piterkce  Dołączył: 14 Wrz 2008
A ja mam podobny problem. Również poszukuję innego szkła niż kitowe.Mam trzech pretendentów lecz nie mogę się zdecydować, co wybrać do K20D. Posiadałem kita 18-55 ALl II, ale sprzedałen gdyż jak dla mnie nie byl zadowalający. Co prawda w dzień przy dobrym oświetleniu fotki bez zarzutu lecz po zmierzchu oraz w nocy często sie gubił. Przejeżdżał po całym zakresie kilka krotnie, a jak już trafił to zdjęcie nie ostre wychodziło.. Rozmyślałem także o Tamronie 18-50 ale jak wiadomo ciężko trafic dobry egzemplarz. Z serwisem również licho. Najbliżej mnie znalazlem w Krakowie ale nie wiem czy jest sens?. Dlatego szukam pomocy co wybrać z kilku niżej przedstawionych obiektywów sigmy?

1. Sigma 17-70 f/2.8-4.5 DC Macro
2. Sigma 18-50 mm f/2.8 EX DC Macro
3. Sigma 24-70 mm f/2.8 EX DG Macro

Co do pozycji nr.3 chciałem dodatkowo zapytać czy zakres 24 mm całkowicie zniweluje szeroki kąt w przypadku lustrzanki z niepełną klatką?
Bardzo bym prosił o wszelkie propozycje za i przeciw.

amapi3d  Dołączył: 13 Lip 2008
Proponuje kupić 17-70 Pentaxa z SDM. Później napisać recenzję tutaj na forum :-)

takpoprostu  Dołączył: 10 Kwi 2008
albo tamrona 17-50

specmisiek  Dołączył: 19 Mar 2008
takpoprostu napisał/a:
albo tamrona 17-50

Podpisuję sie obiema rękami i nogami.. Tylko trzeba trafić dobry egzemplarz.. A wtedy te które wymieniono
piterkce napisał/a:

1. Sigma 17-70 f/2.8-4.5 DC Macro
2. Sigma 18-50 mm f/2.8 EX DC Macro
3. Sigma 24-70 mm f/2.8 EX DG Macro

będą pozamiatane ;-) :roll: :-B

Dzieki za odpowiedz. Czy ktoś może wie gdzie można kupić z możliwością ewentualnej regulacji Tamrona 18-50 w woj.śląskim lub ewentualnie małopolskim??

dsk  Dołączył: 19 Mar 2008
Nie ma czegoś takiego jak Tamron Di 18-50/2.8. Jest 17-50. Cały czas Ci o tym piszą, a Ty swoje.

forestowy
[Usunięty]
piterkce napisał/a:
lub ewentualnie małopolskim??

W d-photo w Krakowie kupowałem swojego. Mieli 3 albo 4 sztuki i akurat jedna idealnie zgrała się z moją puszką.

a maja możliwość ewentualnej regulacji? czy tylko kilka egzemplarzy które podejdą albo nie?
Jeszcze chciałem zapytać czy to serwisanci D-photo sprawdzaja czy wszystko smiga tak jak powinno czy samemu trzeba sprawdzić kilka egzemplarzy i zdecydować?

forestowy
[Usunięty]
Wyregulować to Ci może tylko serwis albo samemu w menu serwisowym. Oczywiście że samemu musisz sobie sprawdzić i dobrać. Statyw, kartka do testów na FF/BF i jazda. Nie robią żadnych problemów, cierpliwie wypakowują i podają kolejne szkła :-) Zadzwoń soebie wcześniej i spytaj ile mają na stanie żeby było w czym wybierać.

Trochę jednak obawiam się tych wszystkich problemów, przkładania szkieł itp jeśli chodzi o Tamrona. Jakoś nie jestem przekonany..... A jeśli mielibyście wybierać z tych trzech wyżej przedstawionych Sigm, to którą byście wybrali??

Eldred  Dołączył: 16 Paź 2007
Ja bym wybrał "Sigma 24-70 mm f/2.8 EX DG Macro " Bo 24mm na cyfrze to już całkiem szeroko (jak na średnio szeroki kąt) i dużo lepiej od 28mm, a na 70mm na 2.8 będzie mniejsza GO więc fajniejsze efekty przy portretach. No i kryje pełną klatkę więc bym mógł ją wpiąć do analoga.

Ale zresztą co ja godom, przecież ja uwielbiam stałki :evilsmile:

takpoprostu  Dołączył: 10 Kwi 2008
A ja zastanawiam się teraz solidnie nad Sigmą 50 f/1,4 oglądałem sampelki...Czytałem testy... I jakość optyczna jak dla mnie rewelacja

specmisiek  Dołączył: 19 Mar 2008
Taak.. Masa też rewelacja... A czy to duży krok naprzód do takiego FA 50 mm 1,4? :?:

jurekg  Dołączył: 22 Mar 2008
Pozwolę sobie odgrzać ten temat,gdyż dużo tutaj o tomronie SP AF90mm F/2.8 Di Macro .
Zachęcony "dobra prasą" jaką ma to szkiełko kupiłem go na rynku wtórnym,na allegro.
Obiektyw made in japan,wygląd salonowy,wszystko w nim funkcjonuje jak należy...niepokoi mnie jednak lekki dżwięk wydobywajacy się z obiektywu podczas lekkiego potrząsania nim (np. obracania wzdłuż osi poprzecznej).Trudno mi zobrazować ten dżwięk-dlatego zapytam posiadaczy tego tamrona-czy to jest normalne w tym obiektywie?

Diamond32  Dołączył: 20 Sie 2007
jurekg, było już wielokrotnie.. to normalne

jurekg  Dołączył: 22 Mar 2008
Dziękuję za info. ;-)

Skocz do: