aflinta  Dołączył: 01 Lip 2007
bladawiec, jest także dużo droższa.

bladawiec  Dołączył: 01 Kwi 2008
aflinta napisał/a:
bladawiec, jest także dużo droższa.

Moja odpowiedź nawiązywała do mojej wcześniejszej wypowiedzi, w której pisałem, że jednak byłby sens nie zubażania obiektywów przeznaczonych dla Pentaxa, które seryjnie dla innych systemów są wyposażone w stabilizację.
A że stabilizacja w Pentaxie jest tańsza i działa z każdym (no prawie) obiektywem, to się zgadzam. Między innymi dlatego wybrałem właśnie ten system :).
Pozdrawiam
bladawiec

marucha  Dołączył: 22 Kwi 2006
bladawiec napisał/a:
to stabilizacja w ich OBIEKTYWACH jest dużo skuteczniejsza od Pentaxowskiej stabilizacji matrycy.

Co to znaczy "dużo skuteczniejsza"?

Markus  Dołączył: 21 Mar 2007
Jakby kogoś interesowało,to teraz można kupić tanio Tamron 18-200 za 850 zł w Agito.pl

sliwa  Dołączył: 26 Kwi 2006
18-200 a 18-250
Pytanie i zarazem prosba o opinie .Pomiedzy tymi obiektywami jest $200 roznicy jak to sie ma do jakosci i czy warto az tyle przeplacac.dzieki za wszystkie odpowiedzi.sliwa

dżejpi  Dołączył: 04 Paź 2007
sliwa napisał/a:
czy warto az tyle przeplacac

Chyba wiesz, co można sądzić po ilorazie ogniskowych tych dwuch obiektywów.
$ 200 przy tych szkłach to niewielka różnica. Zawsze coś - za coś.

Zdano  Dołączył: 23 Paź 2006
Proszę nie dublować tematów tylko kontynuować w istniejących wątkach.

marucha  Dołączył: 22 Kwi 2006
sliwa, może jeszcze podaj producentów... 18-250 to jest Pentax lub Tamron, a 18-200? 18-250 jest niezłym (jak na takiego zoom'a) szkłem.

Mareski  Dołączył: 14 Paź 2008
Zastanawiam sie , czy ktorys z kolegow posiadaczy Pentax DA 18-250 zechce sie wypowiedziec na temat swoich doswiadczen z tym obiektywem? Moze jakies zdjecia?

Matey3000  Dołączył: 14 Paź 2007
Ja sie go właśnie pozbywam. Kupiłem go do potrzeb turystycznych, przy takim zakresie to nie trzeba go odpinać, np. na plaży, tak właśnie myślałem. No i niestety. Każde przezoomowanie to zassanie powietrza do środka, oczywiście ze wszystkim, co w nim wisi. Oczywiście to wszystko tam zostaje, wiec odpinasz i dmuchasz nawet na plaży, albo czyścisz zdjęcia godzinami w domu. DA 18-250 wysuwa sie sam jak nie zapniesz blokady. Jak ja zapniesz, jest mała i niewygodna, to oczywiście nie możesz jej szybko odpiąć.

Mel  Dołączył: 03 Maj 2008
Mareski napisał/a:
Zastanawiam sie , czy ktorys z kolegow posiadaczy Pentax DA 18-250 zechce sie wypowiedziec na temat swoich doswiadczen z tym obiektywem? Moze jakies zdjecia?

Dość wygodny. Przy skrajnych ogniskowych ma spore zniekształcenia (beczkę i CA przy krótkiej, winietę i mydło przy długiej), dzyndzel do blokowania zooma jest zdecydowanie za mały. Jest też ciemny, no dobra, ale jakiś kompromis musi być.
Używam od prawie 2000 pstryknięć, nie wykraczam poza przysłony 5,6 - 8 i jestem zadowolony. Jeśli uwzględnisz jego ograniczenia, możesz uniknąć przykrych niespodzianek.
Niestety, działa jak pompka i sasysa syfy do środka.

Zdjęcia znajdziesz na pixel-piperze.

-- M.

Dzięki Mel, z tą pompką to niezła kicha niestety, chociaz obiektyw powinien być chyba pyłoszczelny, a ja szukam czegoś dla harcerzy.
Te zdjecia na pixelpiperze calkiem niezle, twoje?

argawen  Dołączył: 19 Kwi 2006
Mareski napisał/a:
To jest wyszukiwarka z Flickra :evilsmile:

Rozumiem Twoje zaklopotanie argawen - to nie sa zdjecia Mela ani Twoje ;-)
Moze jest ktos na forum , kto chcialby pokazac swoje obrazy wykonane z pomoca Pentax DA 18-20 ???

[ Dodano: 2008-10-29, 08:11 ]
Sorki za "cyfrowke" , oczywiscie 18-250 a nie 18-20.

DA 18-250

Da sie cos nim zrobic :-) , ale jest ciemny. Moj jest juz na ebay'u. A DA*60-250 na liscie zakupow.

[ Dodano: 2008-10-29, 07:43 ]
To moze jeszcze to, z tego samego spaceru.

No nareszcie! Fajne Matey3000, szkoda tylko,ze nie moge ich powiekszyc na swoim kompie (copyright?), zeby zobaczyc rogi jelenia. Jak daleko byles od tego zwierza? Pora dnia? EXIF? Gratuluje okolicy z taką piękna zwierzyną.

Doczolgalem sie na jakies 10 m. :mrgreen: i z za drzewa go ustrzelilem. :evilsmile: to tyle co do pierwszego.
Co do drugiego to czyscilem ze wspomnianych paprochow z 30 min bo bylo ich chyba ze 12. Nie odpinalem obiektywu od aparatu, nie zoomowalem podczas podchodzenia itd. :evil: DA 18-250 dziala jak odkurzacz. :evil:

[ Dodano: 2008-10-29, 08:20 ]
U mnie sie da powiekszyc, nie zabezpieczalem ich. Sa z PentaxUser UK.

Mel  Dołączył: 03 Maj 2008
Mareski napisał/a:
Dzięki Mel, z tą pompką to niezła kicha niestety, chociaz obiektyw powinien być chyba pyłoszczelny, a ja szukam czegoś dla harcerzy.

Niee, nie moje. Moje poniżej.
Jeśli będziesz rozsądnie używać szkło i je szanować, wytrzyma sporo. U mnie wytrzymało umiarkowany deszcz, Saharę, polską mgłę i wiele innych zabiegów nie do końca zgodnych z instukcją obsługi.

Zdjęcia (exify się pogubiły. K20D i pentaxowy 18-250 ):
1. (Winieta na długim końcu)

2. (Panoramka z chyba 4 ujęć)

3. (HDR w zakresie -4 do +1 ev)

-- M.

Yaner  Dołączył: 11 Sie 2008
Dodam od siebie choć krótko go użytkuję.
Jestem generalnie z 18-250 zadowolony. Gdy się jest świadomym jego ograniczeń,
mydło na końcach, winieta i trzeba pamiętać o optymalnej przysłonie 5,6-8 max.11.
Natomiast dzyndzel blokujący, chm jest mały ale się przyzwyczaiłem i maje chude
palce sobie z nim radzą. Nie zauważyłem też aby jakoś strasznie zasysał paprochy,
ale być może jeszcze za krótko go używałem.

Hmm, czy ten obiektyw zasysa wiecej paprochow niz inne zoomy, jak myslicie?
To ze muli i winietuje na dlugim koncu to chyba nic dziwnego, a jak jest w zakresie od ok. 130 do 200mm?

Skocz do: