masterblaster  Dołączył: 04 Cze 2007
Lampa Cullmann DC 36 i kasetka - czy to będzie para?
Witam. Mam okazję nabyć za parę groszy niemiecką lampę błyskową Cullmann DC36. Ma ona tzw. TTL no i własną automatykę. Napięcie na stopce nie przekracza 24V.
Jest to lampa dwupalnikowa, główny palnik można obracać i kierować w górę. (i wysuwać)
Na lampie jest oznaczenie SCA 331 oraz napis SCA 300 dedicated.
Styk lampy wygląda w ten sposób, że są 3 styki i "dziurka" położone jak na schemacie
poniżej.

Sorki, że tak prymitywnie to ująłem, ale nie mam na razie fot tej lampy.
Thnx za każde info.

Grzegorz  Dołączył: 01 Sie 2006
Witaj
Tez sie zastanawialem nad Cullmanem jakis czas temu. Nawet jednego mialem w lapach (model 40 czy 42) i probowalem z kasetka. Koniec koncow zdecydowalem sie na nowego Metza 36-C2. Za minusy poczytalbym cullmanowi olbrzymi rozmiar, ktory w przypadku czestego i dlugiego uzywania lampy strasznie utrudnia robienie zdjec; dodatkowy palnik (co prawda mozna wylaczyc) bo i tak jest gorszy od tak zwanego sztucznego sufitu. Za plus nad Metzem na ktorego sie zdecydowalem, glowica ruchoma w dwoch kierunkach (Metz ma tylko w jednym) co umozliwia bezproblemowe kadrowanie w pionie z jednoczesnym odbiciem swiatla od sufitu (prawdziwego tym razem). Aaa co do ceny, za takiego cullmana to bym dal 150zl max. Za nowego Metza dalem 250 z kosztami przesylki i gwarancja. To tyle z mojej strony. Pozdrawiam

LukD  Dołączył: 25 Wrz 2006
masterblaster,
Zapewne będzie błyskać, ale tylko w trybie manualnym lub własnej automatyki lampy.
Nie wiem, do jakiego systemu jest stopka 331, ale raczej nie do Pentaxa (ztcw do P są 37x i 370x), tak więc nawet sygnału gotowości lampy w wizjerze nie będzie.
O pracy z własną automatyką lampy czytaj tutaj - adminów przepraszam za reklamowanie konkurencji ;-)
Co do Metza 36C2 mam takie dziwne poczucie podobieństwa jego do Tumaxów z rodziny 880. W tych z kolei doświadczałem problemów z automatyką błysku i zoomem palnika. Więc nie polecam.
Pozdr.

Grzegorz  Dołączył: 01 Sie 2006
No z czym jak czym ale z zoomem nie ma problemu bo jest reczny :) Co do automatyki to na poczatku rzeczywiscie odnioslem jakies dziwne wrazenie po przesiadce z P30T na K100D wlasnie z ta lampa. Pisalem o tym juz w jakims wczesniejszym watku. Tak czy siak. Robie 90% wszystkich zdjec wlasnie z tym metzem i jedyne czego mi w nim brakuje to palnik skretny na boki. Pozdrawiam

LukD  Dołączył: 25 Wrz 2006
Grzegorz napisał/a:
z zoomem nie ma problemu bo jest reczny :)

A ja owszem miałem problem z zoomem i to pomimo tego, że był ręczny.
Objawiało się to nierównomierną dystrybucją światła, konkretnie winietą i poziomymi prążkami na zdjęciu - nawet jeżeli ogniskowa obiektywu była ustawiona właściwie (tzn. większa od "ogniskowej" lampy). Musiałem zrobić dyfuzorek z matowej folii chcąc błyskać na wprost.
Co do automatyki, to w sytuacji błysku na wprost i gdy postaci były oddalone od tła notorycznie prześwietlała mi te postaci i to sporo, bo o jakieś 2EV. Niby zrozumiałe - w końcu to prosty czujnik uśredniający pomiar z jakiegoś pola, więc się z tym pogodziłem. Aż do momentu, kiedy przyjechał do mnie nowy stary Star(blitz ;-) ) i tu niespodzianka - w analogicznej sytuacji błąd automatu nie przekracza 1EV.
Czyli: nie jest źle, ale może być lepiej :-)
Pozdr.

masterblaster  Dołączył: 04 Cze 2007
Dzięki panowie. Chodziło głównie o kwestię czy będzie działać. Możliwości automatyki Cullmanna znam i jeśli chodzi o fotografowanie np. imprez to daje radę (LP 36).
W fotografii makro automatyka wymięka i lampa często nie odpala, wtedy tylko manual.
Co do wymiarów to macie rację, to duża i ciężka lampa.
Przetestuję więc z kasetką i dam znać jak poszło.

Szyms  Dołączył: 06 Lut 2008
A czy jeśli do tej lampy podepnę stopkę metza SCA 3702M2 (jeśli wogóle się da), to będzie działał P-TTL z kasetką?

plwk  Dołączył: 21 Kwi 2006
Nie, tam gdzie jest w lampie dziurka jest styk przez który jest komunikacja cyfrowa lampy i body.

Olo73  Dołączył: 13 Paź 2008
Ten cullman to i będzie działał z k100 ale zupełnie nie będzie żadnej komunikacji między lampą a body, to jest lampa systemu sca 300 jak np metz 32 ct7. Na twoim miejscu poszukałbym np metza 32 mz 3,też można takie kupić za małe pieniądze. Lampa ta ma zbliżoną moc obracany i podnoszony palnik a jest mniejsza i lżejsza.

Skocz do: