ederlezi  Dołączył: 21 Mar 2008
Odcień koloru przy różnych ustawieniach palnika
Witam serdecznie,

testuję kilka dni lampę Pentax AF 540 FGZ. Czy to normalne , że przy ustawieniu palnika pionowo w sufit ( biały ) jest inny odcień skóry fotografowanego dziecka , niż gdy ustawiam palnik pod kątem 45 stopni i wyciągam dyfuzor na lampie ?

Kosior  Dołączył: 26 Cze 2008
Tak. Mało prawdopodobne, że sufit oraz dyfuzor są zupełnie neutralne jeśli o temp. barwową chodzi, bo takie rzeczy po prostu nie istnieją. Domyślać się można, że dyfuzor trochę ociepla światło, a sufit też może nie być super biały, tylko wpadać - nawet niezauważalnie - w jakiś odcień

Yeti  Dołączył: 04 Lip 2007
Sufity malowane emulsją najczęściej lubią dać lekko niebieskawy zafarb, chociaż reguły nie ma. A do tego jeszcze inne mało kontrolowane odbicia.

milo  Dołączył: 01 Sie 2006
ederlezi, wez pod uwage ze swiatlo odbija sie takze od innych kolorowych przedmiotow.

Czy w przypadku gdy światło odbija się od sufitu można przypuszczać , iż część światła odbije się również od ścian i może to spowodować , iż fotografowany obiekt może mieć odcień w kolorze ściany bądź mebli ?

rychu  Dołączył: 08 Paź 2006
ederlezi napisał/a:
może to spowodować , iż fotografowany obiekt może mieć odcień w kolorze ściany bądź mebli ?

Postaram się dziś wieczorem wrzucić na serwer fotki z małego doświadczenia z oświelteniem. Zobaczysz jak różnie może być oddany przedmiot w zależności od kierunku światła i rodzaju powierzchni odbijającej światło.

armar  Dołączył: 12 Maj 2007
ederlezi napisał/a:
Czy w przypadku gdy światło odbija się od sufitu można przypuszczać , iż część światła odbije się również od ścian i może to spowodować , iż fotografowany obiekt może mieć odcień w kolorze ściany bądź mebli ?

Trzeba być pewnym, że część światła może się odbić od ścian, albo np. drewnianych mebli.
Zafarb zawsze jest gwarantowany jeśli palnik nie jest skierowany równolegle do obiektywu.

Re: Odcień koloru przy różnych ustawieniach palnika
Jak obiecałem:
Tło śnieżno-białe, boczne ściany zielone, podstawa zielona, sufit drewno ciemne.
Do zdjęć używałem dwóch lamp błyskowych w różnych konfiguracjach, również błyski z czterech stron, ale które zdjęcie jak, proszę nie pytać :oops: gdzieś zapisałem, ale gdzie się to podziało nie mam pojęcia. Również światło bezpośrednie, ale w większości odbite od ścian lub białej blendy.
Aaa, szkło jest białe, przeźroczyste. Przepraszam za ostrość. Wykonane CZJ Sonnarem MC 135/3,5

1.

2.

3.

4.

5.

6.

7.

8.

9.

10.

11.

12.

13.

14.

15.

16.
:oops:

mygosia  Dołączyła: 19 Kwi 2006
rychu, napracowałeś się :-B :-B :-B

rychu, faktycznie bardzo ciekawe testy , dziękuję za wrzucenie zdjęć. Szkoda że notatki przepadły, bo bardzo mnie zastanawia zdjęcie nr 10.

mygosia Bez przesady. To efekt jednego, długiego, zimowego popołudnia, w czasie nieobecności żony - tak żeby nie było marudzenia, że zajmuję całą sypialnię :mrgreen:
ederleziJeszcze poszukam w wolnej chwili. Co do 10-tki to akurat jest najprostsze - lampa za obiektem, wycelowana w obiekt, odpalona zdalnie.

Skocz do: