hitman1986  Dołączył: 17 Mar 2008
Metz 48 i Pentax 50/2
Zdecydowałem się na zakup lampy Metz 48 AF-1 DIGITAL. Jako, że fotografuję głównie manualną 50, chciałbym się dowiedzieć, czy lampa będzie współpracowała z tym obiektywem? Czy nie będzie prześwietleń, etc.?

Domyślam się, że przy fotografowaniu na programie X będzie trzeba przymknąć przysłonę, ale czy jeszcze coś jeszcze mnie zaskoczy?

Kosior  Dołączył: 26 Cze 2008
Lampa będzie błyskała pełną mocą. Więc pozostaje Ci praca w manualnu. Dość żmudna zresztą.

opiszon  Dołączył: 29 Sty 2008
hitman1986 ze stopki widać że to Mka czyli bez styków, niestety ta lampa nie ma własnej automatyki i pracuje albo w PTTLu albo w manualu

jeżeli chcesz współpracować z obiektywami bez styków to niestety inna lampa - w tej cenie to pewnie Pentax 360

plwk  Dołączył: 21 Kwi 2006
Kosior napisał/a:
Dość żmudna zresztą.

Bez przesady, trzeba tylko szybko liczyć w pamięci.

opiszon napisał/a:

jeżeli chcesz współpracować z obiektywami bez styków to niestety inna lampa - w tej cenie to pewnie Pentax 360

Ale ta lampa nie posiada korekcji błysku. Bardzo to utrudnia użytkowanie z obiektywami SMC ?

W automatyce własnej lampy korygujesz przysłoną.

plwk napisał/a:

Co to znaczy ?

Myron  Dołączył: 21 Cze 2007
Akurat mam manualną pięćdziesiątkę (f2) i Metza 48, i nie powiem żeby to była jakaś makabra. Uważam, że to kwestia wprawy. Ja już mniej więcej opanowałem lampę i przeważnie wiem w jakich warunkach jak zredukować siłę błysku. Oczywiście nie jest to automat i zdarza się moja pomyłka, ale walką z lampą bym tego nie nazwał. Natomiast inna sprawa, że fotografowania ważnych wydarzeń na zlecenie takim zestawem bym się nie podjął.

hitman1986 napisał/a:
plwk napisał/a:

Co to znaczy ?

Przymykasz albo bardziej otwierasz przysłonę, automatyka lampy pracuje dla przysłony określonej.

[ Dodano: 2008-10-04, 11:25 ]
Szybciej i dokładniej da się pracować chyba jednak w manualu.

Czyli jeśli będę chciał pracować głównie manualną 50, to nie ma większego sensu zabawa z tą lampą ?
Więcej się narobię niż zdjęć zrobię... Na to wychodzi...

Dlaczego, jeśli nie robisz zdjęć na imprezie gdzie nie ma czasu na zastanawianie to nie ma problemu. Przed laty, gdy były tylko lampy manualne, fotografowie też sobie radzili.

Cypis aka Piotr  Dołączył: 16 Cze 2008
plwk napisał/a:
fotografowie też sobie radzili.

Tia, tylko nie pracowali w trybie "do zapełnienia karty" ;-)
A tak na poważnie - polecam (jak zwykle) starsze Metz'y z ich automatyką.

Skocz do: