dzerry  Dołączył: 01 Maj 2006
bEEf napisał/a:
Ok, 50-ka na pełnej klatce. No i? Bokeh? Kolory? Co?
Wszystko. Kurde, ja sie wychowalem na tej ogniskowej. Jupiter 8 50/2 to bylo przez lata moje jedyne szklo. 50mm to nie jest to samo to samo co wykadrowane 28mm. Kurde no.

dagio  Dołączył: 29 Lis 2006
bEEf, na pewno glebia perspektywy.. [[[tu były brednie]]]

bEEf  Dołączył: 28 Gru 2006
dagio, nie, nie będzie, uwierz :-)

bEEf, moge uwierzyc, ale nie wiem jak to mozliwe..

skrajny przypadek w druga strone.. czy ustawienie sigmy 10-20 na 10mm w APSC.. potem ustawienie jej na 15mm i podiecie do FF da takie same wydluzenie pespektywy? oddalenie od tla? Dla mnie to watpliwe.. [[juz nie.. da ten sam efekt]]

Cytat
im dluzsza fizyczna ogniskowa obiektywu tym bardziej plan drugi zbliza sie do pierwszego, czy sie tego chce czy nie. Tak jak zupelnie inaczej bedzie wygladalo 200mm na pelnej klatce.. i zakrecone 135mm do APSC.. moze dzerry na prawde odczuwa te subtelne roznice, to rzecz indywidualna

Mylisz się, to nie tak działa. Crop matrycy odpowiada dokładnie zmianie ogniskowej z wyjątkiem głębi ostrości. Gdyby było inaczej, kompakt z obiektywem 5mm miały perspektywę rozciągniętą że głowa mała, a tak nie jest. Perspektywa jest dokładnie taka sama, jak w ekwiwalencie ogniskowej.

[ Dodano: 2008-09-06, 23:05 ]
dagio, wyobraź sobie (narysuj) fotografię, na której po dwóch stronach idą aż po horyzont płoty ze sztachetami co metr. Potem zrób z tego cropa. Zobaczysz, jak pięknie Ci "spłaszczy" perspektywę, dokładnie tak samo, jak zwiększenie ogniskowej :-)

bEEf napisał/a:
Mylisz się, to nie tak działa. Crop matrycy odpowiada dokładnie zmianie ogniskowej z wyjątkiem głębi ostrości. Gdyby było inaczej, kompakt z obiektywem 5mm miały perspektywę rozciągniętą że głowa mała, a tak nie jest. Perspektywa jest dokładnie taka sama, jak w ekwiwalencie ogniskowej.

bardzo przytomnie napisane!! piwo dla Ciebie!! zapomnialem o tym argumencie no.. fakt ze kiedys o tym myslalem.. no i przypomniales.. cofam poprzednie slowa. Edytowalem posty, zeby ktos tego nie przeczytal..

Pioter  Dołączył: 18 Cze 2007
Fafniak napisał/a:
Pioter napisał/a:
PS. Ostrość cyfry jest pozorna, zdjęcia są często "ostre" ale mało w nich szczegółów, matryca Bayera i interpolacja robi swoje, tu na nic ostre szkła.
lomatko :mrgreen:

dlaczego łomatko, przecież sam jako profesjonalista pewnie widziałeś masę przejechanych usm-em fotek tak, że aż zęby bolą. Co takie zdjęcie ma wspólnego ze szczegółowością. Przecież po wyjściu z matrycy zdjęcia są poddawane procesowi demozaikowania, kurde czyli co, są bardziej czy mniej ostre od tego zabiegu, związanego z budową matrycy bayera.

Pewnie trochę przesadziłem z poprzednim wpisem powinienem napisać, że ostrość cyfry jest czasami pozorna, nie neguję, że cyfra może dostarczać bardzo dobrych technicznie zdjęć, tyle, że w segmencie amatorskim coraz bardziej o to trudno. Wyścig na megapiksele, badziewne szkła itd. Zresztą sam pewnie o tym lepiej wiesz.

Pozdrawiam

E tam. Zrobilem test. Dla mnie, znieksztalcenia na 28 mm sa nieakceptowalne.
50/1.4 @ 2

28/2 @ 2

Dla mnie znieksztalcenia sa ewidentne :-P

A tak na serio, to chodzi mi o to, ze FF to powrot do ustalonego porzadku rzeczy.

Cytat
A tak na serio, to chodzi mi o to, ze FF to powrot do ustalonego porzadku rzeczy.

Ok, ten argument do mnie trafia, no :-)

Kosior  Dołączył: 26 Cze 2008
dzerry napisał/a:

Tylko czy dawniej, było lepiej? Ktoś mądry kiedyś powiedział "Nie przeżyje najsilniejszy, tylko ten, który umie się przystosować"

Kosior napisał/a:
"Nie przeżyje najsilniejszy, tylko ten, który umie się przystosować"

to fakt

Kosior  Dołączył: 26 Cze 2008
dagio napisał/a:
Kosior napisał/a:
"Niech przeżyje najsilniejszy, tylko ten, który umie się przystosować"

Najsilniejszy nie znaczy najlepszy.. to nalezy dodac

dagio. dlaczego poprawiłeś cytat? tam było "Nie", a nie "Niech"

Kosior, wybacz.. jakos sobie wygodniej zrobilem, z poczatku myslalem ze to literowka.. i nie doczytalem.. koniec z pisaniem na forum dzisiaj

Kosior napisał/a:
Tylko czy dawniej, było lepiej?
A widziales kiedys 30'ke ze swiatlem 1.2? Takie 50'ki (ok manualne) mozna kupic taniej niz rzeczona sigme.

dzerry, zważywszy, ile waży moja Sigma, to taka 1.2 musiała by chyba mieć z 10 kilo :-) Ale tak coś mi się wydaje, że to wszystko kwestia zachowania w cyfrowych puszkach odległości obrazowania z czasów FF. Gdyby wszystko proporcjonalnie zmniejszyć, była by to przecież jedynie kwestia skali. O ile się nie mylę, tą drogą poszedł właśnie Olek.

Tak czy inaczej to już raczej się nie stanie, bo machina propagadnowo - marketingowa ruszyła w stronę FF. Mnie tam to trochę zwisa, bo i tak coraz bardziej wolę film, trochę smuci, bo jednak szkoda tych wszystkich fajnych obiektywów do APS-C, a tak w ogóle - chyba czas się z tym oswoić i tyle.

dan  Dołączył: 11 Sie 2006
A propos 30-ki Sigmy. Mecze ja od paru dni. Super szkielko. ALE - Rokkor 45/1.7 z mojego Hi-Matica rysuje jeszcze ladniej.

Rokkor, na pelnej dziurze, przy wyostrzeniu na obiekt oddalony o 2 m da glebie 19,5 cm.
Sigma na Szajsungu da w tej sytuacji glebie 24,9 cm. Roznica niby niewielka, ale plastyka inna :mrgreen: :-P

Fafniak  Dołączył: 19 Kwi 2006
Pioter napisał/a:
widziałeś masę przejechanych usm-em fotek tak, że aż zęby bolą.
Pioter napisał/a:
Przecież po wyjściu z matrycy zdjęcia są poddawane procesowi demozaikowania, kurde czyli co, są bardziej czy mniej ostre od tego zabiegu, związanego z budową matrycy bayera.
chlopie nie wiem o czym ty tak naprawde piszesz
co to ma wspolnego z twoim stwierdzeniem? To ze ktos niszcy zdjecie takimi zabiegami to jego sprawa a demozaikowanie...no coz jest a w filmach kolorowych jest ziarno... :-P

dan napisał/a:
Rokkor 45/1.7 z mojego Hi-Matica rysuje jeszcze ladniej.
Bo to szklo, jesli chodzi o plastyke, to chyba najlepsze co do tej pory mialem. Slajdy z rokkora 45/1.7 szczegolnie cudnie wygladaja.

lipalipski  Dołączył: 28 Mar 2007
Popieram. Zacne szkiełko.

Pioter  Dołączył: 18 Cze 2007
Fafniak napisał/a:
Pioter napisał/a:
widziałeś masę przejechanych usm-em fotek tak, że aż zęby bolą.
Pioter napisał/a:
Przecież po wyjściu z matrycy zdjęcia są poddawane procesowi demozaikowania, kurde czyli co, są bardziej czy mniej ostre od tego zabiegu, związanego z budową matrycy bayera.
chlopie nie wiem o czym ty tak naprawde piszesz
co to ma wspolnego z twoim stwierdzeniem? To ze ktos niszcy zdjecie takimi zabiegami to jego sprawa a demozaikowanie...no coz jest a w filmach kolorowych jest ziarno... :-P

jest już późno głowa mnie boli, ale co tam...
w sumie masz rację, chodziło mi o to, że w analogu było tak, że obiektyw decydował o jakości zdjęcia. W cyfrze niby też tak jest tyle, że nie do końca. Dużo też zależy od matrycy, postprocessingu itp. Jeżeli chodzi o amatorskie korpusy, to większość ma napakowane pikselami matryce, do tego często dopina się kitowe obiektywy, lub coś co po prostu nie daje rady, do tego dochodzi interpolacja, demozaikowanie . Na zdjęciach wychodzi mydło, statystyczny amator w tej sytuacji po prostu usm ustawia do oporu i jest ostro. Tylko, że zamiast szczegółów są jasne obwódki. Nie neguję tego, że cyfra robi ostre zdjęcia, po prostu opisane przeze mnie zjawisko jest częste i nawet ostatnio stało się moim udziałem, co mnie tak sfrustrowało, że pozwoliłem sobie sklecić powyższego posta.

Pozdrawiam

Skocz do: