Generic  Dołączył: 09 Lis 2007
Grip Dicain SG-1 - jakieś odczucia, przemyślenia, opinie?
Przeszukałem trochę forum, był kilkukrotnie wspominany ale czegokolwiek na styl "recenzji" się nie doszukałem.
Tylko Jarek Dąbrowski napisał, że dobrze się sprawdził na weselu przy cięższym szkle i lampie.

Więc jak? Napisze ktoś o wykonaniu, materiałach, solidności i tzw. "feel'u"?
Jako że nie widzę opcji zmiany cyfrowej puszki zanim nie będzie można kupić używanych FF w granicach 3tyś to postanowiłem nieco doposażyć mojego DS'a - w O-ME53 i właśnie gripa - zastanawiam się czy go nabyć.
Trochę ta puszka za mała jest i przy dłuższym trzymaniu boli ręka a ten Dicain to jedyny chyba grip do mojego aparatu.
300zl piechotą nie chodzi i nie chciał bym kupić a później stwierdzić że strach za to trzymać czy plastik ma zupełnie inny kolor niż puszka (kwestia estetyczna jest nieco mniej ważna ale nie pomijalna).

Ogólnie - warto?

rysiekll  Dołączył: 10 Maj 2007
Przyłączam się do pytania ...

Dada  Dołączył: 01 Mar 2007
Z mojego doświadczenia sugeruję odpuść sobie gripa. Wcale nie było mi z nim wygodniej, mały palec bez gripa chował się pod puszkę, a z gripem to pasowałoby go uciąć. Poszedł w lud razem z DSem. Tak naprawdę, to tylko drugi spust w pionie się czasem przydawał. Naprawdę radzę pomacać najpierw, jeśli bardzo chcesz, bo wydasz kasę i będzie leżał w szafie.

No właśnie ja tak aparat trzymam ze nie tylko mały palec jest pod puszką ale i serdeczny pod nią ucieka... i z tyłu prawy dolny róg aparatu wbija mi sięw dłoń między kciukiem i palcem wskazującym.

Ale wtedy nie mam wystarczającego uchwytu żeby wygodnie operować kółkiem i przyciskiem kolo spustu. Za to jak złapię też serdecznym palcem to jako tak dziwnie mi jest o-) Wskazujący dotyka tylko spustu a reszta odstaje - a lubię kiedy on leży na powierzchni plastiku z końcem na spuście.

Idealnie było by pomacać przed zakupem ale to raczej nierealne - skąd mi się taki grip weźmie w Rzeszowie. Jak chyba tylko w jednym miejscu w Polsce są w sprzedaży a i na międzynarodowym ebay'u od jednego sprzedawcy z Koreii widziałem tylko o-(

PiotruśP  Dołączył: 09 Sty 2007
Przymierzałem do Sama 1S i dużo wygodniej operowało mi się takim zestawem w porównaniu do samego body. Jeśli dodatkowo używasz body z lampą zew. to na pewno poczujesz różnicę.

rysiekll  Dołączył: 10 Maj 2007
Generic napisał/a:
Jak chyba tylko w jednym miejscu w Polsce są w sprzedaży
Od Cześ'ia wiem że w fotorimex'ie są na stanie, ale to w Wawie ...
Swoją drogą zastanawiam się nad tym gripem w kontekście lampy, bo w innych wypadkach nie czuję dyskomfortu w użytkowaniu apartu, ale ... no właśnie zawsze jest jakieś ale ... prawie 3 stówki :-/

rysiekll, właśnie o Fotorimex mi chodziło.

Ale jak jest z jakością wykonania tego gripa?

plwk  Dołączył: 21 Kwi 2006
Jeśli chodzi o jakość wykonania to nie ma problemu. Jest dobrze dopasowany do body, jakość tworzywa też całkiem dobra. Oczywiście należy pamiętać, że jest to ogólnie wydmuszka z tworzywa czyli nie ma sztywności kawałka metalu.

szczypiorrr  Dołączył: 10 Sie 2007
Sam się zacząłem zastanawiać nad gripem do Kasetki od czasu jak podłączyłem AF540FGZ. Trochę ciężko to utrzymać. Tylko cholernie nie podoba mi się ta dopinka z wtykami. Czemu Dicain nie zrobił tego w taki sposób, jak Makeall :roll: :

A może lepiej zastąpić to paskiem na dłoń?

JackDeJack  Dołączył: 21 Gru 2007
Bo zrobił to Makeall :-P
A tak na serio to też myślę na gripem Dicana i ten klocek z boku zamierzam zastąpić - dwoma "wykastrowanymi" wtykami jack połączonymi płaską cienką tasiemką/kabelkami (takimi jak łączą diodę głowicę w odtwarzaczach cd/dvd lub używanej właśnie w obiektywach). Tak, aby po zamknięciu klapki było prawie płasko i mało widocznie - ew. można delikatnie zamaskować czarną taśmą samoprzylepną - nestety do wymiany przy którejśtam wymianie baterii ze względu na konieczność wypięcia gripa - a może da się bez odklejania rozłączania.

Nie mam gripa i gotowego projektu więc nie wrzucam do "Złotej Rączki" ;-)

Skocz do: