P

Bardzo dobrze wyglądają oba zdjęcia robione na ISO 1600.

pancurski  Dołączył: 13 Mar 2008
Miło mi bardzo, że posiadam aparat highly recommended :]
Gdyby był jeszcze jakiś tajemniczy sposób na korekcje BF i FF byłoby wspaniale.
:mrgreen: :-B

pawelek-79  Dołączył: 06 Wrz 2006
Test jest faktycznie dziwny(dostrzegam ironię z testu Optycznych w waszych wypowiedziach), bo wychodzi im użyteczna dynamika na 9.0 EV dla 100ASA, kiedy K10D miał ok. 7.5 EV :shock:

pawelek-79 napisał/a:
wychodzi im użyteczna dynamika na 9.0 EV dla 100ASA, kiedy K10D miał ok. 7.5 EV

K200D ma nowsze oprogramowanie w stosunku do K10 a zapewne również i poprawiono co nieco w matrycy.

pawelek-79  Dołączył: 06 Wrz 2006
plwk, ale jak jest aż taka różnica, to problem z wyborem K10D vs. K200D jest jeszcze większy. W każdym razie teoretycznie, bo K10D już praktycznie nie jest dostępny jako "nówka".

[ Dodano: 2008-09-02, 09:01 ]
Sprawdziłem - D60 ma identycznie, chociaż wydaje mi się dziwnym, że APS-C przewyższa (minimalnie, ale jednak) FF w DR. Jeszcze dziwniejsze jest to, że nowa matryca samsunga na tym tle wcale się nie wyróżnia.

Alyjen  Dołączył: 31 Sie 2008
Ale tak po prawdzie to przyczepili się do K200D w 2 miejscach:
1. jak zwykle do procesora i tego co robi w aparacie z rawami przerabiając je na jpgi, raz im za miękko (K10D), raz za ostro (K200D) Pentax nie zebrał za to lania tylko w przypadku K100...
co ciekawe mimo że w innych recenzjach (np Olki) testowali również na niedomyślnych ustawieniach (po bo wielkich deliberacjach wpadli na to, że NR ultrahiperhigh psuje obrazki) to w przypadku Pentaxa wspomnieli o tym że można to w aparacie poprawić (nie mówię że całkiem wyeliminować ale moim zdaniem efekt korekcji ostrości i kontrastu oferowany przez aparat jest dość dobry) i dalej cały test jechali na defautlowym "bright" które przy ładnym słoneczku i dobrym temacie (jakieś rurki, czy inne rafinerie) potrafi wyrenderować nieziemksi obrazek

2. kiepskie zdjęcia seryjne, o tym tylko wspomniano a według mnie jest to jedyna poważna bolączka tego sprzętu, z którą nic a nic się nie da zrobić, jako poważny portal kształtujący opinie o sprzęcie powinni mocniej zaznaczać, że jak ktoś chce wypstrykać 4GB kartę w kilku długich seriach to powinien się rozejrzeć gdzie indziej bo ten aparat sobie z tym nie poradzi

Irytuje fakt, że mimo iż recenzent zdaje sobie sprawę, że domyślne wyostrzanie w K200D daje specyficzny efekt to jedzie cały test w tym trybie zamiast kliknąć tą jedną opcję i cieszyć się z naturalnych jpgów, co do reszty testu to taka sztuka dla sztuki, pseudoprefesjonalne pomiary wykonywane na jpgach.. jeżeli lubią testować procesory to powinni zgłosić się do Tom's Hardware :)

Kfan  Dołączył: 02 Mar 2007
pancurski napisał/a:
Miło mi bardzo, że posiadam aparat highly recommended :]
Gdyby był jeszcze jakiś tajemniczy sposób na korekcje BF i FF byłoby wspaniale.
:mrgreen: :-B

Spokojnie spokojnie higly recomended pod warunkiem,że używasz RAW.

Skocz do: