Kiedyś to były czasy ! Po drzewach się chodziło...
Kotlet`s professional photography
http://sebastianstoklosa.blogspot.com/
Pozdrawiam
6x6 - 24x36 - FF - malutki dron
Arczibandit napisał/a:Dziś jednak spotkałem znajomego (od paru lat sprzedaje aparaty i sprzęt foto, więc chyba coś tam sie orientuje), który przyuważył u mnie tą lampę przypiętą do K10D i mówiąc krótko mocno zniechecił mnie do jej użytkowania.
Mówił coś o przepięciach i możliwości spalenia płyty głównej aparatu (mimo stwierdzonego przecież niskiego napięcia na stopce). Że niby 'nosił wilk razy kilka ponieśli i wilka' ;) - w sensie że mogę sobie błyskać i błyskać, a za tysięcznym razem wszystko mi sie spali, a jak wiadomo wtedy płacz i zgrzytanie zebów bo gwarancja o kant d*...
TLu napisał/a:Pomiar napięcia na stopce lampy należy wykonać w czasie wyzwalania lampy, nie statycznie. Do tego będzie potrzebny specjalny woltomierz lub oscyloskop.
Statycznie to może być OK, ale chodzi o impulsowe przepięcia, o ile w ogóle wystepują.
LukD
Pentax K100D + kit + Pancolar 1.8/50 + Tamron 70-300 + Starblitz 3800 DFS + inne graty
Świecisz światła mijania całą dobę? Dowiedz się, kto naprawdę na tym zyskuje.
LukD napisał/a:Hehehe dobry z niego sprzedawca. A czy zetknął się w swojej praktyce z takim przypadkiem, czy tylko na szkoleniu słyszał?
Tak z czystej ciekawości, co zaoferował?
LukD napisał/a:W czasie wyzwalania lampy styki są zwarte (rezystancja równa zeru), więc nawet najlepszy na świecie superhiperspecjalny woltomierz nie wskaże więcej aniżeli 0V.
Chyba, że przy wyzwalaniu z aparatu - wtedy wskaże tyle, ile wynosi spadek napięcia na elemencie wykonawczym w aparacie (dla tranzystora ca. 0.2V, dla triaka 2-3V).
Enzo napisał/a:Pewnie bym jej nie kupił gdybym nie trafił gdzieś na opinię że radzi sobie czasem lepiej niż lampy z TTLem. Zresztą podobną opinię na temat lamp z automatyką wyraził Arti.
malyglod napisał/a:I jeszcze jedno pytanie - załóżmy, że podepnę tą lampkę do K100D - czy będę miał możliwość wyboru małych czasów rzędu 1/1000-4000, czy będę skazany na 1/180?
Pozdrawiam
Arti
malyglod napisał/a:I jeszcze jedno pytanie - załóżmy, że podepnę tą lampkę do K100D - czy będę miał możliwość wyboru małych czasów rzędu 1/1000-4000, czy będę skazany na 1/180?
LukD
Pentax K100D + kit + Pancolar 1.8/50 + Tamron 70-300 + Starblitz 3800 DFS + inne graty
LukD napisał/a:A co się tyczy pracy z lampą o własnej automatyce, polecam mój poradniczek na forum fotoexpert.
plwk napisał/a:Na Cyberfoto (jak wstanie) jest wątek Nimnula o przeróbce lamp dla uzyskania niższego napięcia. U nas bodajże jakieś rozważania na ten temat też już były tylko musiałbyś dokładniej poszperać.
Czajka > Zenit E > ET > Praktica PLC 2 > PLC 3 > MTL50 > Dynax 5 > KaSetka > K20D > K5 > KP
CytatW czasie wyzwalania lampy styki są zwarte (rezystancja równa zeru), więc nawet najlepszy na świecie superhiperspecjalny woltomierz nie wskaże więcej aniżeli 0V.
Chyba, że przy wyzwalaniu z aparatu - wtedy wskaże tyle, ile wynosi spadek napięcia na elemencie wykonawczym w aparacie (dla tranzystora ca. 0.2V, dla triaka 2-3V).
mag napisał/a:a teraz pytam bo nie mam zbyt wielkiego pojęcia o elektronice ale kiedyś słyszałem, że w niektórych lampach w momencie wyzwolenia błysku na stopce aparatu może się pojawić wysokie napięcie.
KaSetka Super + kit + SMC Takumar 50/1.4 + Tamron SP 17/3.5
LukD
120 | 135 | APS-C
C330s 67 45 75 105 165 | MXx2 MES (nie działa) MZ-5n (nie działa) 28 50 35 43 (nie działa) 50 | GRII K-5 21
JORGE.MARTINEZ@PL | Jeden Aparat 7.0 | Instagram
120 | 135 | APS-C
C330s 67 45 75 105 165 | MXx2 MES (nie działa) MZ-5n (nie działa) 28 50 35 43 (nie działa) 50 | GRII K-5 21
JORGE.MARTINEZ@PL | Jeden Aparat 7.0 | Instagram
pjak napisał/a:Nie wiem jaka jest różnica z tym S i T na końcu symbolu lampy
K 5IIs, LX,MX,MEs,ME F,superA,MZ5n,Z1p,ZX-M,KM,SFXn,SF7,P50,SP II+słoiki 16-500mm,flaszki