matb  Dołączył: 02 Lis 2006
Światłomierz, ale jaki?
Jaki jest godny polecenia (znaczy kupienia) światłomierz? Niedrogi, a dający wiarygodne pomiary światła odbitego jak i padającego. Miło by było, żeby pozwalał mierzyć punktowo.
Mam kultowego :-P Sviedlovska 4, ale w jego wskazaniom nie jestem w stanie ufać.
A może jednak powinienem? ;

MiQ27  Dołączył: 17 Wrz 2007
Baterie ma w normie ?
Mnie mój kultowy S4 pokazywał +/- to samo, co swiatłomierz w aparacie.
Oczywiście, jesli pamiętałem o stosunkowo wąskim polu pomiarowym S4, bo aparat trzeba było przełączyć na spota.

Cholera wie, czy w normie. A po czym to poznać? W każdym razie chyba jeszcze nie wyciekły ;-)

dan  Dołączył: 11 Sie 2006
Sekonic L-208? Sam o nim mysle..

matb napisał/a:
A po czym to poznać?

No, jest przecież wbudowany tester. Taki myk z 2 przyciskami naraz i diodą, która powinna zgasnąć w obrębie czarnego paseczka gdzieś na krótkich czasach. Właśnie do tetowania baterii któreś linie czułości są pogrubione, bodajże 21 DIN.

MiQ27, może mój Sviedlovsk jest jakiś inny, ale ja mam tylko jeden przycisk. CHyba, że chodzi o to takie czerowne, przesuwane, pod przyciskiem uruchamiającym pomiar.

matb napisał/a:
chodzi o to takie czerowne, przesuwane, pod przyciskiem uruchamiającym pomiar.

Tak, o to chodzi. Ustawić korekcję zero, czułość na grubszą linię, czas na najkrótszy. Czerwone przesunąć i trzymać, wcisnąć przycisk, dioda się zapali. Zgasnąć/zapalać się powinna w obrębie takiego paseczka na tarczy czasów, kilka działek niżej. Ma zwykle małą histerezę.

MiQ27, chyba już zbyt późno jest, bo nic nie kumam kiedy się ma zaświecić/zgasnąć ta lampka.
Ale że na bateriach wyczytałem "89.12" i "Zakład Doświadczalny Poznań", to wstępnie założę, że jednak baterie wypada uaktualnić ;-)

Jak znajde jutro mojego S4, to spróbuję bardziej opisowo :-)

EDIT
Minął dzień, wygrzebałem z czeluści szafy mojego Sverdlovska 4.
Otóż.
W temacie sprawdzania baterii to jest tak.
Środkowe pokrętło jest od korekcji - ustawiamy zero.
Cała tarcza (ma takie dwie wypustki z boków) jest od czułości. Ustawiamy około 75 ASA (taka czarna grubsza kreska na skali czułości).
Pokrętłem z boku kręcimy w stronę najkrótszych czasów - mniej więcej na położenie f/11 i '1000. Na f/11 jest strzałeczka - to ważne.
Przesuwamy i przytrzymujemy czerwony suwak, wciskamy i przytrzymujemy przycisk pomiaru. Dioda pod wizjerem powinna się zaświecić.
Kręcimy pokrętłem w stronę dłuższych czasów. Na czasie '250 jest szerszy, czarny pasek. Dioda powinna zgasnąć w trakcie kręcenia w momencie, gdy strzałeczka i pasek pokrywają się, czyli w okolicy wspomnianych f/11 i '250. Jak pokręcimy potem w stronę krótszych czasów, to w tej strefie powinna się też znowu zapalić.

MiQ27, dzięki. Już wczoraj się domyśliłem, jak to ma działać - i wygląda, że jest OK. Znaczy jak mi się to cholerstwo czerwone uda przesunąć, a potem jeszcze wcisnąć przycisk i na dodatek pokręcić pokrętłem (to chyba trzeba mieć trzy ręce, albo i cztery :evil: ), to faktycznie gaśnie tak, jak piszesz.
tylko czemu wskazania tego światłomierza jakoś nie przystają do tego, co pokazują światłomierze zintegrowane w aparaty :?: Hmmm.... jeszcze popróbuję - może jednak zacznie pokazywać OK? ;-) Jak nie, to się zacznę zastanawiać nad tym wynalazkiem co dan napisał.

matb napisał/a:
tylko czemu wskazania tego światłomierza jakoś nie przystają do tego, co pokazują światłomierze zintegrowane w aparaty

S4 ma wąski snop pomiaru. Wyceluj w szarą/białą kartę, żeby zajęła Ci cały wizjer S4, a potem zrób to samo, z tego samego miejsca, aparatem - ale na pomiarze punktowym (nie CW ani matrycowym).
Jeżeli wyjdzie znacząco inaczej, to może Twój S4 już "puścił" parametry. To w końcu analogowy sprzęt, i to nie najwyższych lotów. Elektronika też się starzeje.

dzerry  Dołączył: 01 Maj 2006
Odgrzeje temat.

Ja tez chce swiatlomierz.

- nie ruski
- nie CdS, selenowy, itp.
- moze byc elektroniczny ale nie musi
- mierzacy swiatlo padajace
- nie musi miec spota i pomiaru swiatla blyskowego.

Zastanawiam sie nad Sekonic L-308, ale przy obecnym kursie jest jednak troche za drogi. Znacie jakies inne ciekawe opcje do powiedzmy 300 zl?

alkos  Dołączył: 18 Kwi 2006
dzerry napisał/a:
Zastanawiam sie nad Sekonic L-308, ale przy obecnym kursie jest jednak troche za drogi. Znacie jakies inne ciekawe opcje do powiedzmy 300 zl?

https://secure.ffordes.com/Shop/Store/Itemdet.asp?Type=secd&sub=0&quote=MT&SubCode=&id=101305&promo=0

https://secure.ffordes.com/Shop/Store/Itemdet.asp?Type=secd&sub=0&quote=MT&SubCode=&id=101306&promo=0

alkos, dzieki! Co to za sklep?

dzerry napisał/a:
alkos, dzieki! Co to za sklep?

Dobry :-)

https://secure.ffordes.com/index.htm

[ Dodano: 2008-11-25, 15:41 ]
Sprawdz uzywane leiki M... po obecnej cenie funta calkiem niezle... ;-)

Kosmo  Dołączył: 11 Mar 2008
Mam pożyczony L308 i na pewno go kupię. Polecam - mały i dobry.

SQ6GIT napisał/a:
Polecam - mały i dobry.
Na forach marudza, ze nie ma AV. Rozumiem. ze dostajesz przyslone pod czas?

Kosmo  Dołączył: 11 Mar 2008
dzerry napisał/a:

e tam, ustawiam pod czas, bo taką ma tylko opcję, ale potem przesuwam strzałkami zmieniając wartość czasu aż do pożądanej przysłony
albo liczę w głowie, co mi tam szybciej wychodzi... :-)

dzerry napisał/a:

Dlatego kupilem digipro F... ale w zasadzie przydaje sie to tylko w nocy, kiedy MUSISZ uzywac f1.5... za dnia latwiej zmieniac przyslone niz czas. Ale to i tak kosmetyka... ;-)

Maciej  Dołączył: 18 Cze 2007
A co sądzicie o Sekonicu L-508?

Skocz do: