Eldred  Dołączył: 16 Paź 2007
Cholera to chyba zacznę się zastanawiać nad wycofaniem się z Picasy.. :-/

Throwend  Dołączył: 26 Kwi 2007
No to tak trochę nieteges... Co ci po tym że zachowujesz prawa autorskie skoro jednocześnie dajesz prawo googlom na zrobienie z twoją pracą co tylko zechcą. I twierdzenie że to tylko po to, żeby mogli to wyświetlac nie ma sensu. Bo to ty publikujesz, modyfikujesz itp korzystając z ich narzędzi a nie oni. To tak jakby kupując tablicę korkową przekazywac producentowi prawa do wszystkiego co na niej się powiesi.

Może trzeba przejrze licencję PSa bo w takim wypadku powinno się przekazac prawa do modyfikacji zdjęc każdemu producentowi narzędzi graficznych, żeby ich aplikacja mogła legalnie je modyfikowac.

[ Dodano: 2008-09-04, 11:08 ]
Inna sprawa, że taki punkt mają chyba wszystkie galerie :-P

Washi  Dołączył: 23 Cze 2008
Wpiszcie sobie w pasku adresu Chrome:

evil:%

:D

TTomek  Dołączył: 02 Mar 2008
Washi, tak evil:% wymiata ;-)

macioh  Dołączył: 28 Gru 2006
Bezpieczniej jest wpisać about:crash - widać wtedy jak wygląda tab, który odmówił posłuszeństwa (komenda nie wykrzacza przeglądarki).

ggdh  Dołączył: 06 Sty 2008
Z www.benchmark.pl

Cytat
Niektórzy eksperci zwracają jednak uwagę na pewne problemy z zabezpieczeniami nowej przeglądarki. Na przykład zintegrowana z Chrome wyszukiwarka potrafi wyświetlać informacje o kontach bankowych podczas wyszukiwania słów kluczowych w pasku adresu.

[ Dodano: 2008-09-05, 00:10 ]
A to jeszcze dodam, ze jakby czasem jakis zboczeniec chcial IE8 to:

Cytat
Testy zostały przeprowadzone zarówno w systemie Vista, jak i też w XP. Testowany komputer posiadał 2 GB pamięci operacyjnej. Test składał się z otwarcia w każdej przeglądarce dziesięciu kart z zawartością multimedialną. Na koniec testu w Viście Internet Explorer 8 zajmował 380 MB RAM, Internet Explorer 7: 250 MB, a Firefox 3.01: 159 MB.

W Windows XP IE8 ponownie był na czele pod względem ilości zajmowanych zasobów, jednak obciążenie było nieco mniejsze niż w Viście dla każdej przeglądarki. Ciekawostką jest fakt, że nowy Internet Explorer wymaga więcej, niż świeżo uruchomiony po instalacji Windows XP, który zajmuje 130-150 MB. Jeśli natomiast chodzi o liczbę procesów wykorzystywanych przez przeglądarki, Firefox maksymalnie otworzył 27 procesów, IE7 65 procesów, a IE8 aż 171.

(z tego samego zrodla)

macioh  Dołączył: 28 Gru 2006
ggdh, tylko że Chrome i IE 8 mają taki ładny dopisek - beta ;-)

PS. Teraz właśnie zauważyłem że mogę sobie dowolnie zmieniać rozmiar okienka szybkiej odpowiedzi :-D Wystarczy że chwycę prawy dolny róg i go po prostu przeciągnę (Chrome).

Gwiazdor  Dołączył: 05 Mar 2007
Szkoda, że z Operą nie porównali. :-D

dzerry  Dołączył: 01 Maj 2006
Eldred napisał/a:
Cholera to chyba zacznę się zastanawiać nad wycofaniem się z Picasy.. :-/

Throwend napisał/a:
No to tak trochę nieteges... Co ci po tym że zachowujesz prawa autorskie skoro jednocześnie dajesz prawo googlom na zrobienie z twoją pracą co tylko zechcą

Spokojnie. Przeciez to jest logiczne. Picasa to jest serwis google, a nie twoj. Tak samo Blogger. Zakladajac konto, nie stajesz sie wlascicielem, tylko uzytkownikiem uslugi. Jesli cos tam wrzucasz, to musisz im przeciez pozwolic na rozpowszechnianie - zeby to zdjecie albo tekst moglo sie w ogole pokazac. Dochodza do tego tooltipy z zawartoscia, korzystanie z RSS - na przyklad na bloggerze mozesz wlozyc snippet z ostatnimi wpisami z innych blogow na bloggerze. Prosze wyluzowac.

szczypiorrr  Dołączył: 10 Sie 2007
Wielkość okienek można sobie zmieniać również w Safari, jak też włączać tryb prywatny, więc tu Chrome nic nowego nie wnosi. Co mi się natomiast bardzo podoba, czego dotychczas nie znałem to możliwość zapisania strony jako aplikacji.

dzerry, Powoli to zacząłem kumać, zauważywszy, zę to nie tylko google tak ma ;-)

WuWu84  Dołączył: 25 Wrz 2007
szczypiorrr napisał/a:
Wielkość okienek można sobie zmieniać również w Safari

Podobieństw w obu jest zapewne więcej - obie przeglądarki korzystają z silnika WebKit do renderowania stron.

pepek  Dołączył: 19 Lip 2006
U mnie na Viście Chrom ma problemy z pdf-ami. Wywala się w trakcie uruchamiania Readera 8 od Adobe.

buran  Dołączył: 06 Kwi 2008
Szkoda że nie wpadli na pomysł żeby z poziomu przeglądarki można było tłumaczyć strony :-/ Liczyłem na takie udogodnienie.

A w operce zaznaczasz tekst, klikasz prawym, wybierasz przetłumacz i języki i tłumaczy w babelfishu ;-)

bEEf  Dołączył: 28 Gru 2006
Chrome zapowiada się świetnie, warto moim zdaniem trzymać rękę na pulsie.

Cytat
Spokojnie. Przeciez to jest logiczne

dzerry, no co ty, przecież w interesie wielkich, złych korporacji jest dostarczanie wciąż świeżego paliwa paranoikom, inaczej straciły by swoją złą reputację, a na to nie mogą sobie pozwolić :evilsmile:

Cytat
Test składał się z otwarcia w każdej przeglądarce dziesięciu kart z zawartością multimedialną. Na koniec testu w Viście Internet Explorer 8 zajmował 380 MB RAM, Internet Explorer 7: 250 MB, a Firefox 3.01: 159 MB.

Do niczego takie testy, liczy się tylko faktyczna wydajność i tyle. Przeglądarka może sobie np cache'ować wewnętrznie pewne i zajmie przez to więcej pamięci, ale będzie działać sprawniej. Pamięć jest coraz tańsza, a czas coraz droższy. Poza tym - beta to beta.

bEEf napisał/a:
zajmie przez to więcej pamięci, ale będzie działać sprawniej.

Coś jak Vista... zajmuje ponad 700MB ramu a działa wolniej od XP nawet na 4GB...

bEEf  Dołączył: 28 Gru 2006
Cytat
Coś jak Vista... zajmuje ponad 700MB ramu a działa wolniej od XP nawet na 4GB...

Bzdura. Jeśli Vista dostanie 0.5GB więcej od XP, to wersja 32 bit działa tak samo szybko, a 64-bit dużo lepiej. Im nowszy sprzęt, tym różnica na korzyść Visty większa i będzie się pogłębiać. To jest system na nowe kompy, na starym lepiej zostać z XP jeśli działa ok, bo jeszcze długo będzie supportowany przez Ms i producentów softu.

Poza tym nie napisałem, że jeśli coś zajmuje więcej pamięci, to automatycznie działa sprawniej, co zdajesz się sugerować, bo to oczywiście bzdura. Napisałem jedynie, że w dzisiejszych czasach testowanie, ile co zajmuje pamięci w systemie i wyciąganie na tej postawie wniosków, co lepsze, a co gorsze zupełnie mika się z celem. Systemy i soft są zbyt skomplikowane, by tak prosty test cokolwiek mógł powiedzieć.

Soft optymalizuje się (a przynajmniej powinno) "pod" wrażenia z pracy z nim, a nie jakieś abstrakcyjne cyferki. Testy w necie i gazetach zazwyczaj mierzą to, co łatwo zmierzyć, a nie to, co jest naprawde istotne. Co wyraźnie widać również w testach sprzętu foto. Dramatem jest, że takie testy w pewnym stopniu niestety kreują rzeczywistość, bo jeśli dużo osób się nimi kieruje, to w końcu dochodzi do tego, że twórcy projektują "pod" testy i koło się zamyka.

Jedyne wyjście to testować samemu i olać resztę. Poużywać, poklikać i tyle. Soft akurat się do tego świetnie nadaje. Kierowanie się testami softu, w przypadku, gdy dostępne są darmowe wersje (choćby triale) to naprawdę zboczenie :-P W ten sposób jedynie nakręca się internetowe mity.

Jarek Dabrowski  Dołączył: 20 Kwi 2006
Przy okazji tematu dominacji i wpływu Google na wszystko naookoło:
http://gospodarka.gazeta....inwestorow.html

ggdh  Dołączył: 06 Sty 2008
Jestem smierdzacym leniem i nie chce mi sie szukac (nie wspomne, ze mam czasu akurat, zeby napisac ten post):

Czy sa juz jakies sensowne dodatki do Chrome? (odpowiedniki adblock, flashblock, gmailnotifier pewnie jest, smooth scroll)??

Skocz do: