fredik33  Dołączył: 31 Sie 2007
Lampa sigma EF-530 Super
Posiadam lampe Sigma EF-530 DG Super . I aparat samsung gx-10 . Lampa dobrze naświetla tylko w trybie automatycznym (zielony ) . W AV jak kręce przysłoną to czas się wogule nie zmienia i w trybie TV odwrotnie przysłona też nie zmienia się .
Mam pytanie czy to jest normalne to pierwsza moja lampa

perl  Dołączył: 24 Wrz 2006
fredik33 napisał/a:
wogule
a wogule to trza se bylo kupic 360FGZ albo 540FGZ.

Pozdrawiam
Przemek

plwk  Dołączył: 21 Kwi 2006
fredik33 napisał/a:
W AV jak kręce przysłoną to czas się wogule nie zmienia i w trybie TV odwrotnie przysłona też nie zmienia się .
Mam pytanie czy to jest normalne to pierwsza moja lampa

Rozumiem, że naświetla poprawnie. Czas będzie się zmieniał przy zmianie ogniskowej w sposób umożliwiający możliwie duży udział światła zastanego.

tak jak zmieniam ogniskową to czas się zmienia ale lampa nie doświetla . w trybie auto wszystko jest ok . to wina lampy ?

[ Dodano: 2008-09-22, 20:31 ]
A pozatym przy zmianie przysłony czas powinien się zmieniać

fredik33 napisał/a:
A pozatym przy zmianie przysłony czas powinien się zmieniać

W pttl-u to tak nie działa. Przy zmianie przesłony zmienia się zasięg błysku. Czas zmienia się w zależności od ogniskowej - najdłuższy przy, którym nie będzie poruszenia.

ale czemu w trybach innych niż auto lampa dziwnie działa .

piotr_luk  Dołączył: 14 Kwi 2007
fredik33, a masz lampę ustawioną na p-ttl? Czy może na manual

Ale na czym polega ta dziwność

Dziwność polega na tym że w trybie auto (zielony) lampa dobrze działa a w innych nie doświetla np jak chce zrobić z przysłoną 5,6 zamiast 3.5 jaką tryb auto wybiera zdjęcia nie wychodzą . A aparat powinien zmniejszyś czas i po problemie
Tryb p-ttl mam włączony

Czy próby robisz błyskając na wprost czy światłem odbitym? Jaki zasięg wyświetla wyświetlacz lampy?

U mnie nie ma żadnej różnicy, nawet na zielonym, bez różnicy czy na wprost, czy światło odbite

Nie wiem co może być grane. Jak masz możliwość to sprawdź lampę z innym body.

pruby robie na wprost i światło odbite . po prostu nie zawsze można jej zaufać. A jakie iso ustawiacie np w pokoju 5 na 5 m

fredik33 napisał/a:
A jakie iso ustawiacie np w pokoju 5 na 5 m
Wartość iso nie powinna mieć znaczenia, p-ttl powinien wiedzieć ile ma dać światła. Ja mam przeważnie 200

Gdy zmieniasz przesłonę na wyświetlaczu lampy wyświetlana jest maksymalna odległość przy błysku na wprost, przy błysku odbitym zasięg może być nawet 3 razy mniejszy.
Przykładowo dla ISO100 przy błysku na wprost i przesłonie 5.6 zasięg dla Metza 48 wynosi dla ogniskowej 50 około 6 m a dla ogniskowej 24 około 4 m. Przy świetle odbitym zasięg znacznie zmaleje.

[ Dodano: 2008-09-22, 22:12 ]
Dla Sigmy EF-530 zasięg będzie około 10% większy.

[ Dodano: 2008-09-22, 22:16 ]
Czyli jeśli chcesz zrobić zdjęcie z odległości 3 m ze światłem odbitym, aby mieć pewność, że starczy mocy lampy, zasięg musi być minimum 9 m.

Przy zdjęciach na wprost z 3 metruw automatyka powinna sobie dać rade ? no im mniejsza ogniskowa tym gorzej w tym samym pokoju i z tego samego miejsca . niewiem czy lampa nie zepsuta . czy ten typ tak ma ?

[ Dodano: 2008-09-22, 22:44 ]
A pozatym przy podniesionej głowicy albo obruconej zasięg się nie wyświetla

[ Dodano: 2008-09-23, 20:25 ]
piotr_luk . Jak robisz zdjęcia z lampą to z jakiego trybu najczęściej używasz

pawelstepien, a jaką wersję firmware masz w aparacie? Ja mam podobne objawy, ale coś mi się wydaje, że po zaczęły się po wgraniu ver. 1.3 - praktycznie powyżej 50 mm znaczny przepał. Dopiero korekcja na -2 w lampie jako tako załatwia problem.
pawelstepien napisał/a:
Gdzie mozna poza serwisem cprawdzic co jest nie tam
Moja jeździła 3 razy z tym tematem do serwisu, który uporczywie twierdził, że lampa jest OK. W końcu dla świętego spokoju wymienili mi na nową, ale problem pozostał, co sugeruje winę leżącą po stronie body

triger  Dołączył: 23 Lut 2009
Ekhm... Archeolog z zawodu czy hobby :?: :mrgreen:

triger, a jak myślisz skąd wytrzasnąłem cytat pawelstepien? Ale żebyś dłużej się nie zamartwiał, jak spędzam czas wolny, to ci odpowiem, że z postu, który był przed moim i został wykasowany.

weiss77  Dołączył: 18 Paź 2008
fredik33 napisał/a:
tak jak zmieniam ogniskową to czas się zmienia ale lampa nie doświetla . w trybie auto wszystko jest ok . to wina lampy ?

Czas jest nieistotny w przypadku użycia lampy, byle nie był krótszy, niz 1/180 sek no i nie zależało Ci na złapaniu światła zastanego. Przy zmianie ogniskowej body stara się ustawić możliwie najdłuższy czas, jaki jest konieczny do utrzymania z reki bez ryzyka poruszenia.
W swojej lampie mam podobne objawy- to znaczy z błyskiem odbitym, w trybach av i tv niedoświetla o około 1ev, na wprost jest dobrze. Czasem wynika to z niedostatku mocy- owszem, jest silna, jednak błysk odbity, przy ISO 200 i przesłonie 5.6 LP 50 może być za mała. Zauważyłem, ze najdokładniej doświetla w trybie M- po prostu ustawiam czas pomiędzy 1/90 a 1/180 i jest w miarę git.

BTW EF 500 Super ma jednak wspomaganie af bez wyzwolenia błysku- kiedyś nad jego brakiem ubolewałem, a okazuje się, ze jest, tylko instrukcja o nim nie wspomina. Trzeba ustawić palnik tak, żeby na wyswietlaczu pojawiła się tylko wartośc ISO i nic poza tym.

Skocz do: