perl  Dołączył: 24 Wrz 2006
Dajcie troche teorii bo nie kumam o czym piszecie a chetnie dowiedzialbym sie cos wiecej
:)
:-P

voorjaarman  Dołączył: 13 Sie 2008
Perl,

O HAM RADIO

------------------------------------------------------------------------------

Fotonyf, a działasz coś w cyfrowych? PSK31 lub inne?

fotonyf  Dołączył: 24 Kwi 2006
voorjaarman napisał/a:
Fotonyf, a działasz coś w cyfrowych? PSK31 lub inne?

Chwilowo nie, ale generalnie to idę w kierunku tych technik oraz UKF-u. Teraz straciłem majątek na K3, jak skończę z nim zabaw, to pewnie w zimie będę chodził na PSK,SSTV i reszcie.

Kurcze, namnożyło się tych hamsiaków :-)

Właśnie tak samo u mnie. Planuję zakup jakiegoś kabelka i wskoczyć zimą na PSK31.
Na razie mam problem bo wszystkie są pod gniazdo RS, a nic jeszcze nie znalazłem na USB co chciałoby z 706 współpracować...

Teraz siedzę tylko jako SWL z Digipanem i podczytuję co ludzie nademną nawijają :-D

A ten Twój K3 ma złącze USB?

ryve  Dołączył: 14 Wrz 2006
PSK? kluczowanie (modulacja) fazy sygnału? jakiś transferek danych po radiu? dobrze się domyślam?

tyle się tych nowinek porobiło, że już ciężko się połapać. a co jedna to lepsza. pamiętam jakie oczy robiłem na zajęciach, jak wykładowca prezentował nam amerykańską wojskową radiostację pracującą w DS i/lub (możliwość przełączenia trybu pracy) w FH. w głowie nam się nie mieściło, że można nadawać sygnał poniżej progu szumu a po drugiej stronie go odebrać i to nie zakłócony w żaden sposób. albo np zmieniać częstotliwość nośnej 300 razy na sekundę.

ale od 8 lat jestem poza obiegiem :-/

Ryve,

Zabawa się zaczyna jak zaczynasz komuś tłumaczyć "przepustowość" kanału PSK31.

- "Ile?"
- "31 bodów"
- "Aaaa... To chyba więcej jak 512 kb/s?"

No i zaczynasz wyjaśniać. Jak już gość załapie, że to dużo mniej niż najstarsze indiańskie modemy to oczywiście pyta jaki w tym sens jak on ma Nełostradę i Skajpa.

A wtedy ty z dumą możesz odpowiedzieć:

- "No kolego, ale bez gniazdka to ty możesz swoje dane najwyżej między lokalnymi dyskami przesyłać. A mi wystarczy laptop, radio i akumulator. Nawet na środku pustyni" :mrgreen:

------------------------------------------------------------------------------------------------
DODANE:

Ryve, na jakiej roboczej ma zastosowanie FH?? Jeżeli standard dla ramki danych ma 1Mb/sek to chyba to chodzi tylko na wysokich UHF??

lipalipski  Dołączył: 28 Mar 2007
voorjaarman napisał/a:
"No kolego, ale bez gniazdka to ty możesz swoje dane najwyżej między lokalnymi dyskami przesyłać. A mi wystarczy laptop, radio i akumulator. Nawet na środku pustyni" :mrgreen:

Zamiast radia, na pustyni wolę telefon satelitarny. Szybsze łącze i zasięg większy. :-P

Kosmo  Dołączył: 11 Mar 2008
lipalipski napisał/a:
voorjaarman napisał/a:
"No kolego, ale bez gniazdka to ty możesz swoje dane najwyżej między lokalnymi dyskami przesyłać. A mi wystarczy laptop, radio i akumulator. Nawet na środku pustyni" :mrgreen:

Zamiast radia, na pustyni wolę telefon satelitarny. Szybsze łącze i zasięg większy. :-P

funkcjonalnie to fakt, komóry i satelitki wyparły radio,
jednak radio ma co najmniej 2 zalety:
- jest niezależne od jakichś centrów, przekaźników, itp
- jest bezpłatne w użytkowaniu
Ma jednak jeszcze jedną wadę - komunikujesz się tylko z tymi, co mają licencję. :-)

ryve  Dołączył: 14 Wrz 2006
voorjaarman napisał/a:
na jakiej roboczej ma zastosowanie FH?? Jeżeli standard dla ramki danych ma 1Mb/sek to chyba to chodzi tylko na wysokich UHF??

człowieku! to było 10 lat temu! nic a nic nie pamiętam :oops: ale przeczucie mi mówi, że masz rację - jakoś transmisje szerokopasmowe nie kojarzą mi się z niższymi częstotliwościami. inna sprawa, że od tego czasu zmieniło się wszystko pewnie już parokrotnie i nawet nie zdajemy sobie jeszcze sprawy jakie systemy są aktualnie eksploatowane w zastosowaniach wojskowych.
a! oczywiście wtedy była mowa tylko i wyłącznie o zastosowaniu do transmisji voice a nie data.

armar  Dołączył: 12 Maj 2007
SQ6GIT napisał/a:
jednak radio ma co najmniej 2 zalety:
- jest niezależne od jakichś centrów, przekaźników, itp
- jest bezpłatne w użytkowaniu
Ma jednak jeszcze jedną wadę - komunikujesz się tylko z tymi, co mają licencję. :-)

Ja w sprawie tej wady - przejdź się do sklepu i spróbuj kupić radio (w sensie TRX), a zobaczysz, że nikt Cię nie zapyta o licencję. ;-)
Pomijam oczywiście radia CB do których licencji już chyba nie potrzeba, bo ostatni rachunek za CB przyszedł mi w 1997 roku i od tamtej pory to już nawet tych 9.63 zł rocznie nie płacę. :-D

Kosmo  Dołączył: 11 Mar 2008
armar napisał/a:
Ja w sprawie tej wady - przejdź się do sklepu i spróbuj kupić radio (w sensie TRX), a zobaczysz, że nikt Cię nie zapyta o licencję.

nigdy nie pytali, nawet kilka lat temu
nie miałem na myśli zakupu, a chodziło mi w domyśle o normalne legalne nadawanie

fotonyf  Dołączył: 24 Kwi 2006
Cytat
Właśnie tak samo u mnie. Planuję zakup jakiegoś kabelka i wskoczyć zimą na PSK31.
Na razie mam problem bo wszystkie są pod gniazdo RS, a nic jeszcze nie znalazłem na USB co chciałoby z 706 współpracować...

Może skontaktuj się z tym człowiekiem, on robi taki różne kabelki:
http://allegro.pl/show_us...interval=7&buy=

Skocz do: