folab  Dołączył: 31 Sty 2007
Czy ktoś wie czy częsta zmiana parametrów w menu serwisowym ( za każdym razem do danego obiektywu) grozi rozregulowaniem puszki ?

4d3  Dołączył: 29 Lis 2007
struna napisał/a:
nieważnie, nie wytrzymałem, podładowałem trochę baterię ustawiłem dla wszystkich -10, a później dla jednego -10 i wziął pod uwagę tylko dla jednego :-/

sraty p*****... mialem FF z wszystkimi szklami, ustawilem korekte globalna a potem jeszcze skorygowalem kazde z osobna i smiga bez problemu...
A korekte tak duza musialem wprowadzic bo FA 50/1.4 na K10d strzelala w punkt a w k20d miala ogromnego FFa, ze korekta pojedynczego szkla nie wystarczala

Fafniak  Dołączył: 19 Kwi 2006
espresso, mam szkla sigmy - mialem ich jeszcze wiecej...i swojego poglady dotyczacego sigmy nie zmienie - jezeli zachowaliby jakosc optyczna i wspolrace AF na poziomie szkla pentaxowego to nie byloby problemu.
espresso napisał/a:
Sorki, ale nie myslałem że jestes taki fundamentalista.
- nawet nie mam zamiaru przekonywac cie ze jest inaczej, ale zbyt wiele szkiel mialem

Benek  Dołączył: 18 Wrz 2008
Re: problem z af w k20d
struna napisał/a:
okazało się, że nawet przy korekcji -10 (to jest już max jaki można zrobić) dalej jest ff

Ja mam podobny problem z Sigmą 10-20, kupioną we Wrocku na Odrzańskiej. Tyle że w Sigmie mam BF (widoczny na max. dł. ogniskowej i max. otw. przysłonie przy małych dystansach, do 50cm, ostrzy 5-6 cm za celem). Regulowałem w mojej K20 w pkt. 35 niestandardowych ustawień i dałem +10 ale pomogło tylko trochę. Wciąż jest nieostro. Aparat z obiektywem w poniedziałek dałem więc do kalibracji, moje kompetencje nie pozwalają na nic więcej. Na razie czekam co Panowie z Sigmy wymyślą.

Nie mam aparatu w rękach, ale z tego co pamiętam masz tylko ALTERNATYWĘ - taka sama korekcja dla wszystkich szkieł, lub różne korekcje dla jednego z 20 obiektywów. Nie można więc sumować korekcji. Czyli jeżeli -10 ci nie wystarcza, to masz pozamiatane. Chyba bez serwisu się nie odbędzie. Jeżeli pilnie potrzebujesz aparatu pożycz od kogoś.

struna  Dołączył: 22 Mar 2007
sprawdziłem jeszcze raz, 4d3, nie ma czegoś takiego jak korekta globalna!!
no chyba że masz jakąś inną wersję kadwudziestki
zrobione z korekcją -10, - 10 wychodzą dokładnie takie same jak z 0, -10 i +10, -10
niestety, a sam już miałem nadzieję

Fafniak  Dołączył: 19 Kwi 2006
no niestety ja mam dokladnie odwrotne doswiadczenia

gin z tonikiem  Dołączył: 17 Paź 2007
Panowie, krótkie pytanie. Czy Sigma kalibruje obiektywy w każdym Sigma Centrum, czy gdzieś w jednym punkcie serwisowym??

Benek  Dołączył: 18 Wrz 2008
gin z tonikiem napisał/a:
Panowie, krótkie pytanie. Czy Sigma kalibruje obiektywy w każdym Sigma Centrum, czy gdzieś w jednym punkcie serwisowym??

Mój kupiony we wrocławskim centrum koleś odsyłał gdzieś daleko, daleko... Mówił, że za 10 dni, góra 2 tydnie wróci i aparat i obiektyw...

gin z tonikiem  Dołączył: 17 Paź 2007
O.K. Dzięki.

[ Dodano: 2008-10-03, 23:31 ]
Benek napisał/a:
daleko, daleko
Pewnie do Wagadugu.

siwyyy77  Dołączył: 24 Lip 2007
Nadmienię, że jak kiedyś sprawdzałem to korekcje się nie sumowały (przynajmniej nie było tego widać na zdjęciach...

4d3  Dołączył: 29 Lis 2007
a mnie jak najbardziej sie sumuja
gdy skalibrowalem kazde szklo i braklo mi skali dla 50/1.4, zrobilem kalibracje dla wszystkich i potem musialem przestawic kazde szklo pojedynczo o ta wartosc globalna...

[ Dodano: 2008-10-04, 08:04 ]
no i na tablicy oczywiscie widzialem zmiany

plwk  Dołączył: 21 Kwi 2006

Skocz do: