marcin-t1  Dołączył: 19 Wrz 2008
zestaw minimum Quantuum
Witam!
Koleżanka zaproponowała mi zrobienie sesji, której tematem ma być "akt ciążowy". Stanąłem więc przed dylematem wyposażenia mini studia w odpowiedni sprzęt. Po analizie ofert różnych producentów zdecydowałem się na sprzęt Quantuum, głownie ze względu na możliwość rozbudowy i dobry stosunek jakości do ceny.
Pod uwagę wziąłem następujące elementy:
- lampa R+300;
- parasolka biała 91cm;
- blenda 90x120;
- statyw 2x260 AIR;
- uchwyt do blendy.
Całość po rabacie 5% za ok. 1000zł.
W/w zestaw to minimum, które do portretu postaci może nie wystarczyć, więc postanowiłem dołożyć jeszcze 1000zł ale kompletnie straciłem głowę i nie wiem co dokupić lub całkowicie zmienić.
Koleżanka ma termin na koniec grudnia, więc czasu mam niewiele.
Proszę o poradę, podzielenie się własnymi doświadczeniami w pracy z zestawami minimum.

guerilla  Dołączył: 23 Kwi 2006
drugiej lampy ci potrzeba, z dwoma lampami chyba lepiej się pracuje niż z jedna. Ale studiowi ci powiedzą więcej.

sołtys  Dołączył: 19 Kwi 2006
znawcą nie jestem jednakże od poniedziałku do środy brałem udział w warsztatach fotograficznych poświęconych pracy w studio/pracy z modelem no ii jak mogłem się przekonać druga lampa nie jest koniecznością .. jednakże zapewne lepiej mieć możliwość wykorzystania dwóch .. ale z jedną też da radę.

Sebastian  Dołączył: 19 Kwi 2006
Nie mam jakiegos wielkiego doswiadczenia w studio, ale zgadzam sie, druga lampa bylaby potrzebna i moze softboxy zamiast parasolek. Nigdy nie probowalem uzywac parasolek z duzymi lapami, ale chyba softboxy sa zdecydowanie lepsze.

Sebastian napisał/a:
ale zgadzam sie, druga lampa bylaby potrzebna

Również nie mam doświadczenia w studio, ale ... nie zgadzam się :-P Osobiście uważam, że powinno się wpierw mieć konkretne pomysły na takie zdjęcia i pod nie podporządkować dobór wszelkich technikaliów w tym dobór oświetlenia .. może się np. okazać się, że wpadniemy na taki pomysł, w którym w ogóle nie będzie potrzebne oświetlenie studyjne albo właśnie jedna lampa wystarczy .. a może się okazać, że nawet 3 i więcej będzie mało. Także wpierw konkretna wizja i do tego dobór sprzętu.

szarografit  Dołączył: 15 Gru 2007
A Wantuch wiele zdjęć zrobił używając jednej lampy ;-)

szarografit, no właśnie :D ... tak samo fotografowie, którzy przez trzy dni pokazywali jak realizują swoje pomysły w studio w trakcie warsztatów w Kielcach.

sołtys napisał/a:
Również nie mam doświadczenia w studio

Jakies tam doswiadczenie mam, kilkaset zdjec, to nieduzo, ale zawsze cos i szczerze sie przyznam, ze najbardziej podobaja mi sie zdjecia z jednym, dominujacym zrodlem swiatla, sa bardziej zdecydowane w wyrazie. Mi rowniez podobaja sie zdjecia Wantucha, ale nie chcialbym, zeby wszystkie takie byly, lubie roznorodnosc :) Chyba zgodzimy sie, ze jedno zrodlo swiatla bardziej ogranicza niz dwa. To tyle ode mnie, powiedzialbym na koniec, ze warto miec 2 lampy, ale obowiazku nie ma :)

bix  Dołączył: 22 Sty 2008
szarografit napisał/a:
A Wantuch wiele zdjęć zrobił używając jednej lampy ;-)

Z tego co czytałem to Wantuch nie używa więcej niż jednej lampy. W studiu jedna i koniec.

bix napisał/a:

Z tego co czytałem to Wantuch nie używa więcej niż jednej lampy. W studiu jedna i koniec.

Ja tez tak slyszalem, ale czy to znaczy ze wszyscy maja robic zdjecia jak Wantuch i ze jedna lampa wystarczy do wszystkiego? :)

mecius  Dołączył: 01 Sie 2008
marcin-t1, oczywiście sołtys dobrze zauważył że "(...) powinno się wpierw mieć konkretne pomysły na takie zdjęcia i pod nie podporządkować dobór wszelkich technikaliów (...)" ale wiadomo że ten zestaw będzie Ci słuzył nie tylko do tej jednej sesji.
Jestem na tym etapie że mam ochotę sprawić sobie takie małe studio i po kilku dniach szukania wiem co mi jest potrzebne (inna sprawa że ja jeszcze nie mam środków na finansowanie zestawu :-/ ale intensywnie myślę jak je zdobyć :-P )

Mój zestaw:
lampa(400) + softbox (80x120) + statyw
lampa do oświetlenia tła i nie tylko (300) + strumienica + statyw
blenda (juz mam)
zestaw do wieszania teł
.....
(a jak będzie brakowało światła to dokupić można 3 lampe z parasolką :mrgreen: )

Jeśli będziesz miał do wydania 2 tys. to myślę że zestaw z 2 lampami z Quantuum to koszt ok. 2 tys.

Zaznaczam że nie mam doświadczenia (a tylko 3 dni warsztatów) i taki zestaw jest dla mnie optymalny (dla mnie amatora ofkors)

Oglądnij vid Youtube - Confession (epizod 1, ale jest ich w sumie 9) tam kreatywny fotograf radzi sobie nawet z 1 lampą ;-)

Cypis aka Piotr  Dołączył: 16 Cze 2008
marcin-t1, oprócz powyższych przychodzi mi do głowy statyw pod lampę, coby można było (siedzącą) osobą od góry oświetlić.
Mam wrażenie, że taka sesja może w ten sposób sporo zyskać.

Sebastian napisał/a:
Chyba zgodzimy sie, ze jedno zrodlo swiatla bardziej ogranicza niz dwa. To tyle ode mnie, powiedzialbym na koniec, ze warto miec 2 lampy, ale obowiazku nie ma :)

No to tak właśnie napisałem w pierwszym swoim poście :mrgreen: :-B

Arti  Dołączył: 20 Kwi 2006
Przyznaję się bez bicia, nie czytałem wszystkiego, ale może lepiej i taniej będzie po prostu zabrać koleżankę i wynająć porządne studio z porządnym sprzętem? I koszty mniejsze i sprzęt lepszy i więcej...

qameleo  Dołączył: 04 Wrz 2007
Arti, no to można by zaproponować spotkanie u bogusza :-D i blisko i sesje by mogło zrobić kilku pentaksjanów :lol:

qameleo, w sumie możnaby. Dopiero teraz sparawdziłem skąd jest autor wątku. Tylko czy koleżanka byłaby chętna ja takie ziegowisko ;-) .
No i autor się wziął i już nie odzywa...

dtox  Dołączył: 20 Maj 2007
o jaki fajny temat :)

jesli chodzi o absolutnie minimum (a nie wyposazenie kazdego z nas) to wystarczy lampa 250Ws i najlepiej softbox (daje najladniejsze, miekkie swiatlo) wymiary okolo 160x50 lub cos kolo tego. Od biedy duza parasolka, ale nie pomodelujesz swiatlem zbytnio.

Zdjecia z jedna lampa maja niesamowity klimat i urok. Jak dobrze pokombinujesz z ustawianiami to bedzie piekna sesja.

Nie zapomnij o kabelku do wyzwalania lampy ;-)

mozna tez wynajac studio, ale najpierw porozmawiaj o tym ze znajoma czy bedzie sie czula na tyle swobodnie w obcym miejscu. W koncu jest w blogoslawionym stanie i moze miec humorki ;-)

A ja mam wrażenie, że wróżymy z fusów... a w tym tylko Jarek jest dobry. Nie wiemy, co autor chce osiągnąć?! Jakie ma pomysły, jakie zdjęcia, jakie ustawienia, jakie doświadczenie? Można jedną można dzisięcioma, i można spierniczyć i z jedną i z dziesięcioma, a można dobrze w zastanym.. Poza tym w poście autora nie ma nic o tym czy i jak chce ten zestaw wykorzystać później. Dlatego nadal uważam, że wynajęcie studio to najlepszy pomysł. Zobaczy, pobawi się, zaoszczędzi kasy, a i koleżanka będzie miała zdjęcia. A jak mu się spodoba, to już sam będzie wiedział co mu potrzeba.
Wal do Bogusza, albo bezpośrednio do Esjota, tam są fajne kameralne warunki, dyskretnie, miło, myślę, że nawet humorki da się zniwelować. I blisko masz w sumie.

marcin-t1  Dołączył: 19 Wrz 2008
Dzięki za podpowiedzi i rzeczowe rady. Po wnikliwej analizie i głębokich przemyśleniach, w pierwszej turze zakupów wybór padnie na:
- lampa S400,
- softbox 40x80,
- grid 40x80,
- blenda 90x120 srebrno-złota,
- parasolka biała,
- statyw BOOM,
- statyw AIR 260,
- uchwyt do blendy,
- wyzwalacz radiowy.
Calość za około 1700PLN.
W razie potrzeby lampy z zasilaniem bateryjnym.
Tła już mam, pomieszczenie z przeznaczeniem na studio prawie pomalowane.
(niestety w międzyczasie nalazłem pracę i wszystko się przeciąga :-/ )
Zakupy w tym tygodniu, więc UWAGI do zestawu mile widziane...

dtox  Dołączył: 20 Maj 2007
wez wiekszy softbox :) do oswietlania postaci w calosci bardzo Ci sie przyda :)

Skocz do: