no właśnie się zastanawiam czy SDM robi większą różnicę dla układu AF, czy jasność obiektywu. Bo jeśli chodzi tylko o szybkość poruszania szkłami, to ja wole celniej niż szybciej.gin z tonikiem napisał/a:- SDM (pewnie trochę szybciej, a napewno ciszej niż na śrubokręcie),
Yashica Mat124, Canon 100d
Pentax LX
Canon 1Ds Mark III + Canon 5D Mark III
Zenitar 16/2.8 | Irix 15/2.4 | Sigma ART 20/1.4 | Canon 24/1.4L II
Sigma ART 50/1.4 | Canon 85/1.2L | Canon 135/2L | Canon 400/2.8L
mazi napisał/a:dla mnie P17-70 odpada, bo f4 to troche za ciemno
No właśnie dlatego napisałem, że 17-70 bardziej uniwersalne. Ale ta Sigma zaczyna się od ekwiwalentu 35 mm, więc tragedii nie ma (stałka 50-tka na analogu jest IMO dośc uniwersalna, choc już nie tak jak zoom'y ) .szczypiorrr napisał/a:IMHO 24-70 to żaden zamiennik kita, raczej uzupełnienie.
mazi napisał/a:S24-70 bo:
perl napisał/a:17-70/4 SDM
gin z tonikiem napisał/a:perl napisał/a:
17-70/4 SDM
[...]
może i w tym przypadku, można mu zaufac, że zna się na rzeczy
szczypiorrr napisał/a:gin z tonikiem napisał/a:perl napisał/a:
17-70/4 SDM
[...]
może i w tym przypadku, można mu zaufac, że zna się na rzeczy
Poza tym perl prowadzi aktywną politykę wspierania produktów Hoya Corp. i jest stanowczo przeciwny dokarmianiu kundli.
mazi napisał/a:jak P dorobi sie takich kundli to nie bedzie trzeba zerkac na ciemna strone mocy
Jakoś nie widzę, żeby 30/2 czy nawet 35/2.8 było droższe od S30/1.4. A nazywanie Sigm z serii EX kundlami, to już lekka przesada, to świetne szkła ze świetnymi powłokami, wykonane o niebo lepiej niż Pentaxowe FA, nie mówiąd już o DA. Sigmy są przynajmniej produkowane w Japonii a nie na tajwanie czy filipinach. Pewnie zaraz zostanę zjechany za te słowa ale mnie już co niektórzy pentalibowie zaczynają irytować tym swoim uwielbieniem dla marki, chociażby i szkła ciemniejsze były i gorzej wykonaneszczypiorrr napisał/a:Szkło "markowe" jest droższe od kundla.
Jedyne bardzo dobre szkła EX, dla mnie, to 70-200/2.8 oraz 100-300/4.Eldred napisał/a:A nazywanie Sigm z serii EX kundlami, to już lekka przesada
No patrz, a ile z nimi kłopotu z dostrojeniem AF.Eldred napisał/a:Sigmy są przynajmniej produkowane w Japonii a nie na tajwanie czy filipinach.
Bez przesady, twoje pieniądze, twoja sprawa.Eldred napisał/a:Pewnie zaraz zostanę zjechany za te słowa
Pozdrawiam
Paweł
-----------
Za Fafniakiem: Nie dla leniiii !!!!!!!!!!
Moje pstryki
Chodzi mi o ich wykonanie, chyba że te dwa szkła które podałeś są wykonane jeszcze lepiej niż inne z serii EX.argawen napisał/a:Jedyne bardzo dobre szkła EX, dla mnie, to 70-200/2.8 oraz 100-300/4.
A czy to nie jest raczej kwestia tego, że pentax lepiej zna swoje aparaty niż sigma aparaty pentaksa?argawen napisał/a:No patrz, a ile z nimi kłopotu z dostrojeniem AF.
A ja wolę szkło jaśniejsze bo mam mniejszą GO i większą szansę na nieporuszone zdjęcie, a w jotpegach nie robię więc kolory mogę sobie zawsze zmienić/poprawić (chociaż wcale nie potrzebuję w większości przypadków), w odróżnieniu od GO i poruszenia.argawen napisał/a:Dla mnie szkła pentaxowe lepiej oddają kolor, mnie to wystarczy.
No wiem wiem, ale niektórzy tutaj nazywają świetne szkła kundlami a uważają innych (nie siebie) za onanistów sprzętowych. Trochę luzu panowie błagam dla wszystkich (chyba dla Perla szczególnie tym razem )argawen napisał/a:Bez przesady, twoje pieniądze, twoja sprawa.
Eldred napisał/a:co niektórzy pentalibowie zaczynają irytować
No dobra, może się źle wyraziłem: "martwić"szczypiorrr napisał/a:Eldred napisał/a:
co niektórzy pentalibowie zaczynają irytować
Więc widocznie zbyt poważnie do tego podchodzisz.
No a Zeiss'y to też kundle ?szczypiorrr napisał/a:Utarło się, że szkła nie pochodzące od producenta systemowego: Canon, Nikon, Pentax itp., a pochodzące od producentów niezależnych: Sigma, Tamron, Tokina, to "kundle".
Także. Nie są w końcu produkowane przez Pentaxa.gin z tonikiem napisał/a:No a Zeiss'y to też kundle ?
Pozdrawiam
Paweł
-----------
Moje pstryki
Naprawdę.gin z tonikiem napisał/a:Czy naprawdę Pentax jest tak niszowy w Polsce, że nikomu w Krakowie nie opłaca się mieć na stanie chociaż po jednym obiektywie z każdego rodzaju ?
Pozdrawiam
Paweł
-----------
Moje pstryki