negocjatorek  Dołączył: 12 Kwi 2007
  fgz360 CRASHtest
Na ostatniej górskiej wycieczce dzięki śliskim kamieniom udało mi się przeprowadzić crash-test k10d z założoną 360-siątką. K10d przeżyła, lampa nie. urwała się stopka lub jej okolice. zdjęcia niżej. Z tego co udało mi się zauważyć, żadna elektronika nie jest uszkodzona, trzeba tylko wymienić dolną część tą przykręcaną na 4 śrubki i kabelki ale one są wpinane na płytę więc to też nie powinien być problem

Pytanie do was moi drodzy. Macie pomysł skąd zdobyć coś takiego ? Czy z serwisu mogliby mi przysłać taką część bez wysyłania lampy za odpowiednią opłatą?? Proszę o pomoc, bo jestem roztrzęsiony stratą mojej przyjaciółki...

JackDeJack  Dołączył: 21 Gru 2007
Jak masz wszystkie kawałki to sklej to jakimś Poxipolem czy czymś.
Widać że trzeba odkręcic tylko 4 srubki i wszystko masz dostępne.
Jak będzie chodziła to wtedy możesz uderzyć do serwisu - choć jak znam serwisy, to niechętnie sprzedają części, wolą sprzedawać usługę (część + robocizna)

BTW - czy lampka błyska jak dasz jej test - bo może jeszcze palnik poleciał

Cypis aka Piotr  Dołączył: 16 Cze 2008
negocjatorek, jeśli lampa działa, zeszlifuj z tej mocowanej na 4 śrubki to pęknięte "denko", i wklej kawałek plastiku z otworami odpowiednimi do zamocowania stópki.
Co do części z serwisu - j.w.

Aha - na szczątkach sprawdź, jaki klej będzie trzymał to konkretnie tworzywo sztuczne.

Lampa działa. Wolałbym nie kleić a wymienić to, żeby przypadkiem z powodu złego spoiwa nie uszkodziło się nast razem co innego.

[ Dodano: 2008-10-04, 16:06 ]
Zaraz napisze do serwisu.

klimecki_  Dołączył: 12 Cze 2007
negocjatorek napisał/a:
Czy z serwisu mogliby mi przysłać taką część bez wysyłania lampy za odpowiednią opłatą??

wszystko zalezy od polityki serwisu i ludzikow ktorzy tam siedza. nie rozbieralem swojej i nie wiem tez jak wyglada mocowanie elementow ze stykami (stopka) z elementem ktory masz uszkodzony (byc moze jest tam cos nierozbieralnego). imho jesli wyrwany kawalek i plytka z dziura pasuja dobrze (jesli nie powypadaly jakies kawalki plastiku) to np loctite kontaktowy (nie kropelka i inne za 1.99) i z pol godziny 'modelarstwa'.
pozdrawiam
kp

Kiwak  Dołączył: 28 Paź 2007
Nie chciałbym być być złym prorokiem, ale obawiam się, że spoina w żaden sposób nie będzie tak mocna, jak ten plastikowy odlew. Tym bardziej, że te tworzywa sztuczne to w ogóle nie chętnie poddają się klejeniu ;-( Bałbym się, po czymś takim, że lampa przy gwałtowniejszym ruchu spadnie znowu i będzie większe nieszczęście...
negocjatorek, a tętno po tym niefortunnym przypadku to kiedy wróciło do normy? Współczuję....

plwk  Dołączył: 21 Kwi 2006
Obudowa lampy jest z tworzywa termoplastycznego a te wymagają dedykowanych klei.

dsk  Dołączył: 19 Mar 2008
Klejów. ;-)

Gwiazdor  Dołączył: 05 Mar 2007
Tak jak mówi plwk, wszystko się da skleić, ale cyjanopal (czyli kropelka i tym podobne) nie wszystko sklei. Jeśli ta obudowa jest z ABS (lub PC+ABS), a prawdopodobnie jest, to trzeba zdobyć chlorek metaylenu lub w ostateczności aceton, dosypać trochę granulatu z tego samego tworzywa (niekoniecznie z tej samej części, ale ten sam typ i najlepiej kolor) i wymieszać. Proporcje 1:1. Przechowywać można w słoiku lub w butelce PET, w dowolnym czasie można dodać tworzywa lub płynu aby uzyskać właściwą konsystencję. Po sklejeniu uzyskuje się 99% nominalej wytrzymałości.

Łukaszzz  Dołączył: 15 Wrz 2007
Gwiazdor napisał/a:
a prawdopodobnie jest, to trzeba zdobyć chlorek metaylenu lub w ostateczności aceton, dosypać trochę granulatu z tego samego tworzywa (niekoniecznie z tej samej części, ale ten sam typ i najlepiej kolor) i wymieszać. Proporcje 1:1. Przechowywać można w słoiku lub w butelce PET, w dowolnym czasie można dodać tworzywa lub płynu aby uzyskać właściwą konsystencję. Po sklejeniu uzyskuje się 99% nominalej wytrzymałości.

A jak się klei taką metodą ?
Mazanie dookoła i wpasowanie czy w szczelinę powstałą pomiedzy ułamaną częścią i plastikową podstawą lampy ?

plwk  Dołączył: 21 Kwi 2006
W szczelinę, warstwa kleju powinna być bardzo cienka.

a_czacha  Dołączył: 04 Wrz 2007
Ja bym osobiście nie kleił, a w ostateczności klej stosowałbym uzupełniająco. Wyciąłbym z tworzywa parę krążków, zrobiłbym w środku otwór na przewody a po bokach cztery mniejsze na śruby i razem bym skręcił. Raczej trzeba by się dostać do środka, chyba przez odkręcenie czterech małych śrubek. Prawdopodobnie byłby to mało widoczny zabieg, jakby się dobtrze przyłożyć. Wydaje mi się, że klej będzie miał małą powierzchnię do trzymania, a tam akurat występują sopre naprężenia. Owszem, można byłoby zalać gęstym, dobrym klejem całą ocalałą w lampie część dając cztery gwintowane tulejki na śruby i zabezpieczając otwór środkowy. Ale znowu dochodzimy do kwesti zdjęcia denka. Tulejki można kupić gotowe w sklepach z elektroniką, krążki z plastiku można zamówić w firmie tnącej laserem (np reklamowej) - wtedy najlepiej wyrysować wszystko w skali 1:1 powiedzmy w Corelu. W każdym razie da się zrobić, mimo poważnego wyglądu usterki.

chłopaki, dzieki bardzo za rady, ale kleić nie zamierzam, wole wywalić kase na serwis i mieć świeży spód. :-| zreszta kleic nie bardzo się da bo na dole przy stopce nie ma miejsca do którego można by się podpiąć, jest może 1mm na wysokość a pożniej jest pierścień od blokady.

Kiedy ciśnienie wróciło do normy? szybko, ale do dzisiaj siedzi mi w głowie żę rozwaliłem lampe i wcale mi to uśmiechu na twarzy nie wywołuje... :-(

Gwiazdor  Dołączył: 05 Mar 2007
Cytat
A jak się klei taką metodą ?
plwk napisał/a:
W szczelinę, warstwa kleju powinna być bardzo cienka.
:-)

Ten sposób jest najlepszy, bo powoduje "zespawanie" się tworzywa. Znacznie gorzej trzyma klej. Sprawdzone na obudowach TV. :mrgreen:

perl  Dołączył: 24 Wrz 2006
najlepszym pomyslem byloby zakupienie takiej samej, uszkodzonej lampy.

Tylko tak mozna by odzyskac ten dolny element obudowy.

Szukac gdzies po aukcjach....

Mam bardzo ważne pytanie. czy ktoś mógłby odkręcić u siebie te 4 śrubki i powiedzieć mi który kablelek jest do czego przylutowany? byłbym bardzo wdzieczny. postanowiłem jednak sam zrobić stopkę...

WuWu84  Dołączył: 25 Wrz 2007

wolałbym żeby to była 360 bo tu jest troche inny układ...

DO_c  Dołączył: 17 Kwi 2007
W dniu dzisiejszym, po prawie dwu miesiącach oczekiwania otrzymalem z Apollo stopkę do AF560FGZ.
Może w dostawie mieli też stopki do 360tki?

DO_c, ile za nią dałeś i jak to załatwiłeś...? bo jak pytałem czy mogę kupic u nich stopkę to pisali mi tylko, żę mogę przysłać lampę do nich do serwisu, czego nie chce robić :roll:

Skocz do: