PiotruśP  Dołączył: 09 Sty 2007
Cytat
O co tu wogóle chodzi?
Jak nie zarabiasz na zdjęciach to powinien Ci wystarczyć pinhole. To tak pokrótce :).

Eldred  Dołączył: 16 Paź 2007
perl, to robiąc zdjęcia dla siebie nie potrzebuje się już np. małej go, czy lepszej ostrości niż ma kit? :->

Cześ  Dołączył: 15 Lut 2007
perl napisał/a:
Szkoda, bo po osobach takich jak Czes czy Pentagram spodziewalem sie czegos lepszego

szkoda, że tak to odbierasz... ja w kilku wypowiedziach przyznałem Ci nawet trochę racji. Powiedziałem, że na rynku jest miejsce zarówno dla szkieł oryginalnych jak i dla kundli. Mnie po porostu dziwi Twoje tak ortodoksyjne podejście do przedstawianego tematu. "Nie stać Cię - nie kupuj", nikomu nie pomagasz rzucając takimi stwierdzeniami... i o to tylko mi chodzi.
perl napisał/a:
Ale zaraz Cześ bedzie krzyczec na pol strony, ze on przeciez nie robi zdjec sportowych.

To nie jedyny powód dla którego nie wybrałem Nikona. Stwierdzenie w stylu "wybrałeś gorzej bo masz wolniejszy AF" jest dla mnie czymś śmiesznym. Napisałem już, że w Pentaksie znalazłem się trochę przypadkowo ale wybierając świadomie na pewno nie wybrałbym Nikona.
perl napisał/a:
Wiec skoro robisz zdjecia tylko dla siebie, nie pokazujesz ich nigdzie, to po co Ci f/2.8 ?

Sorry perl, ale tym pytaniem to już zupełnie rozłożyłeś mnie na łopatki... zastanowiłeś się zanim je zadałeś? Czy f/2,8 jest zarezerwowane tylko dla tych, którzy "publikują" swoje zdjęcia?

MiQ27  Dołączył: 17 Wrz 2007
Chciałem też kolegom przypomnieć, że w dobie aparatów na film, zanim zaczęła się era tanich plastikowych zoomów, f/2.8 to było już trochę "biednie".
Helios do Zenka ma f/2, podobnie niektóre Industary (chyba) czy Jupitery do aparatów typu Zorka, a pewnie niejeden z nas focił szkłem typu 50/1.7 czy nawet 50/1.4. I też kosztowało to wtedy ogromne pieniądze... Lustro z takim szkłem to były pewnie ze 2 pensje, albo coś koło tego.

perl napisał/a:
Przy tej Sigmie koniecznie musi byc napisane ze to Sigma z HSM, bo inaczej to sie nie liczy!

a piszesz, że spodziewałeś się po mnie czegoś lepszego...

Zdano  Dołączył: 23 Paź 2006
MiQ27 napisał/a:
Lustro z takim szkłem to były pewnie ze 2 pensje, albo coś koło tego

Z tego co pamiętam to Zenith z 50/f2 kosztował prawie dwie pensje, na Practike potrzebne było co najmniej kwartalne wynagrodzenie.

l_uka  Dołączył: 20 Kwi 2006
Cześ napisał/a:
Czy f/2,8 jest zarezerwowane tylko dla tych, którzy "publikują" swoje zdjęcia?

no pewnei ze nie, ale po co nosic ze soba te kilogramy, skoro wystarczyloby f4-5,6? :roll:

l_uka napisał/a:
po co nosic ze soba te kilogramy, skoro wystarczyloby f4-5,6?

Miałem f/4-5,6 i widać nie wystarczyło skoro wymieniłem je na f/2,8
Znam kilka osób na tym forum, które nie publikują swoich zdjęć a szklarnię mają znacznie lepszą ode mnie.

perl  Dołączył: 24 Wrz 2006
PiotruśP napisał/a:
Jak nie zarabiasz na zdjęciach to powinien Ci wystarczyć pinhole.
espresso napisał/a:
powinni stosować wyłacznie pinhole
A cozescie sie tak uparli przy tym pinhole?
Gdzie ja cos napisalem o tym....
No i jak tu z Wami rozmawiac... poczytajcie siebie zanim zaczniecie mi cos zarzucac :roll:

Cześ napisał/a:
perl napisał/a:
Przy tej Sigmie koniecznie musi byc napisane ze to Sigma z HSM, bo inaczej to sie nie liczy!

a piszesz, że spodziewałeś się po mnie czegoś lepszego...

jak wyzej.

A i jeszcze chcialem espresso tu dodac ale o nim zapomnialem :/

To ja jeszcze doleje tak zwanej oliwy do tak zwanego ognia.
Uwazacie, ze Limitedy to szkla dla ludzi, ktorzy nie zarabiaja na zdjeciach, czy dla amatorow, takich jak Wy ?
Nie chodzi o jakis konkretny podzial, ale o realne pokazanie że tymi szkłami pracują ludzie np. na takich prostych imprezach jak śluby.

perl napisał/a:
Uwazacie, ze Limitedy to szkla dla ludzi, ktorzy nie zarabiaja na zdjeciach, czy dla amatorow, takich jak Wy ?
tak. Po prostu nawet na moje potrzeby, 50mm to za mało na portretówkę a jupiter 85mm za dużo, więc nie mam za bardzo wyboru, albo 70ltd albo sigma 70/2.8 macro.
To chyba dobrze że wolę limiteda? co w tym niby złego, że nie będę nim zarabiał pieniędzy? czy jakbym focił ludzi żrących kiełbachę i pijących wódę na weselu to już by było szlachetniejsze zastosowanie dla Pentaxa LTD?

perl, ja już nie wiem o co Ci chodzi...

Arti  Dołączył: 20 Kwi 2006
K...a! co się dzieje z tym forum?! Wątki o fotgrafii zdychają, zdjęć dobrych jak na lekarstwo, chore zasady przezntacji fotek skutecznie zniechęcające i do prezentacji i do dyskusji. Ale weź dyskusje o wyższości jednego obiektywu od drugiego, czy ten dekielek czy inny, albo flame'y systemowe i kurde w jeden dzień 10 stron... Ja rozumiem onanizm sprzętowy, ale to już nawet onanizm nie jest.
Nie, nie czytałem tego wątku... :evil:

Arti napisał/a:
wieczny malkontent
wreszcie jakaś pożywka dla wiecznego malkontenta :evilsmile:

A tak poważnie, Arti masz rację, ale czasem jest gorzej a czasem lepiej, przetrzymaj. :->

Arti napisał/a:
Ja rozumiem onanizm sprzętowy, ale to już nawet onanizm nie jest.
Ja już dawno stwierdziłem, że to już fotorasizm jak nie fotofaszyzm ale wolałem nie pisać :evil:

[ Dodano: 2008-10-23, 12:28 ]
fotonacjonalizm?

Eldred napisał/a:
wreszcie jakaś pożywka dla wiecznego malkontenta

oj nawet nie wiesz, jak mocno muszę walczyć ze sobą i się ograniczać... ale czasem to po prostu boli.

Eldred napisał/a:
to już fotorasizm jak nie fotofaszyzm

coś w tym jest...

perl  Dołączył: 24 Wrz 2006
Pytam dlatego, ze ja ani razu nie wspominalem na poczatku o Ltd, a druga strona - wielokrotnie. Nawet chyba Ty Cześ pisales o nich jako pierwszy.
Wiec ciekaw jestem jakich teorii doczekaja sie tu Limitedy ;-)

Wiec... ?

Żaba  Dołączył: 08 Cze 2006
Arti napisał/a:
chore zasady przezntacji fotek skutecznie zniechęcające i do prezentacji i do dyskusji.
Arti przy szacunku, ale o co ci chodzi? Ten watek Ci się nie podoba rozumiem i rozumiem z jakich przyczyn, ale umieszcanie zdjęć? Przecież są watki gdzie kazdy może umieszczać swoje zdjecia i są one komentowane? jest nawet cały dział fotografie do oceny http://pentax.org.pl/viewforum.php?f=34 . Proszę o dalsze wytłmaczenie. I nie jest to złosliwe z mojej strony. Po prostu chyba też troszkę przesadzasz.

pozdrawiam

Eldred napisał/a:
Ja już dawno stwierdziłem, że to już fotorasizm jak nie fotofaszyzm ale wolałem nie pisać

Nie to nie tak chyba.. Bo tu nie ma jednej słusznej linii, programu partii itd. Zobacz ilu tu mamy fanatyków innych systemów, którzy nie mogą żyć bo Pentaks nie ma FF, albo fascynatów Nikona i jego AF... To jest po prostu ostre zboczenie sprzętowe..
Mam stado obiektywów, zajefajne puszki tylko nie robie nimi zdjęć. Testuję, porównuję, oceniam, czytam testy.. i tak w kółko.
Dobra. Wyżaliłem się, idę do swojej norki malkontenta i już będę cicho.

[ Dodano: 2008-10-23, 12:43 ]
Żaba, i zaglądałeś tam ostatnio? Widziałeś jakąś ciekawą dyskusję o zdjęciach? Jakieś naprawdę dobre fotki? Owszem są wyjątki.
Poza tym, że tam jest totalny bajzel. Ale ja o tm już pisałem...:
http://pentax.org.pl/viewtopic.php?t=6955

rysiekll  Dołączył: 10 Maj 2007
Arti napisał/a:
Zobacz ilu tu mamy fanatyków innych systemów, którzy nie mogą żyć bo Pentaks nie ma FF, albo fascynatów Nikona i jego AF... To jest po prostu ostre zboczenie sprzętowe
Bo wielu to snoby czystej wody, mają sprzęt na pokaz a nie do focenia ... to tak jak goście w Zakopanem, którzy jadą tam zabierając straaasznie drogi sprzęt (narty i inne takie) tylko po to żeby się w nim, z nim pokazać, bo użyć nie potrafią ...

nr 1.
perl napisał/a:
odpisałem na poprzedniej stronie.

nr 2.
perl napisał/a:
moja jest taka: "są zaj.ebi.ste, fajne, eleganckie, piękne, solidne, miłe w dotyku, nie stać mnie na nie? (najwyżej jeden)"

Skocz do: