gleam  Dołączył: 25 Cze 2007
Lampa AF540 FGZ sztuk 2,3,4 ?
Witam
Jestem szczęśliwym posiadaczem lampy wymienionej w temacie.
Moje pytanie jest skierowane do osób, jeśli takie są na tym forum, które posiadają więcej niż jedną sztukę tej lampy lub mają bliskiego znajomego posiadającego taką samą lampę i same ją posiadają.
Ciekawi mnie ile tych lamp można wyzwolić za jednym razem aparatem. Czy ktoś próbował robić zdjęcia jak w studio używając tych właśnie lamp ? Oczywiście mowa o 2 lub 3 jednocześnie.

Czy ktoś wie jak zostaje wyzwolony błysk w tej lampie kiedy ją zdejmiemy z aparatu, czy jest przed błysk wbudowanej lampy czy podczerwień ?

Z góry dziękuję za odpowiedzi.
Pozdrawiam

guerilla  Dołączył: 23 Kwi 2006
zdejmij lampę i sam zobaczysz jak błyska w wireless'ie :)

co prawda bez kabla ale steruje błyskiem, nie podczerwienią.

a co do ilości maksymalnej, wydaje mi się że jest to gdzieś opisane w instrukcji aparatu albo lampy, gdzieś to widziałem.

RiddlerPL  Dołączył: 19 Sty 2008
Jak na razie mam jedną 540 i w 40% przypasków (mniej wiecej) używam jej w trybie wirless. Fajna możliwość, jedynie w ostrym świetle słąbo działa (ale tu tez można jej pomóc tak obracając palnik by in celował w obiekt przy czujniku patrzącym równocześnie na aparat. Jak chcesz popróbować z K10D - musisz mieć firmware conajmiej w wersji 1.30 bodajrze.

Zaś jeżeli chodzi o kilka lamp w trybie wirless - myślę, że aparat nie zauważy nawet, że jest ich wiecej. Po prostu przy pomiarze jasności bedzie mu bardziej świeciło więc będzie prosił lapmy o słabsze błyski i tyle. Ale to moja teoria - niesprawdzona jeszcze.

Stachu  Dołączył: 27 Kwi 2007
gleam napisał/a:
Ciekawi mnie ile tych lamp można wyzwolić za jednym razem aparatem.

Wyzwolić można ile chcesz. Nie wiem, jak jest z wireless'em.

argawen  Dołączył: 19 Kwi 2006
RiddlerPL napisał/a:
Jak chcesz popróbować z K10D - musisz mieć firmware conajmiej w wersji 1.30 bodajrze.
Od wersji 1.10 działa wireless.

seweryn1  Dołączył: 11 Lip 2007
Czyli jak bym miał np dwie 540 lub 360 lub mieszane to np. ustawiając je na statywie (obie) mołbym je wyzwolić wbudowaną? Właśnie myślę o takim małym studio domowym i się zastanawiam jak by to się sprawdziło. Ktoś może sprawdzał?

RiddlerPL  Dołączył: 19 Sty 2008
seweryn1 napisał/a:
Czyli jak bym miał np dwie 540 lub 360 lub mieszane to np. ustawiając je na statywie (obie) mołbym je wyzwolić wbudowaną? Właśnie myślę o takim małym studio domowym i się zastanawiam jak by to się sprawdziło. Ktoś może sprawdzał?

Kiedyś się już o to pytałem - odpowiedź jakiegoś forumowicza (nie pamietam teraz jaka xywa) była, ze tak.

Edit:

Sam używam czasami 540 do doświatlania sposobem pseudostudyjnym (mocuję ją na srebrnej parasolce, a raczej na jej statywie). Działa nieźle, mało waży, ogólnie fajny bajer jak idziesz focić w jakieś ruiny np a brak ci światła. Ważne by pamietać aby lampe w body ustawić jako Control, nie Master. tak, by emitowane przez nią błyski służyły tylko i wyłacznie do kontroli lamp zewnętrznych, a nie brały udziału w naświetlaniu. To psułoby plastykę i powodowało czerwone oczy. Lampy komunikują się błyskami, nie podczerwienią. Tak więc jak jest jasno tak ustawiasz 540 by czujnik patrzył na wbudowaną lampę - pozwoli ci to wyzwolić ją z wiekszego dystansu. Ja tak robiłem na zawodach MTB - lampa przy wyskoku (miała doświetlać z boku rowerzystów) ja zaś z tele stałem z 30-40m dalej (łądniejsza perspektywa. Działało mimo iż byłą pełnia dnia (pochmurnego deko, ale zawsze).

Skocz do: