miodzik  Dołączył: 19 Lut 2008
pancurski napisał/a:
miodzik problem z ładowaniem różnych AA nie dotyczy ładowarek procesorowych.

dotyczy.
jak nie wierzysz spytaj się mojej żonki..
mam ładowarkę procesorową.. mam bo ją uratowałem... ;-)

Gwiazdor  Dołączył: 05 Mar 2007
pancurski napisał/a:
miodzik problem z ładowaniem różnych AA nie dotyczy ładowarek procesorowych.
Nie dotyczy ładowarek ładujących każde ogniwo pojedynczo. Jeśli jest ładowarka procesorowa ładująca ogniwa parami to też im zaszkodzi. Nawet prosta ładowarka "nie-procesorowa", ale ładująca każde ogniwo pojedynczo będzie całkiem dobra.

Kiwak napisał/a:
Co do ładowarek: używajcie czterokanałowych
Formalnie to nie ma znaczenia ile ma kanałów, byle miała tyle kanałów ile akumulatorków ładuje. ;-)

Robert29  Dołączył: 27 Sie 2008
Witam może ja coś dorzucę odnośnie akumulatorów , a mianowicie używałem z moim K200D akumulatorów różnych firm oczywiście po 4 jednej firmy ale ostatnio kupiłem komplet aku. Varta 2700mAh i powiem że ku mojemu zaskoczeniu te akumulatory przebiły wydajnością wszystkie pozostałe , tak dla przykładu na aku. Energizer 2650mAh robiłem około 20 zdjęć z lampą i już pokazywało mi rozładowanie aku. a na tych (Varta ) i tu uwaga zrobiłem już ponad 50 zdjęć i nadal man naładowane akum. trudno powiedzieć czy to dlatego ze są nowe zobaczę jak będzie dalej po kilku ładowaniach.

argawen  Dołączył: 19 Kwi 2006
Robert29 napisał/a:
Energizer 2650mAh robiłem około 20 zdjęć z lampą i już pokazywało mi rozładowanie aku.
Nie żartuj, znaczy uszkodzone akku. Na GP 2300 spokojnie robiłem ponad 100.

Kiwak  Dołączył: 28 Paź 2007
Robert29, jak już zostało powiedziane, zestaw działa tak jak najsłabsze akku. Ponadto jeśli masz ładowarkę, która ładuje parami, to tak naprawdę nigdy dobrze nie naładujesz akku, jeśli nie mają identycznych parametrów.
Nabądź ładowarkę czterokanałową (z zastrzeżeniem Gwiazdora), rozładuj indywidualnie akku do napięcia nieco poniżej 1V, naładuj je i sprawdź ile zdjęć zrobisz.
Jeśli nabędziesz taką z funkcją rozładowania lub tzw. refreshem, to będziesz miał łatwiej.
Czy K100 faktycznie robi ok. 100 fot na komplecie akku?

Kiwak napisał/a:
Czy K100 faktycznie robi ok. 100 fot na komplecie akku?
Mnie chodziło o lampę zewnętrzną, Robertowi29 pewnie o wbudowaną :mrgreen:

Kiwak  Dołączył: 28 Paź 2007
Znaczy 100 strzałów z lampy na komplecie akku, czy 100 zdjęć Kasetką na komplecie akku? Tak czy siak wydaje mi się to strasznie mało.

Kiwak napisał/a:
Znaczy 100 strzałów z lampy na komplecie akku
Napisałem ponad 100. Po prostu tyle zdjęć z lampą zrobiłem, lampa ładowała się szybko. Nie robiłem testów, ile mogę zrobić na komplecie. Po co.

djack  Dołączył: 22 Kwi 2006
lopcio napisał/a:
W ogóle to się zastanawiam, czy nie zrezygnować z tego gripa, ale myślę, że jak na razie go nie kupię, to później jak się na niego zdecyduje to mogę go już nigdzie nie dostać.
Kup, bo potem będziesz żałował. K200 z gripem trzyma się znacznie lepiej niż bez gripa. Ja praktycznie jak go przykręciłem, tak do tej pory nie odkręcałem (akumulatory mam włożone tylko do gripa, więc nie ma problemu z wyjmowaniem, otwieram klapkę i tyle).
dsk napisał/a:
kup komplet eneloopów
no właśnie. :-)

Skocz do: