pancurski  Dołączył: 13 Mar 2008
lampa błyskowa i ujemna kompensacja
Mogłby ktoś wyjaśnić na czym to polega ?
Przeczytałem to w jakimś poradniku, a dotyczyło zdjęć plenerowych przy dużej ilości światła zastanego i palniku na wprost.

Raven  Dołączył: 03 Gru 2007
Zdejmujesz po prostu trochę EV na lampie i już. Rozjaśniasz cienie nie dominując błyskiem nad światłem zastanym.

pancurski  Dołączył: 13 Mar 2008
Nie no, wiem w jaki sposób na lampie zrobić korekcję :mrgreen: , chodziło mi o jakąś teorie związaną z takim fotografowaniem, dlaczego tak a nie inaczej, w jakich warunkach i w jaki sposób umiejętnie z tego korzystać. Można dojść do tego samego po zrobieniu setki zdjęć testowych no ale wiedzę warto mieć.
W zasadzie to przydałby mi się jakiś podręcznik fotografowania z lampą błyskową. Coś amatorskiego bez informacji o fotografowaniu w studio.

DarekK  Dołączył: 05 Lut 2008
pancurski napisał/a:
W zasadzie to przydałby mi się jakiś podręcznik fotografowania z lampą błyskową. Coś amatorskiego bez informacji o fotografowaniu w studio.

To może ten link:

http://www.foto.jasiu.pl/index.html

piotr_luk  Dołączył: 14 Kwi 2007

Raven  Dołączył: 03 Gru 2007
Cytat
Można dojść do tego samego po zrobieniu setki zdjęć testowych no ale wiedzę warto mieć.

Bez tego i tak się nie obejdzie :-D

Kalmar  Dołączył: 01 Gru 2007
pancurski napisał/a:
dlaczego tak a nie inaczej, w jakich warunkach i w jaki sposób umiejętnie z tego korzystać

Na większość Twoich pytań powinien Ci odpowiedzieć ten link który podał DarekK.
Każdy fotografujący ma pewną wizję tego co chciałby stworzyć, w większości przypadków chodzi o sytuacje w których przednia część planu jest w cieniu lub jest ciemniejsza i naprawdę delikatne doświetlenie lampą z korekcją na -1.7 czy -2.0 EV w dzień pomaga zmniejszyć kontrast, wydobyć szczegóły a nie widać, że lampa została użyta (nie ma cieni od lampy czy np. zbyt jasnej błyszczącej twarzy osoby fotografowanej). Błysk lampy musi być dopasowany do sytuacji i tu pomagają próbne fotki. Dla zmniejszenia dużego kontrastu czasem potrzebny jest silny błysk. Najczęściej korekcja wynosi -1.5 lub -1.7 EV chyba, że obiekt jest daleko i nawet pełna moc lampy nie daje mocnego oświetlenia. Trzeba i tak to samemu przećwiczyć jak napisał Raven. Mimowolnie się tego używa np. w pomieszczeniu z dużymi oknami w słoneczny dzień fotografując osoby czy grupy osób na imprezie, gdzie zdjęcia bez lampy mają zbyt głębokie cienie i zupełnie przepalony krajobraz za oknem. Generalnie ekspozycja jest na światło zastane i lampa z ujemną kompensacją powoduje tylko lekkie doświetlenie i zmniejszenie cieni.

Skocz do: