El_Filippo  Dołączył: 04 Paź 2008
Stare lampy podłączane przez kostkę i kabel synchro
Witajcie, nazywam się Filip, to mój pierwszy post na tym forum :-) Od kilku tygodni buszuję w zasobach tego forum :) Mam jednak pytanie, na które nie znalazłem odpowiedzi w szukajce.
Jak wiadomo, podłączenie starej lampy błyskowej z wysokim napięciem na stopce przez kostkę do aparatu może spalić elektronikę. Ja bym chciał podłączyć sobie ze 2 takie lampy przez kable podpięte do kostki, tą natomiast wpiąć w sanki aparatu. Pytanie czy taki układ jest bezpieczny czy nie?

MiQ27  Dołączył: 17 Wrz 2007
El_Filippo napisał/a:
podpięte do kostki, tą natomiast wpiąć w sanki aparatu. Pytanie czy taki układ jest bezpieczny czy nie?

Pytanie brzmi - czy kostka ma optoizolację i niskie napięcie wyzwalania. Jak ma - to będzie bezpieczny, jak nie - to nie.

Hmmm, za trudne to dla mnie :) Ale może zadam pytanie inaczej - czy stare lampy mają wysokie napięcie w gniazdkach do których podłącza się kabelki synchro ?

Zdano  Dołączył: 23 Paź 2006
El_Filippo napisał/a:
czy stare lampy mają wysokie napięcie w gniazdkach do których podłącza się kabelki synchro

W gniazdku jest takie samo napięcie jak na stopce, więc jeżeli podłączysz bezpośrednio do puszki to może być różnie.

Dzięki za pomoc, to dobrze że najpierw zapytałem tutaj :)

El_Filippo napisał/a:
czy stare lampy mają wysokie napięcie w gniazdkach do których podłącza się kabelki synchro ?

Zwykle mają. Moja stara "sieciowa" Elgawa ma tam praktycznie napięcie sieci, czyli 230V. Dwie inne bateryjne lampy mają też koło 200V. Stare aparaty po prostu zwierały styki mechanicznie - blaszką. Nowe przepuszczają to przez elektronikę, i takie napięcie może je z powodzeniem uszkodzić.
Weź z szafki/kup/pożycz miernik i sprawdź napięcie na stopce lampy. Jeśli nie wiesz jak, poproś znajomego, który wie. Sam się przekonasz, czy jest tam 6V czy 300V.

Sugerowałbym fotocele. Tu na 100% będzie optoizolacja :-)

Mam miernik i sprawdzę napięcie - ale czytałem, że takim zwykłym miernikiem nie zmierzę prądu w chwili wyzwolenia lampy, a który może być wyższy. Raczej będę szukał lampek na niskie napięcie. Natomiast co do zdalnego wyzwalania, zastanawiałem się nad radiowym, jednak fotocela wychodzi taniej.

El_Filippo napisał/a:
czytałem, że takim zwykłym miernikiem nie zmierzę prądu w chwili wyzwolenia lampy, a który może być wyższy

Nie masz mierzyć prądu, tylko napięcie (które w chwili wyzwojenia spada i tak do zera, bo stopka jest zwierana) :-)

Aha, ok, dziękuję :)

kenzo  Dołączył: 23 Gru 2007
El_Filippo, Bezposrednio do kostki nie podłączaj bo spalisz aparat. Zainteresuj się fotocelą MiF. Sam wyzwalam dwie stare lampy Łucz taką zmodyfikowaną pseudo-fotocelą (August zrobił mi taką wersję, która nie jest już fotocelą, bo nie ma układu optycznego, podłaczam do niej dwe lampy kablem, a ją dopiero do kostki na aparacie), bezpiecznie odcina wysokie napięcie.

rychu  Dołączył: 08 Paź 2006
Re: Stare lampy podłączane przez kostkę i kabel synchro
El_Filippo napisał/a:
... Ja bym chciał podłączyć sobie ze 2 takie lampy przez kable podpięte do kostki

Masz dwa wyjścia:
1. Jeżeli body ma lampę wbudowaną i chcesz jej użyć do wyzwalania błysku, kupujesz fotocelę, dwie kostki i kabel synchro. Do jednej kostki podłączasz fotocelę, łączysz z kostką drugą kablem i masz układ 3 lamp.
2. Jeżeli nie chcesz, nie masz lampy wbudowanej, nie obejdzie się bez zakupu lampy z niskim napięciem - koszt ok. 100zł (niedawno sprzedałem taką - świetną z fotocel). Kupujesz dwie lub trzy kostki synchro, fotocelę i kabel. Montujesz lampę wyzwalającą na sankach aparatu (2 kostki) lub kostce na statywie (3kostki) (body połączone kablem z lampą wyzwalającą), druga lampa o dowolnym napięciu wyzwalana z fotoceli.
Ewentualnie cały ten układ zamieniasz na radiowy lub podczerwony.

Skocz do: