KaSetka + 18-55 + jupiter37a + af360fgz
Yashica Mat124, Canon 100d
Eldred napisał/a:kodaka professional 400 na C-41, ładne ziarno i szczególiki w sam raz.
6x7 z kominkiem, pryzmatem oraz drewnianą rączką
jeszcze niebbartlomiej napisał/a:Eldred, a innych używałeś niż ten kodak?
Bo nie widziałeś nic lepszego :DEldred napisał/a:ale Mnie się podoba
Wg. mnie zależy to od użytego wywoływacza i sposobu bełtania, od temperatury procesu chyba też. A z takich klisz-pewniaków to ja bym stawiał na Ilford Delta 400, podobno Ilford PAN 50 też jest spoko.hamster napisał/a:Poza tym jakie klisze na mały obrazek dadzą mi minimum ziarna i maksimum rodzielczości optycznej?
wierzę cibbartlomiej napisał/a:Bo nie widziałeś nic lepszego :D
hamster napisał/a:Poza tym jakie klisze na mały obrazek dadzą mi minimum ziarna i maksimum rodzielczości optycznej?
fotonami kreśle swój świat...
Załamanie... chyba nie mam talentu.
bix napisał/a:Tylko zastanów się czy ten zenit trzyma czasy
Drogi mej nie wytyczy
Ni głos werbla, ni cytry,
Póki starczy mi siły,
Idę po pół litry . . . . Kuszelas
Rzepnica←≈→Bytów
matb napisał/a:
To chyba u Was w Lublinie jakieś inne te Kodaki mają. Ja pamiętam, że jest beznadziejny a zamiast ziarna to ma jakieś plamy ciemniejsze i jaśniejsze
"Available light is any damn light that is available..." W.E. Smith
blog | 4x5" 6x6 6x7 24x36 | soczewki & pinhole | iPh
SQ6GIT napisał/a:Dziś kupuję 1 rodzaj filmu i staram się używać 1 puszki. Po pewnym czasie spróbuję innego filmu, wtedy powoli będę wiedział, co mi leży.
http://aleknowak.net
Go Out And Burn The Sensor Again
alkos napisał/a:SQ6GIT napisał/a:Dziś kupuję 1 rodzaj filmu i staram się używać 1 puszki. Po pewnym czasie spróbuję innego filmu, wtedy powoli będę wiedział, co mi leży.
I to jest najlepsze możliwe podejscie...
dzerry napisał/a:Jest taka popularna w angielskim zasada, odnoszaca sie nie tylko do fotografii "one thing at the time". Narzucajac sobie ogranczenia typu jeden film - jeden aparat - jedno szklo, uwalniam umysl od podejmowania zbyt wielu decyzji na raz. Pozwala to mi skupic sie na tresci, a nie na technicznych aspektach, ktore nagle schodza na drugi plan. Zrozumialem, ze wolnosc wyboru, ktora daje mi technolgia i zmienna ogniskowa jest bardzo iluzoryczna. W moim przypadku cena za ten wybor jest ostateczna strata zdjecie za kazdym razem, gdy ulegam pokusie kombinowania.
xrog napisał/a:matb, mówisz o kodak profoto 400 czy kodak professional 400, bo w innym wątku skomentowałeś tak profoto...