Wszystko. Kurde, ja sie wychowalem na tej ogniskowej. Jupiter 8 50/2 to bylo przez lata moje jedyne szklo. 50mm to nie jest to samo to samo co wykadrowane 28mm. Kurde no.bEEf napisał/a:Ok, 50-ka na pełnej klatce. No i? Bokeh? Kolory? Co?
pozdrawiam,
dzerrry
Nie odpowiadam na pytania techniczne na PW i w tematach
Moje zdjęcia pozostają amatorskie ze względu na szumy na wysokim ISO i brak AF
Cytatim dluzsza fizyczna ogniskowa obiektywu tym bardziej plan drugi zbliza sie do pierwszego, czy sie tego chce czy nie. Tak jak zupelnie inaczej bedzie wygladalo 200mm na pelnej klatce.. i zakrecone 135mm do APSC.. moze dzerry na prawde odczuwa te subtelne roznice, to rzecz indywidualna
bEEf napisał/a:Mylisz się, to nie tak działa. Crop matrycy odpowiada dokładnie zmianie ogniskowej z wyjątkiem głębi ostrości. Gdyby było inaczej, kompakt z obiektywem 5mm miały perspektywę rozciągniętą że głowa mała, a tak nie jest. Perspektywa jest dokładnie taka sama, jak w ekwiwalencie ogniskowej.
Fafniak napisał/a:lomatkoPioter napisał/a:PS. Ostrość cyfry jest pozorna, zdjęcia są często "ostre" ale mało w nich szczegółów, matryca Bayera i interpolacja robi swoje, tu na nic ostre szkła.![]()
pozdrawiam,
dzerrry
CytatA tak na serio, to chodzi mi o to, ze FF to powrot do ustalonego porzadku rzeczy.
dzerry napisał/a:A tak na serio, to chodzi mi o to, ze FF to powrot do ustalonego porzadku rzeczy.
Jakiś tam N
www.kosiorek.wordpress.com
Kosior napisał/a:"Nie przeżyje najsilniejszy, tylko ten, który umie się przystosować"
dagio napisał/a:Kosior napisał/a:"Niech przeżyje najsilniejszy, tylko ten, który umie się przystosować"
Najsilniejszy nie znaczy najlepszy.. to nalezy dodac
Jakiś tam N
www.kosiorek.wordpress.com
A widziales kiedys 30'ke ze swiatlem 1.2? Takie 50'ki (ok manualne) mozna kupic taniej niz rzeczona sigme.Kosior napisał/a:Tylko czy dawniej, było lepiej?
pozdrawiam,
dzerrry
Pioter napisał/a:widziałeś masę przejechanych usm-em fotek tak, że aż zęby bolą.
chlopie nie wiem o czym ty tak naprawde piszeszPioter napisał/a:Przecież po wyjściu z matrycy zdjęcia są poddawane procesowi demozaikowania, kurde czyli co, są bardziej czy mniej ostre od tego zabiegu, związanego z budową matrycy bayera.
http://www.pajacyk.pl/ - kliknij pajacyka
http://www.pbase.com/fafniak/marcin_krynicki
http://www.mojesmoje.pl/index.htm - wszelkie uwagi mile widziane - zajrzyj do nas koniecznie
Bo to szklo, jesli chodzi o plastyke, to chyba najlepsze co do tej pory mialem. Slajdy z rokkora 45/1.7 szczegolnie cudnie wygladaja.dan napisał/a:Rokkor 45/1.7 z mojego Hi-Matica rysuje jeszcze ladniej.
pozdrawiam,
dzerrry
Fafniak napisał/a:Pioter napisał/a:widziałeś masę przejechanych usm-em fotek tak, że aż zęby bolą.chlopie nie wiem o czym ty tak naprawde piszeszPioter napisał/a:Przecież po wyjściu z matrycy zdjęcia są poddawane procesowi demozaikowania, kurde czyli co, są bardziej czy mniej ostre od tego zabiegu, związanego z budową matrycy bayera.
co to ma wspolnego z twoim stwierdzeniem? To ze ktos niszcy zdjecie takimi zabiegami to jego sprawa a demozaikowanie...no coz jest a w filmach kolorowych jest ziarno...![]()