Żaba  Dołączył: 08 Cze 2006
Arti napisał/a:
Żaba, i zaglądałeś tam ostatnio? Widziałeś jakąś ciekawą dyskusję o zdjęciach?

Tak zaglądam. Nawet umieszczam tam swoje zdjęcia.
Komentowanie zdjęć to wcale nie łatwa sprawa i imho ciężko wymagać od forowiczów by komentowali zdjęcia, łatwiej jest napisać, że dane zdjęcie mi się podoba - ewentualnie wyjaśnić z jakich powodów, niż pisać o zdjęciu, którego nie rozumiem lub które mi się nie podoba. Zazwyczaj gdy trafie na takie zdjęcie/a nie piszę nic. Tak chyba postępuje większość osób i ciężko mieć o to do nich pretensje. Nie każdy uważa się za osobie kompetentna do wytykania innym bledów, czy tez krytykowania ich prac.
Mimo wszystko masz w tej kwestii trochę racji, chciałbym na forum większej ilości dyskusji o zdjęciach, tylko że trzeba zacząć od siebie, ja mam wątpliwości czy potrafiłbym opisać czyjeś zdjęcie podkreślić co mi się podoba i udzielił rad co zmienić, tak aby ta informacja była wartościowa dla autora zdjęcia.
A ty, kiedy cos ostatnio skomentowałeś w tym dziale? ;-)

Cześ  Dołączył: 15 Lut 2007
perl napisał/a:
chyba Ty Cześ pisales o nich jako pierwszy

Ale ja użyłem ich tylko jako przykładu. Wyrywasz moje wypowiedzi z kontekstu.

Arti  Dołączył: 20 Kwi 2006
Żaba napisał/a:
A ty, kiedy cos ostatnio skomentowałeś w tym dziale?

Jakoś tak przed południem, dzisiaj. ;-) Ale nie byłem miły... :evilsmile:

Żaba  Dołączył: 08 Cze 2006
Pytanie do moderatorów czy ten wątek nie powinien być raczej w Hyde Parku?

A wracając do rozmowy - przeczytałem faktycznie nie byłeś miły, ale rzeczowy i imho komentarz wstawiłeś jak najbardziej wartościowy, w kwestii czy zdjęcie jest "dobre", zwróciłeś uwagę na to co twoim zdaniem na tym ujęciu jest nie tak, ale jak dla mnie takie uwagi powinny tez zawierać jakąś poradę - nie tylko czego unikać, ale co autor mógł zrobić lepiej inaczej (po za tym, że zdjęcie :evilsmile: ). I tu chyba dochodzimy do sedna problemu, taki komentarz wymaga zastanowienia i przemyślenia wypowiedzi...

PiotruśP  Dołączył: 09 Sty 2007
perl napisał/a:
PiotruśP napisał/a:
Jak nie zarabiasz na zdjęciach to powinien Ci wystarczyć pinhole.
espresso napisał/a:
powinni stosować wyłacznie pinhole
A cozescie sie tak uparli przy tym pinhole?
Gdzie ja cos napisalem o tym....
Nie napisałeś, ale jeżeli dla amatora Twoim zdaniem wystarczający będzie obiektyw ze światłem F/4- 5,6 to dla totalnego lajkonika (copyright by mygosia) wystarczający będzie pinhole F/180. No i jeszcze dochodzi niewielka waga takiego pinhola - patrz post luki o dużej wadze jasnych szkieł.

Śmiechowy jest ten temat :).

perl  Dołączył: 24 Wrz 2006
Cześ napisał/a:
Ale ja użyłem ich tylko jako przykładu. Wyrywasz moje wypowiedzi z kontekstu.
A ja wszystkich wymienionych przeze mnie szkiel uzywam jako przykladu.

[ Dodano: 2008-10-23, 13:45 ]
Cytat
Śmiechowy jest ten temat :).
no, zaczyna byc ;]

Pokusze sie chyba niedlugo o jakies podsumowanie, jak ja to widze.

Napiszcie jeszcze cos o tych Limitedach (bo procz Eldreda nikt nic nie napisal ;-) )

l_uka  Dołączył: 20 Kwi 2006
PiotruśP napisał/a:
wystarczający będzie pinhole F/180. No i jeszcze dochodzi niewielka waga takiego pinhola - patrz post luki o dużej wadze jasnych szkieł.

gdybys przez chwile pomyslal, zamiast byc cynicznym, doszedlbys do wniosku, ze pinhole dla amatora jednak nie jest dobry, bo nie mozna zrobic zdjecia kotu/psu/dziecku jak biegnie :-P
Nie rozumiem tylko dlaczego po jednej stronie padaja mocne argumenty ("ciemniejszym tez mozna", "jasny za ciezki", "firmowy lepszy" itp), a w odpowiedzi czytam "smiechowy temat", zgryzliwe uwagi i glupawe dowcipkowanie. Jesli naprawde tylko w taki sposob potraficie uzasadnic swoje zakupy, no to wspolczuje :roll:

sołtys  Dołączył: 19 Kwi 2006
l_uka napisał/a:
pinhole dla amatora jednak nie jest dobry, bo nie mozna zrobic zdjecia kotu/psu/dziecku jak biegnie

Można! Tylko efekty mogłyby być dość ... hmm ... zaskakujące :-P 8-)

Pentagram  Dołączył: 21 Wrz 2006
perl napisał/a:
Pokusze sie chyba niedlugo o jakies podsumowanie, jak ja to widze.

Proszę, tylko nie to.

l_uka napisał/a:
w odpowiedzi czytam "smiechowy temat", zgryzliwe uwagi i glupawe dowcipkowanie. Jesli naprawde tylko w taki sposob potraficie uzasadnic swoje zakupy, no to wspolczuje

Przecież napisałem, że miałem już f/4-5,6 ale nie spełniał moich oczekiwań, więc nie rozumiem zarzutu...

perl, ja naprawdę już nie wiem o co Ci chodzi... jak dla mnie piszesz coraz mniej zrozumiale.

hamster  Dołączył: 11 Paź 2006
Zmęczyłem się tym wątkiem, dotarłem tylko do piątej str. Ileż można bębnić o tym samym i w taki sam sposób przez 11 stron. Póki co zawartość argumentów popierających stanowiska jest bardzo mała. Wygląda to jak wojna systemowa, z tym że strony próbują się trzymać fair play ale co gorsza jest to wojna domowa ;]

Eldred  Dołączył: 16 Paź 2007
No ale Perl się tak wyprzedaje na giełdzie, że albo zbiera na 60-250 albo zmienia system :->

hamster, a jakich argumentów oczekujesz? Ja użyłem argumentów bardzo prostych i jasnych.

sołtys  Dołączył: 19 Kwi 2006
[57 .. 58 .. 59 .. PRZERWA]

W przerwie proponujemy Państwu krótki reportaż na temat langust.

Langusta, langusta pospolita (Palinurus elephas syn. Palinurus vulgaris) - skorupiak morski z rodziny langustowatych. Zamieszkuje dno morskie mórz strefy gorącej i ciepłej. Langusty są to dość duże skorupiaki morskie. Osiągają do 8 kg masy ciała i długość do 60 cm (zwykle do 40 cm). Zwierzęta te odbywają sezonowe wędrówki. Na zimę przemieszczają się w głębsze miejsca.

[KONIEC PRZERWY]

Pentagram  Dołączył: 21 Wrz 2006
sołtys napisał/a:
Osiągają do 8 kg masy ciała
To tłuściochy.

Eldred  Dołączył: 16 Paź 2007
sołtys, dobrze wiedzieć ;-)

PiotruśP  Dołączył: 09 Sty 2007
l_uka napisał/a:
Jesli naprawde tylko w taki sposob potraficie uzasadnic swoje zakupy
luka, plissssss mi wystarczy, że muszę uzasadniać swoje zakupy przed małżowiną, nie mam zamiaru tłumaczyć tego jeszcze na forum :-P . Ty tez masz sporo jasnych szkieł w stopce, wszystkich używasz, wszystkie nosisz ze sobą? Sam widzisz, że to nie ma sensu :).

kierdel  Dołączył: 20 Lip 2007
PiotruśP napisał/a:
Ty tez masz sporo jasnych szkieł w stopce, wszystkich używasz, wszystkie nosisz ze sobą?

A to w stopce trzeba wypisac swoje obiektywy :shock:

piotr_luk  Dołączył: 14 Kwi 2007
kierdel napisał/a:
A to w stopce trzeba wypisac swoje obiektywy :shock:
Można też cudze

ggdh  Dołączył: 06 Sty 2008
Mozna tatuaz na stopce zrobic. To dopiero byloby przywiazanie do systemu...

Skocz do: