l_uka  Dołączył: 20 Kwi 2006
SQ6GIT napisał/a:
Czy k200d ma to, co k10d, czyli wyzwalanie na odległość bez użycia wewnętrznej lampy?

wireless pttl tak nie dziala i zaden dslr Pentaksa nie ma wyzwalania systemowej lampy radiowo - robi to blyskiem sterujacym lampki wbudowanej.

Kosmo  Dołączył: 11 Mar 2008
czyli co, ja to też mam w k100ds? czy tylko k100 seria tego nie ma, a wszystko wyżej (k10, k20, k200) tak? dobrze rozumiem?

Stachu  Dołączył: 27 Kwi 2007
A ciężko sprawdzić w specyfikacji lub instrukcji?

ciężko, bo nie rozumiem pojęć tam stosowanych

[ Dodano: 2008-09-18, 22:36 ]
Stachu, chyba nie podejrzewasz mnie o brak rozgarnięcia, po prostu są tam pojęcia, których nie znam, więc mimo że napisali co i z czym działa, to nie wiem o czym piszą. Mam zerowe doświadczenie z jakimikolwiek lampami w jakimkolwiek trybie. Może to dziwne, ale tak jest.

argawen  Dołączył: 19 Kwi 2006
SQ6GIT napisał/a:
więc mimo że napisali co i z czym działa, to nie wiem o czym piszą
W instrukcji nic nie ma o wireless. Jezeli pod klawiszem Fn z ikona lampy nie ma znaczka błyskawicy z litera W, to nie masz wireless.

Stachu  Dołączył: 27 Kwi 2007
l_uka napisał, że nazywa się to wireless i jak to działa (lampa jest wyzwalana i sterowana bezprzewodowo, przez wbudowaną w aparacie, wbudowana nie bierze w tedy udziału w naświetlaniu zdjęcia). k100d nie ma takiej funkcji. k10d ma. k20d chyba też ma. k200d i k100ds chyba nie.

Stachu napisał/a:
k200d

ten chyba tez ma - do sprawdzenia :evilsmile:

Zdano  Dołączył: 23 Paź 2006
Tylko K10 i K20 może bezprzewodowo sterować lampą wbudowaną, pozostałe modele nie maja takiej możliwości, potrzebna jest druga lampa założona na korpus aparatu (360 lub 540).

Zdano napisał/a:
pozostałe modele nie maja takiej możliwości

k200 tez to ma - instrukcja strona 62. :evilsmile:

argawen  Dołączył: 19 Kwi 2006
Stachu napisał/a:
lampa jest wyzwalana i sterowana bezprzewodowo, przez wbudowaną w aparacie, wbudowana nie bierze w tedy udziału w naświetlaniu zdjęcia
W zależności jak sobie ustawisz w menu. Może normalnie błyskać lub być tylko kontrolerem.
Wciąż to się powtarza na forum.

Zdano  Dołączył: 23 Paź 2006
l_uka napisał/a:
k200 tez to ma

Pomyliłem instrukcje :oops:

Dzięki Wam wszystkim, czyli wygląda, że zaczynam mieć usprawiedliwienie w domu do apgrejdu do k200d... ;-)

folab  Dołączył: 31 Sty 2007
W k100D wyzwalam lampę zewnętrzną lapmpą wbudowaną w aparat,naświetlenie jest poprawne czyli pomiar jest dokonywany,widze że nie działa PTTL więc nie dokońca rozumiem jak aparat dogaduje sie z lampa zewnętrzną .

MiQ27  Dołączył: 17 Wrz 2007
Zdano napisał/a:
Tylko K10 i K20 może bezprzewodowo sterować lampą wbudowaną

K-m też, jak też wspomniane K200D.

folab napisał/a:
naświetlenie jest poprawne czyli pomiar jest dokonywany

Lampa pracuje w trybie auto, jak podejrzewam.

Svarta  Dołączyła: 27 Lut 2008
folab, dla mnie opcja z lampa wbudowana sie mija z celem, bo moze i jest prawidlowow oswietlone, ale ja z reguly chce zeby jedynym zrodlem swiatła byla lampa zewnetrzna, wtedy mozna ewentualnie niwellowac przedblysk wbudowanej kartka papieru :mrgreen: albo kupic jakiegos chinczyka..na pocket wizarda mnie nie stac, kupilam cactusa i polecam !

folab  Dołączył: 31 Sty 2007
Svarta napisał/a:
dla mnie opcja z lampa wbudowana sie mija z celem

mi to nie przeszkadza,przy fotografowaniu reportażowym wszystko dzieje sie szybko i taki dopalacz na wprost może zapobiec niedoświetleniu lu nie równym naświetleniu zdjęcia a przy statycznych zdjęciach to jak napisałaś,mogę czyms zasłonic.

[ Dodano: 2008-12-10, 18:08 ]
MiQ27 napisał/a:

Lampa pracuje w trybie auto, jak podejrzewam.

dokładnie,ale jak dokonywany jest pomiar?

[ Dodano: 2008-12-10, 18:16 ]
Już znalazłem,lampa ma czujnik,ale odwróciłem lampe na tylną ścianę czyli czujnik lampy do tyłu był skierowany a naświetlenie było prawidłowe.

mac_27  Dołączył: 09 Sty 2008
Witam,

mam już w końcu moją upragnioną 540stkę no i oczywiście na robieniu zdjęć przy lampie na aparacie nie mogę poprzestać.

Czy ktoś może polecić jakiś sprawdzony (koniecznie z AF 540) radiowy wyzwalacz, który synchronizuje z czasami do 1/180 włącznie? Mam PT-04 i niestety synchro jest tylko do 1/30.
Mam kasetkę, więc wireless odpada, a kabel też mi nie pasuje za bardzo.

dsk  Dołączył: 19 Mar 2008
folab napisał/a:
mi to nie przeszkadza,przy fotografowaniu reportażowym wszystko dzieje sie szybko i taki dopalacz na wprost może zapobiec niedoświetleniu lu nie równym naświetleniu zdjęcia a przy statycznych zdjęciach to jak napisałaś,mogę czyms zasłonic.

Przecież argawen napisał o tym raptem kilka postów wcześniej (wiem, że to było dawno, ale nie straciło aktualności): lampa wbudowana może odpalać w trybie wireless lampę zewnętrzną (od K10D, K200D w górę). I może na tym poprzestać, nie biorąc udziału w oświetlaniu sceny do zdjęcia, a może też błysnąć razem z zewnętrzną (zewnętrznymi) i doświetlić scenę od frontu - zależy to od ustawienia w menu aparatu (kontroler albo master).

Czyli - Svarta - możesz odpalać zewnętrzną lampę lampą wbudowaną tak, by wbudowana nie błyskała do zdjęcia (jedynie chwilę przed). Tryb wireless nie mija się z celem, to całkiem fajne (i dodane gratis) narzędzie. :-)

Svarta  Dołączyła: 27 Lut 2008
mac_27, polecam cactusa V2s

dsk, no własnie nie! Ja mam k100d i tam nie da rady podziałac lampa wbudowana bez oswietlenie przy tym sceny fotografowanej :->

Arti  Dołączył: 20 Kwi 2006
dsk, no to czegoś nie umiałem ustawić, bo mi świeciła wbudowana.. jak wrócę do domu i pożyczę lampę to potestuję..

Skocz do: