mazi napisał/a:Druga sprawa: jesli zamiast swoich zdjec zrobionych S/T oglada ktos wykresiki, to ok - wiekszosc jednak oglada swoje zdjecia, a na nich widac roznice miedzy kitem a Sigma lub Tamkiem, kolejne klepanie bzdur...
Benek napisał/a:Moim zdaniem nie warto wydawać przeszło 1200 zeta na obiektyw, który oprócz jasności, w praktyce ma identyczne osiągi jak kit.
Benek napisał/a:Po prostu podają suche dane, to mnie interesuje. A cyfry są cyframi. Fakty nie podlegają dyskusji.
D700+MBD10+T17-35+N35-70/2.8D+N50/1.4G+W85/1.4+N180/2.8+Metz48AF-1
mazi napisał/a:Czasami warto porobic fotki dwoma obiektywami i porownac je, ewentualnie cropy, a nie tylko bazowac na jakichs testach... ktore nie zawsze prowadzone sa "w warunkach laboratoryjnych". Swoja opinie opierac na cyferkach to tak jak oceniac bokeh na podstawie wykresow.
lucky napisał/a:Chyba, ze sa to fakty za ktore ktos wczesniej zaplacil, lub w inny sposob przekonal media o wyzszosci swojego produktu nad innymi. Nie wykluczalbym rowniez zwyklej ludzkiej glupoty, niesolidnosci oraz innych ulomnosci ludzkiego gatunku. Pozdrawiam
lucky napisał/a:Nasuwa sie pytanie, czy kolega swoja teoretyczna wiedze moze udokumentowac rowniez praktyka. Mam na mysli, czy robil kiedykolwiek zdjecia czyms jasniejsczym niz 5.6 na 55 mm?
Benek napisał/a:Co do moich "przeliczeń" - w dalszym ciągu podtrzymuję, że w kategorii jakość-cena kit II na łeb bije Sigmę i Tamrona.
K100D + kit I + SMC 1.7/50 + Jupiter2/85 + Jupiter 4/200 + Sigma 10-20 + SMC DA 55-300
ms napisał/a:
Dokładnie.
Benek napisał/a:lucky napisał/a:
Chyba, ze sa to fakty za ktore ktos wczesniej zaplacil, lub w inny sposob przekonal media o wyzszosci swojego produktu nad innymi. Nie wykluczalbym rowniez zwyklej ludzkiej glupoty, niesolidnosci oraz innych ulomnosci ludzkiego gatunku. Pozdrawiam
A to już trochę pachnie spiskiem żydomasonerii. Również pozdrawiam.
Cytatlucky napisał/a:
Nasuwa sie pytanie, czy kolega swoja teoretyczna wiedze moze udokumentowac rowniez praktyka. Mam na mysli, czy robil kiedykolwiek zdjecia czyms jasniejsczym niz 5.6 na 55 mm?
Za stary już jestem, żeby wdawać w licytację na uszczypliwości i złośliwości.
ms napisał/a:
Benek napisał/a:Co do moich "przeliczeń" - w dalszym ciągu podtrzymuję, że w kategorii jakość-cena kit II na łeb bije Sigmę i Tamrona.
lucky napisał/a:Cytatlucky napisał/a:
Nasuwa sie pytanie, czy kolega swoja teoretyczna wiedze moze udokumentowac rowniez praktyka. Mam na mysli, czy robil kiedykolwiek zdjecia czyms jasniejsczym niz 5.6 na 55 mm?
Za stary już jestem, żeby wdawać w licytację na uszczypliwości i złośliwości.
To nie jest odpowiedz na nasuwajace sie pytanie. Poza tym, to pytanie wcale nie jest zlosliwe ani uszczypliwe, ale jesli Ty je tak odebrales, to pewnie kryje sie za tym, na nie odpowiedz.
lucky napisał/a:
To pytanie wcale nie jest zlosliwe ani uszczypliwe, ale jesli Ty je tak odebrales, to pewnie kryje sie za tym, na nie odpowiedz.
pochlebiasz mi, "sofista" uwazany jest za pseudouczonego, wiec "pseudosofista", to pewnie uczonyBenek napisał/a:to jeszcze próbujesz nieudolnie stosować pseudosofistyczne wybiegi
Benek napisał/a:W dalszym ciągu podtrzymuję, że mając kita II trzeba się moooocno zastanowić, czy jest sens wymieniać go na uniwersalny zoom Sigmy lub Tamrona. Osobiście wolę mieć stałkę-żyletę i kita II niż standarzoom Sigmy lub Tamrona bez stałki-żylety. Ale "de gustibus..."
Benek napisał/a:Po prostu twierdzę, że zamiast standardzooma Sigmy lub Tamrona, lepiej kupić za mniejsze pieniądze np. stałkę 31 mm. Limited a w zanadrzu mieć jeszcze niegłupiego kita II.
szczypiorrr napisał/a:Benek, ale po co próbujesz przekonać innych o wyższości jednego rozwiązania nad drugim. Co to znaczy lepiej?(...) Mogę Ci polecić taki zestaw, ale nie mam zamiaru przekonywać Cię, że głupio robisz, kupując to co chcesz kupić. Widocznie TOBIE jest to potrzebne, ew. później stwierdzisz, że jednak to nie to.
Benek napisał/a:
I ostatecznie - są ludzie, którzy dla niewielkiej nawet poprawy jakości lekką ręką wyłożyliby z półtora tysiaka. Ja bym tak nie zrobił. Ale rozumiem myślących inaczej. Taki lajf- jeden lubi dziewczynki, drugi woli szachy.
mazi napisał/a:Myslacych inaczej = nie myslacych ? :D jak ze sprawnym inaczej :P
Benek napisał/a:Mile wspominam czasy Zenita z Heliosem, kiedy się miało zooma w nogach i wszystko było ok. Jak było za wąsko i nogi modelki nie mieściły się w kadrze - człowiek się cofał, jak trzeba było zrobić zbliżenie - podchodziło się do bliżej. Człowiekowi nawet do głowy nie przyszło, że może być inaczej... Dlatego marzy mi się taka fajna, jasna stałka, żeby odkopać wspomnienia
K100D + kit I + SMC 1.7/50 + Jupiter2/85 + Jupiter 4/200 + Sigma 10-20 + SMC DA 55-300
Cześ napisał/a:kup Heliosa
Benek napisał/a:... na obiektyw, który oprócz jasności, w praktyce ma identyczne osiągi jak kit.