Mathis  Dołączył: 26 Mar 2008
Wspomaganie AutoFocusa w AF-540FGZ
Witam!
Kiedy działa wspomaganie autofocusa w 540-stce? Ponieważ wydaje mi się że moja lampa ma z tym problem - raz po włączeniu jej i K10D ładnie współpracują i czerwona dioda naprowadza AF we właściwe miejsce, a innym razem mogę włączać i wyłączać aparat a i tak lampka się nie zapali a af świruje i lata z jednego końca na drugi aż w końcu nie łapie ostrości...
Więc jak to jest? Testowałem w zupełnych ciemnościach jak i przy oświetleniu minimalnym monitora w pokoju...
Może coś z nią nie tak i muszę ją na gwarancję odesłać?

Gringo  Dołączył: 05 Lip 2006
Jeśli nie włącza się wspomaganie całkiem po ciemku to możne coś być na rzeczy, a jeśli tylko w półmroku to wszystko w porządku. Moim zdaniem to wina aparatu, który nie prosi o o pomoc lampy bo np. za dużo światła wpada do światłomierza.

piotr_luk  Dołączył: 14 Kwi 2007
AF-S

Nie wiem czy to pomoże - bo ciągle testuje ale teraz zupełna ciemność przesłona 5.6 i lampka nie działa -> przesłona 4.5 lampka świeci -> przesłona 5.6 nie działa -> 6.3 działa -> 5.6 działa... :/ Już 3 raz sprawdzam i jak włączę aparat na 5.6 i lampa nie działa... a jak na każdej innej włączę aparat to śmiga...

Dodam że sprawdzam na AF.S bo na AF.C nie działa w ogóle, tak ma być?

piotr_luk  Dołączył: 14 Kwi 2007
Mathis napisał/a:
Dodam że sprawdzam na AF.S bo na AF.C nie działa w ogóle, tak ma być?
Tak ma być, wspomaganie działa tylko przy AF.S

Panowie, problem chyba rozwiązany :-D wyjąłem lampę sanek - przejechałem styki spirytusem i w aparacie i w lampie - test i po włączeniu na 5.6 działa... 3 razy pod rząd zadziałała więc jestem szczęśliwy - tylko co tam mogło nie stykać?

Ale skoro jesteśmy już przy lampie to chciałem ostatnio wykorzystać wireless mode i mam problem gdyż lampa wbudowana błyska razem z 540-stką - czy da się ustawić żeby błyskała tylko 540-stka? Na tamtą chwilę zakleiłem taśmą lampe wbudowaną :P

Zdano  Dołączył: 23 Paź 2006
Mathis napisał/a:
czy da się ustawić żeby błyskała tylko 540-stka

Tak zupełnie to się nie da, wewnętrzna lampa musi wykonać błysk sterujący.

Stachu  Dołączył: 27 Kwi 2007
Ale jak błyska sterująco to nie bierze udziału w naświetlaniu zdjęcia.

argawen  Dołączył: 19 Kwi 2006
Mathis napisał/a:
czy da się ustawić żeby błyskała tylko 540-stka? Na tamtą chwilę zakleiłem taśmą lampe wbudowaną :P
Lampa wbudowana będzie błyskać zawsze, ale można ustawić by była tylko kontrolerem.

dsk  Dołączył: 19 Mar 2008
Mathis napisał/a:
Na tamtą chwilę zakleiłem taśmą lampe wbudowaną :P

I mimo taśmy odpaliła 540-tkę? :-P

Utrudniasz życie tym lampom...

Łukaszzz  Dołączył: 15 Wrz 2007
Probelem z AFem sprawdziłem u siebie i nie zauważyłem nic niepokojącego. Wszystko działa i lampka AF świeci w kompletnej ciemnicy.

Co do wireless to najpierw jest błysk sterujący z lampy wbudowanej, a potem właściwy FGZ'ki... nie sugeruj się nazwą Wireless ;-)

dsk napisał/a:
Mathis napisał/a:
Na tamtą chwilę zakleiłem taśmą lampe wbudowaną :P

I mimo taśmy odpaliła 540-tkę? :-P

Utrudniasz życie tym lampom...

:mrgreen: Muszą działać w najcięższych warunkach ;P tylko że ten błysk sterujący czasami oślepi osobę fotografowaną :-/

Jak pisłem problem z lampką rozwiązałem poprzez przeczyszczenie styków - tylko nie wiem dlaczego blokowała się tylko w momencie włączenia aparatu na przesłonie 5.6? :/

thrackan  Dołączył: 08 Lut 2007
Mathis napisał/a:
jestem szczęśliwy - tylko co tam mogło nie stykać?

Ano, widzisz, lampa była nieszczęśliwa. Utopiłeś jej smutki w alkoholu i jakoś się pozbierała. Teraz tylko módl się, żeby kaca nie było, bo najmniejszy błysk sterujący będzie dla niej jak walenie młotem w palnik (będzie zawsze waliła pełną mocą, a nie jakimś tam błyskiem wypełniającym) :P

Skocz do: