kierdel  Dołączył: 20 Lip 2007
dr_Fell napisał/a:
Widziałem szkła 103A i 46A sprzedawane z adaptall w wersji 1 chyba...

Oba te szkielka sa z systemu adaptall-2. Zerknij tutaj:
http://adaptall-2.com/len..._LensIndex.html

Cypis aka Piotr  Dołączył: 16 Cze 2008
Polecam http://www.adaptall-2.com/ - dużo informacji o ww.

Niemy  Dołączył: 22 Cze 2008
A powiedzcie mi (mam pierwszego tamrona z przejściówką sam nie wiem jaką) ta pozycja AE to jest niby automat? mi sie przysłona przy niej jeszcze bardziej przymyka
mam ten obiektyw

janek_wu  Dołączył: 26 Maj 2008
Jeśli adapter masz ze stykami to w pozycji AE możesz sterować przysłoną z aparatu. Będzie działać preselekcja przysłony i czasu a pomiar światła będzie dokonywany przy całkowicie otwartej przysłonie. A jeśli adapter nie ma styków to będzie działał manualnie a wartość przysłony trzeba ustawić pierścieniem na obiektywie.

Cypis aka Piotr  Dołączył: 16 Cze 2008
Niemy napisał/a:
mi sie przysłona przy niej jeszcze bardziej przymyka

Się owszem przymyka, ale po zamontowaniu w aparacie popychacz otwiera ją maksymalnie.
A później aparat - znając minimalną przysłonę i ilość kroków, które może zrobić w górę - sam ustawia otwór.
Więcej szczegółów na:
http://www.bdimitrov.de/k...K-mount/Ka.html

janek_wu, Cypis aka Piotr, dziękuje.
kupiłem ten obiektyw na allegro za 160zł, może od kogoś z forum? ale pewnienie. Ma coś chyba kombinowane z obudową od "pokrętła"ostrości bo wskazania typu 3m, nieskończonosć w ogóle nie maja sie ni jak do rzeczywistości. nieskończoność np pokazuje na 0,9m. Po za tym wygląda w porządku. Nie wiem też jak mierzy światło. Adapter miał zagięty bolec tak że działał jak M42 podpięte pod bagnet. odgialem go z powrotem alenie wiem jak bedzie z tym mierzył światło i nie wem czy sie cośnie przesunęlo. Chyba nie nie będzie przymykał do F22 bo na zdjętym obiektywie po wyprostowaniu tego bolca przymyka tylko do F pomiędzy 16 a 22. Czort go wie. Dowiem sie jak wywołam klisze. Styków to to chyba nie ma albo tak sprytnie ma zamaskowany ten adapter :lol: ale wg aparatu tez ich nie ma

Dawno go kupiłeś? Może jeszcze jest szansa na reklamację? Jeśli nie to oby to był tylko przestawiony pierścień ostrości a naświetlał i ostrzył normalnie (choć skala wskazywała by co innego). Adapter ze stykami wygląda w ten sposób i ma napis PK/A.

janek_wu, no to mam bez styków :)
Ty wygląda poprostu na przestawiną obudowe ostrzy tak jak powinien, światło tez raczej dobrze dobiera. wywołam w tym tygodniu klisze zobaczymy

dr_Fell  Dołączył: 30 Sie 2008
Mam pytanie dot. Adaptall 2 - widzę różne "warianty" tego adaptera na ebayu. Manualne do pentaxa są 2 wersje -jedna z oznaczeniem P/K, druga K.M. Dodatkowo są jeszcze czarne adaptery, dziwne jakieś - na jednym ze zdjęć wydawało mi się że lakier schodził. Które wersje polecacie, co możecie o nich powiedzieć ?

A na marginesie, 70-210/3.5 do mnie leci ;) - ciekawe jak mi się będzie współpracowało z manualnym obiektywem. P/KA faktycznie jest dużo wygodniejsze w praktyce ? Trudno dostać i 2x droższe niż sam obiektyw.

K.M. pewnie chodzi o Pentax K i Pentax M. Czyli bagnet bez przeniesienia wartości przysłony- co znaczy dokładnie to samo co P/K. Te czarne faktycznie są dziwne (plastik?) i nie budzą zaufania. P/KA jest dużo bardziej funkcjonalny od wersji bez styków. Rożnice są opisane kilka postów wyżej. Na początek (albo i na stałe) zwykły P/K lub K.M. da radę.

Dzięki, tak też myślałem - wyglądają identycznie (p/k i k.m.). Ja wyrwałem w międzyczasie P/KA za 250 więc przynajmniej na razie dylemat mam rozwiązany, czekam na tamrona :)

A te czarne bardziej na farbowane wyglądają- gdzieniegdzie odłazi chyba.

dr_Fell napisał/a:
Ja wyrwałem w międzyczasie P/KA za 250

Może na tej aukcji? Jeśli tak to kupiłeś u mnie. :-B Wysyłka jutro. Przez kilka dni ogłoszenie wisiało na giełdzie ale nikt nie kupił i wystawiłem na Allegro.

Czyli jednak pozostajesz przy Vivitarze ? :) (Na innej Twojej aukcji Tamron idzie...). Tak, u Ciebie. dobrze wiedzieć, że to od kogoś z forum. :-B

P.S. Muszę zacząć przeglądać giełdę w takim razie ;). Ale na allegro łatwiej, ustawiłem sobie takie ficzery co co 10 minut sprawdzały czy nie pojawiła się akucja ze zwrotem "adaptall" i jak coś to powiadomienie dostawałem :)

Zdecydowałem się zostawić Vivitara głównie ze względu na bardziej kompaktowe rozmiary dzięki którym lepiej mi się go używa z kadwusetką. Do końca nie mogłem się zdecydować i nadal nie mam przekonania czy postąpiłem właściwie. Najbardziej wolał bym zostawić oba ale finanse nie pozwalają. Optycznie ciężko wskazać który lepszy. Minimalnie ostrzejszy na pełnym otworze jest Vivitar ale Tamron ma nieco przyjemniejszą kolorystykę i ładniejsze rozmycie tła. Aberracje chromatyczne w obu potrafią być wyraźne ale to najmniejszy problem.

Skocz do: