JackDeJack  Dołączył: 21 Gru 2007
U mnie z FocusingScreen K3Grid punkty wyglądają (na szybko komórką robione) tak:

Linie są rozjaśniane więc nie ma problemu z lokalizacją :-P

Lord  Dołączył: 19 Mar 2008
JackDeJack, serdecznie dziękuję za przedstawienie matówki.
Możesz napisać mi, na jakiej już przysłonie, przy szkłach M (bez pozycji A), już ciężko patrzy się w dzień i przy szarówce na dworze?

Aha, jeśli możesz napisz mi proszę, czy klin jest poziomo, czy pod kątem 45 st.

Chcę kupić właśnie matówkę z forum i nie bardzo wiem jak ona zachowuje się.

Dziękuję z góry :)

JackDeJack  Dołączył: 21 Gru 2007
Musiałem poszukać - pisałem w kilku miejscach np tu:
http://pentax.org.pl/view...r=asc&start=500

U mnie:
-do f4 - mikroraster jest wyraźnie jaśniejszy - bardziej użyteczny.
-przy f5.6 klin=mikroraster
-przy f8 i powyżej mikroraster jest zbyt ciemny by coś ustawić (raster osiąga jakieś 50% światła) - znaczy można ale precyzja jest mizerna, klinem jest lekko lepiej choć też jedna połówka mocno ciemnieje.

Klin mam poziomy i mikroraster na około - to nie jest matówka z zamówień grupowych (SIC!).
Jak jesteś z Wawy to nie ma problemu by oblukać - jak z Kołobrzegu to niestety dopiero w przyszłym tygodniu będę ;-)

[ Dodano: 2008-09-05, 00:13 ]
Jungli jak zajrzał to zapytał: Co to za kropka na matówce ? :mrgreen:

[ Dodano: 2008-09-05, 00:16 ]
A. I oczywiście stronę wcześniej też się udzielałem :-P

Asmod  Dołączył: 28 Sty 2008
DJ_Direct, jak tam ta matówka Haody ?

DJ_Direct  Dołączył: 03 Cze 2008
przyjemnie. Powiem szczerze, ze jakos ostatnio nie mialem mozliwosci i czasu zrobic jej laboratoryjnego testa, ale na szybko co moge powiedziec to tak - centralny punkt (koleczko z klinem) przesuniete wzgledem srodkowego punktu AF, ostrzenie wydaje sie byc zgodne ze wskazaniem punktu ostrosci przez AF aparatu. Jasnosc matowki w normalnej pracy - mysle ze nie do zauwazenia roznica. Przy bardziej przymknietej przyslonie polowa klina troche ciemnieje ale to gdzies tak okolice F8 i wiecej... No ale umowmy sie, ze tam gdzie potrzeba skorzystac z klina, to zazwyczaj w slabszych warunkach oswietleniowych - wiec raczej wowczas F8 sie nie uzywa... W swietle dziennym bardzo bardzo to nie przeszkadza. Zrobilem nawet kilka zdjec tego jak to przyszlo zapakowane i jak wyglada. Jak ktos zainteresowany to podrzuce mailem.

dagio  Dołączył: 29 Lis 2006
DJ_Direct napisał/a:
Przy bardziej przymknietej przyslonie polowa klina troche ciemnieje ale to gdzies tak okolice F8 i wiecej...

nie wiem czy kiedykolwiek miales analoga, ale przy klinie to absolutnie normalna przypadlosc, wiec nie ma sie co dziwic i nawet tego wymieniac, jako ceche tej akurat matowki..

Asmod  Dołączył: 28 Sty 2008
DJ_Direct napisał/a:
Zrobilem nawet kilka zdjec tego jak to przyszlo zapakowane i jak wyglada. Jak ktos zainteresowany to podrzuce mailem.

To poproszę. :-B
Z zamontowaniem nie małeś żadnych problemów?

DJ_Direct  Dołączył: 03 Cze 2008
nie ma zadnych problemow z zamontowaniem. Pan Haoda napisal zeby pozostawic oryginalne podkladki i bedzie git. Tak tez zrobilem. Tu nie ma zadnej filozofii w montazu. Kompletnie zadnej. pstryk, wyjecie, wlozenie, pstryk gotowe :)
Picsy zmniejsze i podrzuce mailem

Gwiazdor  Dołączył: 05 Mar 2007
DJ_Direct napisał/a:
Przy bardziej przymknietej przyslonie polowa klina troche ciemnieje
Nie będzie ciemniła, jeśli bedziesz ilnie na osi klina. Poruszaj lekko okiem względem aparatu to zobaczysz jak zmienia się zaciemnienie.

Lord  Dołączył: 19 Mar 2008
Czy matówka z k10D (k20D) pasuje do DS'a?
Tutaj opisałem to dokładniej.

Marcin1978  Dołączył: 20 Lip 2008
Powinna pasować - *ist D, *ist DS, k10D i k20D mają chyba ten sam wizjer (pentapryzmat)

Z kolei DL, K100D i K200D (i teraz zapewne K-m) mają konstrukcję nieco gorszą, bo układ lusterek.

Innych wizjerów w lustrzankach cyfrowych Pentax chyba nie wyprodukował. Głowy za to nie dam, ale logika nakazywałaby wyprodukować jak najmniej różnych wizjerów, bo to obniża koszty.

Crow  Dołączył: 08 Paź 2008
Czy idzie ogóle u nas gdzieś zdobyć matówkę LL-80 do K20?? Obchodziłem już chyba wszędzie i pytałem chyba wszystkich i nie ma wogóle takiej możliwości. A może ktoś będzie ściągał zza granicy to chętnie się przyłącze do zamówienia ;-) .

Skocz do: