Benek  Dołączył: 18 Wrz 2008
mazi napisał/a:
Druga sprawa: jesli zamiast swoich zdjec zrobionych S/T oglada ktos wykresiki, to ok - wiekszosc jednak oglada swoje zdjecia, a na nich widac roznice miedzy kitem a Sigma lub Tamkiem, kolejne klepanie bzdur...

Nie jestem cyfrowym onanistą, uwielbiającym wykresiki i ubóstwiającym zdjęcia linijek, szachownic i innych tablic mierniczych. Po prostu mam zaufanie do suchych faktów. Jeżeli laboratoryjne badania dowodzą, że obraz dawany przez obiektyw X w centralnym punkcie kadru jest ostrzejszy od obrazu dawanego przez obiektyw Y, to przyjmuję to i się nie obrażam. Dlatego nie będę dwoma obiektywami X oraz Y robić analogiczne zdjęcia kwiatkom i dzieciom w piaskownicy, a potem porównywać je pod lupą, żeby przekonać się, że obiektyw X jest faktycznie ostrzejszy od obiektywu Y.

Nie też jestem paranoikiem, łudzę się również, że nie c e c h u j e mnie paranoiczne podejście w kwestiach fotografii. Moje porównanie, że coś nie jest 7x lepsze od czegoś innego miało tylko za zadanie wskazać pewną rzecz - kit II w kategorii cena/jakość bije na łeb wspominane Sigmy i Tamrony. Nie wieszam psów na standardzoomach, źle mnie zrozumiałeś. Po prostu twierdzę, że zamiast standardzooma Sigmy lub Tamrona, lepiej kupić za mniejsze pieniądze np. stałkę 31 mm. Limited a w zanadrzu mieć jeszcze niegłupiego kita II.

Tak czy inaczej życzę Ci, żeby ci Sigma poszła jak najszybciej :mrgreen:

lucky  Dołączył: 10 Wrz 2008
Benek napisał/a:
Moim zdaniem nie warto wydawać przeszło 1200 zeta na obiektyw, który oprócz jasności, w praktyce ma identyczne osiągi jak kit.

Gdyby kazdy mial takie zdanie, pewnie produkowano by jedynie "kity", dobrze, ze jest inaczej. Nasuwa sie pytanie, czy kolega swoja teoretyczna wiedze moze udokumentowac rowniez praktyka. Mam na mysli, czy robil kiedykolwiek zdjecia czyms jasniejsczym niz 5.6 na 55 mm? Obawiam sie, ze nie, bo gdyby robil, to jego zdanie najprawdopodobniej ulegloby powaznej zmianie. Uwielbiam porownania obiektywow ktore "chodza w zupelnie innej wadze", co z tego, ze w podobnych zakresach i na podobnych przyslonach zachowuja sie podobnie, jesli jeden z nich pewnych zakresow nie ma i jest "ciemny jak tabaka w rogu"? A no nic, wlasnie za te udogodnienia, ktore czesto decyduja o powstaniu zdjecia wogole lub o jego walorach estetycznych (jako przyklad GO) placimy duzo wiecej.

Benek napisał/a:
Po prostu podają suche dane, to mnie interesuje. A cyfry są cyframi. Fakty nie podlegają dyskusji.

Chyba, ze sa to fakty za ktore ktos wczesniej zaplacil, lub w inny sposob przekonal media o wyzszosci swojego produktu nad innymi. Nie wykluczalbym rowniez zwyklej ludzkiej glupoty, niesolidnosci oraz innych ulomnosci ludzkiego gatunku.

Pozdrawiam

mazi  Dołączył: 12 Lut 2008
Luz, fajne szkielko to i sprzeda sie - nie ma cisnienia.
Czasami warto porobic fotki dwoma obiektywami i porownac je, ewentualnie cropy, a nie tylko bazowac na jakichs testach... ktore nie zawsze prowadzone sa "w warunkach laboratoryjnych".
Swoja opinie opierac na cyferkach to tak jak oceniac bokeh na podstawie wykresow.

:-B
wiele zainteresowań... wiecznie zbyt mało czasu...
kx0d : grip : 28 f1.8 : f50 f1.7 : 135 f2.8 : 24-70 f2.8 EX : 80-200 : m48 : sb-26

agresywnej moderacji mówię stanowcze NIE !

mazi napisał/a:
Czasami warto porobic fotki dwoma obiektywami i porownac je, ewentualnie cropy, a nie tylko bazowac na jakichs testach... ktore nie zawsze prowadzone sa "w warunkach laboratoryjnych". Swoja opinie opierac na cyferkach to tak jak oceniac bokeh na podstawie wykresow.

Święta prawda! Ale nie zawsze ma się okazję oba szkła wypróbować. Nie zawsze też jest czas żeby je porządnie samemu "prześwietlić".

lucky napisał/a:
Chyba, ze sa to fakty za ktore ktos wczesniej zaplacil, lub w inny sposob przekonal media o wyzszosci swojego produktu nad innymi. Nie wykluczalbym rowniez zwyklej ludzkiej glupoty, niesolidnosci oraz innych ulomnosci ludzkiego gatunku. Pozdrawiam

A to już trochę pachnie spiskiem żydomasonerii. Również pozdrawiam.

lucky napisał/a:
Nasuwa sie pytanie, czy kolega swoja teoretyczna wiedze moze udokumentowac rowniez praktyka. Mam na mysli, czy robil kiedykolwiek zdjecia czyms jasniejsczym niz 5.6 na 55 mm?

Za stary już jestem, żeby wdawać w licytację na uszczypliwości i złośliwości.

ms  Dołączył: 03 Kwi 2007
Benek napisał/a:
Co do moich "przeliczeń" - w dalszym ciągu podtrzymuję, że w kategorii jakość-cena kit II na łeb bije Sigmę i Tamrona.

Dokładnie.

ms napisał/a:

Dokładnie.

Podyskutowalbym...
szkoda, ze Tamron 17-50 (bo rozumiem, ze o nim dyskutujemy) ma tak obrzydliwy bokeh, bleee ;) i problemy z AF, bo tak to nikt nie myslalby o innych zamiennikach :)
kx0d : grip : 28 f1.8 : f50 f1.7 : 135 f2.8 : 24-70 f2.8 EX : 80-200 : m48 : sb-26

Benek napisał/a:
lucky napisał/a:
Chyba, ze sa to fakty za ktore ktos wczesniej zaplacil, lub w inny sposob przekonal media o wyzszosci swojego produktu nad innymi. Nie wykluczalbym rowniez zwyklej ludzkiej glupoty, niesolidnosci oraz innych ulomnosci ludzkiego gatunku. Pozdrawiam

A to już trochę pachnie spiskiem żydomasonerii. Również pozdrawiam.

Czym pachnie, to nie wiem, ale juz wielokrotnie przekonalem sie, ze testy przeprowadzane przez media, sa delikatnie mowiac, mocno naciagane.

Cytat
lucky napisał/a:
Nasuwa sie pytanie, czy kolega swoja teoretyczna wiedze moze udokumentowac rowniez praktyka. Mam na mysli, czy robil kiedykolwiek zdjecia czyms jasniejsczym niz 5.6 na 55 mm?

To nie jest odpowiedz na nasuwajace sie pytanie. Poza tym, to pytanie wcale nie jest zlosliwe ani uszczypliwe, ale jesli Ty je tak odebrales, to pewnie kryje sie za tym, na nie odpowiedz.

[ Dodano: 2008-10-03, 12:03 ]
ms napisał/a:
Benek napisał/a:
Co do moich "przeliczeń" - w dalszym ciągu podtrzymuję, że w kategorii jakość-cena kit II na łeb bije Sigmę i Tamrona.

Dokładnie.

Czy moglibyscie podac wzor przelicznika, ktory zastosowaliscie w swoich obliczeniach?

lucky napisał/a:
Cytat
lucky napisał/a:

To nie jest odpowiedz na nasuwajace sie pytanie. Poza tym, to pytanie wcale nie jest zlosliwe ani uszczypliwe, ale jesli Ty je tak odebrales, to pewnie kryje sie za tym, na nie odpowiedz.

Nie dość że jesteś niepotrzebnie złośliwy wobec współrozmówców, to jeszcze próbujesz nieudolnie stosować pseudosofistyczne wybiegi. Sugerujesz że jestem kompletnym dyletantem, a kiedy ci zwracam na to uwagę, sugerujesz że tym samym przyznaję się sam do własnego dyletantyzmu. Równie dobrze mogę teraz ciebie spytać "Zgadnij lucky, kto z nas dwóch jest idiotą, przy czym zakładamy, że idiotą tym nie jestem ja, Benek". Jeżeli
uznasz to pytanie za niestosowne i niegrzeczne, odpowiem ci

lucky napisał/a:

To pytanie wcale nie jest zlosliwe ani uszczypliwe, ale jesli Ty je tak odebrales, to pewnie kryje sie za tym, na nie odpowiedz.

Z mojej strony tyle w temacie.

Benek, nie chcialem byc zlosliwy, jak caly czas to sugerujesz. Zapytalem jedynie po Twoich wywodach na temat "braku oplacalnosci" posiadania innych obiektywow niz "kit", czy masz doswiadczenia z obiektywami z innej polki cenowej. Do tej pory nie otrzymalem odpowiedzi, jedynie jakies wywody dotyczace moich intencji. Odpowiedz prostym przykladem ze swojej praktyki a nie uciekaj sie do wykretow.
Benek napisał/a:
to jeszcze próbujesz nieudolnie stosować pseudosofistyczne wybiegi
pochlebiasz mi, "sofista" uwazany jest za pseudouczonego, wiec "pseudosofista", to pewnie uczony :-)

dsk  Dołączył: 19 Mar 2008
Benek napisał/a:
W dalszym ciągu podtrzymuję, że mając kita II trzeba się moooocno zastanowić, czy jest sens wymieniać go na uniwersalny zoom Sigmy lub Tamrona. Osobiście wolę mieć stałkę-żyletę i kita II niż standarzoom Sigmy lub Tamrona bez stałki-żylety. Ale "de gustibus..."

Podejrzewam, że dosyć krótko jeszcze posługujesz się lustrzanką. Prawda, że 18-55 II Pentaksa to zadziwiająco dobry obiektyw jak na jego cenę. Ale popróbujesz innych zoomów, (być może) się przekonasz, że czasami nie ma czasu na zmienianie stałek... I przyda Ci się zoom o świetle F2.8. ;-)

I jeszcze jedna sprawa - jakość obiektywu to nie tylko kwestia testów na opacznych... Są różne kwestie, które wpływają na subiektywną ocenę obiektywu. Osobiście uważam, że są parametry, w których Tamron 28-75 przegrywa z kitem II - na przykład powłoki SMC (przekonałem się na własnej skórze, że Tamron dał blik w warunkach, w których kit nie miał problemów - na tej samej ogniskowej i przysłonie) czy działanie AF (Tamron jednak potrafi się mocno pomylić...). Ale zgadnij, którym szkłem wolę fotografować? :-)

Nikt mi nie wmowi, ze kit jest lepszy od jasniejszego szkla.

Prosty przyklad:
w miare jasny kosciol, w ktorym przy f2.8 da rade utrzymac w miare sensowne czasy.
Czy w takich warunkach kit bedzie lepszy, czy dasz rade robic bez lampy, nie oslepiajac wszystkich dookola?

dsk - masz pelna racje :)

FraZa  Dołączył: 25 Kwi 2006
Benek: zwróć uwagę, że stałki i zoomy to co innego i są zwykle używane do innych zdjęć i czasem najlepsza stałka nie zastąpi zooma. Moim też zdaniem wspomniane zoomy tamrona, sigmy są nieproporcjionalnie do jakości generowanego przez nie obrazu droższe od kita . Ale dochodzą jeszcze inne czynniki - jasność, zakres (sigma) wykonanie itp.
Ja traktuję zoomy jako zło koniczne i używam ich najrzadziej jak mogę.
Po mojej kilkudniowej przygodzie z sigmą 17-70 na razie odpuściłem sobie temat zamiany kita. Wiem, że potrzebny mi szeroki kąt ale może jakoś inaczej to rozwiążę. Sigma pod względem jakości obrazu właściwie nie różniła się od kita. takie miałem spostrzeżenia po parodniowych testach. Może był to gorszy egzemplarz, może kwesti a6 mln matrycy. Obecnie jakbym miał pewność że kupię tamron abez FF/BF to bym się zastanawiał nad kupnem, ale tak to robię stałkami i sporadycznie zoomami, w tym kitem

szczypiorrr  Dołączył: 10 Sie 2007
Benek napisał/a:
Po prostu twierdzę, że zamiast standardzooma Sigmy lub Tamrona, lepiej kupić za mniejsze pieniądze np. stałkę 31 mm. Limited a w zanadrzu mieć jeszcze niegłupiego kita II.

Benek, ale po co próbujesz przekonać innych o wyższości jednego rozwiązania nad drugim. Co to znaczy lepiej. Gdyby była jakaś jedna uniwersalna formuła kompletowania szkieł, to wszyscy kupowaliby te same zestawy. DLA MNIE zestaw kit + 31 nie pokrywa w zupełności MOICH potrzeb. Bardzo lubię 75 mm na pełnej dziurze w Tamronie i 16 mm, które dostaję z 16-45. Nie da mi tego TWÓJ zestaw. I JA widziałem sens wydania takich pieniędzy, jakie wydałem na skompletowanie tego co mam. Mogę Ci polecić taki zestaw, ale nie mam zamiaru przekonywać Cię, że głupio robisz, kupując to co chcesz kupić. Widocznie TOBIE jest to potrzebne, ew. później stwierdzisz, że jednak to nie to.

szczypiorrr napisał/a:
Benek, ale po co próbujesz przekonać innych o wyższości jednego rozwiązania nad drugim. Co to znaczy lepiej?(...) Mogę Ci polecić taki zestaw, ale nie mam zamiaru przekonywać Cię, że głupio robisz, kupując to co chcesz kupić. Widocznie TOBIE jest to potrzebne, ew. później stwierdzisz, że jednak to nie to.

Zgadzam się. Może zbyt niejasno i apodyktycznie wyrażam swoje poglądy :lol: . W końcu tak naprawdę dotyczą one moich przecież potrzeb i mojego widzenia pewnych rzeczy. Ujmę więc to tak - biorąc pod uwagę MOJE zainteresowania, MOJE potrzeby i MOJE zasoby finansowe, wymiana przeze MNIE kita II na Sigmę lub Tamrona jest pozbawiona sensu. Wolę mieć kita II i fajną stałkę. Jeżeli ktoś natomiast woli mieć Sigmę lub Tamronika (a nawet jedno i drugie) zamiast kita II i stałki - jego brocha. JA to rozumiem, ale osobiście na to bym się nie pisał. Widać ktoś ma inne potrzeby, których nie uznaję za głupie albo za mniej istotne niż moje...

I ostatecznie - są ludzie, którzy dla niewielkiej nawet poprawy jakości lekką ręką wyłożyliby z półtora tysiaka. Ja bym tak nie zrobił. Ale rozumiem myślących inaczej. Taki lajf- jeden lubi dziewczynki, drugi woli szachy.

Mam nadzieję, że wyjaśniłem pewne sprawy :mrgreen:

P.S. Cyfrową lustrzankę mam od miesiąca. Zenitem robiłem pierwsze zdjęcia w szkole średniej prawie 20 lat temu. Miałem wtedy trzy szkiełka, standardowego Heliosa, jakiś ruski szerokokątny złom i fajny jasny tele 200 mm. Ojciec czasem pozwalał mi postrzelać - par excellence - ze swojego Fotosnajpera z rurą 300. Tyle jeśli chodzi o mój staż z lustrzankami ;-)

Benek napisał/a:

I ostatecznie - są ludzie, którzy dla niewielkiej nawet poprawy jakości lekką ręką wyłożyliby z półtora tysiaka. Ja bym tak nie zrobił. Ale rozumiem myślących inaczej. Taki lajf- jeden lubi dziewczynki, drugi woli szachy.

Myslacych inaczej = nie myslacych ? :D jak ze sprawnym inaczej :P

mazi napisał/a:
Myslacych inaczej = nie myslacych ? :D jak ze sprawnym inaczej :P

Nie czepiaj się :mrgreen:
Inaczej to inaczej. I tyle! Mnie samemu chodziła po głowie Sigma 24-70, nawet ją sobie macałem w sklepie spoconymi paluchami, a... ostatecznie zrezygnowałem. Więc teraz - zgodnie z klasycznymi teoriami psychologii - utwierdzam innych (a tak naprawdę siebie samego :mrgreen: ) w przekonaniu, że podjęta decyzja była słuszna.

Pewnie każdy z nas chciałby mieć arsenał kilkudziesięciu obiektywów, ale niestety proza życia na to nie pozwala. Mile wspominam czasy Zenita z Heliosem, kiedy się miało zooma w nogach i wszystko było ok. Jak było za wąsko i nogi modelki nie mieściły się w kadrze - człowiek się cofał, jak trzeba było zrobić zbliżenie - podchodziło się do bliżej. Człowiekowi nawet do głowy nie przyszło, że może być inaczej... Dlatego marzy mi się taka fajna, jasna stałka, żeby odkopać wspomnienia :mrgreen: Ale rozumiem, że ludzie inne mają marzenia (jedni dziewczynki inni szachy, jak raczyłem napomknąć :lol: ), więc naprawdę nie widzę nic niestosownego w zakupie standarzooma.

Chociaż ja wolę w jego miejsce np. Pentaxa FA 35 i kita II w kieszeni :-P

Cześ  Dołączył: 15 Lut 2007
Benek napisał/a:
Mile wspominam czasy Zenita z Heliosem, kiedy się miało zooma w nogach i wszystko było ok. Jak było za wąsko i nogi modelki nie mieściły się w kadrze - człowiek się cofał, jak trzeba było zrobić zbliżenie - podchodziło się do bliżej. Człowiekowi nawet do głowy nie przyszło, że może być inaczej... Dlatego marzy mi się taka fajna, jasna stałka, żeby odkopać wspomnienia

kup Heliosa i przejściówkę na M42 :evilsmile:

ms  Dołączył: 03 Kwi 2007
Ale sie porobiło, to chyba "przez to że nie ma słońca".

Cześ napisał/a:
kup Heliosa

A masz w ofercie? 8-)

forestowy
[Usunięty]
Benek napisał/a:
... na obiektyw, który oprócz jasności, w praktyce ma identyczne osiągi jak kit.

Nie ma to jak rady kogoś kto szkła na oczy nie widział :evilsmile:
Jak masz się wypowiadać na tematy o których nie masz pojęcia to lepiej nic nie mów bo robisz z siebie....
Dla mnie jako użytkownika OBU szkieł twoja wypowiedź jest śmieszna.

Skocz do: