l_uka  Dołączył: 20 Kwi 2006
Jarek Dabrowski napisał/a:
Ten wątek to jakaś paranoja - dwa dni, sporo odpowiedzi - a ciągle nie wiadomo o co chodzi.

bo my tacy fajni jestesmy - pomoc chcemy koledze :mrgreen: 8-)

plwk  Dołączył: 21 Kwi 2006
martyr - to, że masz po podpięciu stale f2,5 jest dowodem na to, że suwak trafia na popychacz. Gdyby suwak nie trafiał na popychacz to miałbyś przestłonę taką jak ustawiona pierścieniem przesłon. Przy zapięciu obiektywu suwak popycha popychacz i otwiera przesłonę. Możesz to sprawdzić po odpięciu obiektywu - gdy popychacz nie jest napięty przesłona jest taka jak ustawisz pierścieniem. Możesz również odblokować obiektyw i obrócić lekko w lewo - przesłona zamknie się do roboczej.
Prawdopodobnie masz coś źle poustawiane w menu jak wcześniej sugerował Jarek Dąbrowski.

klimecki  Dołączył: 21 Kwi 2006
tref napisał/a:
Dwa słowa na temat tego szkła poproszę, takie słowa od Ciebie! Ja swoje zdanie już mam, ale mało ludzi się chwali tym obiektywem, więc chciałbym skonsultować.

mialem/wydalem, wersja electric gdzies sie wala po polkach (mowa o pancolarze, jak mniemam?), imho nikt sie nie chwali bo nie ma czym sie chwalic, optycznie niezle, przymkniety bdb, mechanicznie strzelanka, zachwyty nad zeissem (m42) moze maja sens(nie mowie o jakis planarach, i innych T*) przy tele bo rozne sonnary nie sa zle a ciezko o zamiennik w tej cenie, ale...dobre pare lat temu stwierdzilem (wlasnie po przejsciu z m42/minolta do stajni ktora obgadujemy najczesciej na tym forum) ze szkoda sobie zawracac nimi glowy skoro kultura i jakosc japonskich szkielek stoi moim zdaniem troche wyzej.
co do samego 50/1.8 - jeszcze w analogu robilem 'rolke testowa', same krajobrazy, przy dziurach 8-11 za pomoca pancolara i takiegoz samego pentacona - nie bylem w stanie odroznic przy 15x21, oba mi sie podobaly...do czasu jak wywolalem kilka fot z yashiki 50/1.9, 50/1.4 jakby przybylo szczegolow, kontrast tez lepszy;], coz nie taki zeiss cudny
pozdrawiam
kp

Bronek  Dołączył: 04 Wrz 2006
martyr, a moze po prostu masz wybrany jakis program inny niż M ? W każdym innym programie aparat sam dobierze czas do pomiaru, więc stopień naświetlenia będzie taki sam niezależnie od przesłony, tylko głębia ostrości się zmienia ... (i ew. poruszenie).

bumba  Dołączył: 16 Paź 2006
martyr napisał/a:
Zadowole się tym 2.5

A przeczytałeś uważnie to co Ci napisałem i zastosowałeś w praktyce ?
Mówię Ci, że mialem ten sam problem z 50ka i wszystko dziala jak należy. A kombinowałem jak kuń pod górę na poczatku tak jak Ty teraz ;-)

jacek60  Dołączył: 04 Gru 2006
Panowie kombinujcie dalej! Robi się ciekawie. Sam nie mam doświadczenia - nie pomogę. Pozdrawiam Jacek

martyr  Dołączył: 28 Paź 2006
Dzizus czy Wy czytacie co ja pisze??? Wszystko w ustawieniach aparatu jest OK (czyli tak jak pisaliscie wyzej). Bylo tak ustawione wczesniej. Strzelam foty Beroflexem i tam jest wszystko OK. A budowa i praca przyslony jest podobna! W Zeissie podobnie!
Sprawa juz jest rozwiazana! Troszke pogrzebalem i doszedlem do wnioskow. Problem tkwi w mechanice obiektywu i tyla! Otwor jest na stale 2.5. Nie wiem czy kiedykolwiek patrzyliscie na obiektyw od przodu. Listki przyslony sa widoczne wyraznie! I sie nie przymykaja (pewnie powiecie, ze normalnie nie sa przymkniete- sprawdzalem na wcisnietym spuscie [dlugi czas naswietlania]).
Koniec tematu :). Dziekuje za rady :).

Ktos nizej pisal, ze mnie nie znacie to moze wykorzystam fakt iz owy watek stal sie dosyc czesto odwiedzany wiec sie przedstawie:
Imie od urodzenia Marcin, ksywe znacie o pochodzenie nie pytajcie (ksywy) jakos tak wyszlo :). Pochodze z miejscowosci polozonej niedaleko niewielkiej wsi zwanej Poznaniem. Fotografia zajmuje sie od dwoch lat (poczatki na sprzecie Fuji, teraz oczywiscie Pentax). Oprocz tego zainteresowanie informatyka i pochodnymi.
Jesli chcecie sobie looknac na moje wypociny zapraszam na http://martyr.ddl2.pl takie male cus.
Pozdrawiam!!

plwk  Dołączył: 21 Kwi 2006
Jak kupiłem pierwszy obiektyw manualny z bagnetem K też miałem takie problemy przez kilka godzin. Wszedłem na to forum i dwa inne fora, poczytałem co ludzie piszą, zastosowałem to w praktyce i okazało się, że działa. Czytałem na raty bo byłem taki szybki, że ze trzy razy nie doczytałem czegoś lub nie sprawdziłem i wściekałem się dlaczego nie działa.
Trochę spokoju, przeczytać spokojnie rady, sprawdzić czy w aparacie wszystko poustawiane jak w poradach i musi działać

Ja z natury jestem spokojnym czlowiekie i czytam bardzo duzo :). Musze sie wam pochwalic, ze w piwnicy mam maly mlotek, maly maisel i male imadelko... Z obiektywem jest juz wszystko SI! I nie bylo nic z tych rzeczy o ktorych pisaliscie wyzej :-P . Teraz czas na zasluzone :-B
Pozdrawiam i dziekuje za rady!

Arti  Dołączył: 20 Kwi 2006
martyr,
Ja nadal nie wiem, o co Ci chodzilo, co bylo i jest zle, i co naprawiles... Ba, ja nie wiem jak Ty to robisz, ze tak samo masz w i bagnetowych i w Zeissie... Przeciez w Zeissie musisz ostrzyc i mierzyc swiatlo na roboczej? Albo mnie wyprowadzcie z bledu.

Moje male niedopatrzenie w zwiazku z Zeissem. Ostrze na przyslonie ustawionej na pierscieniu, a nie na pelnej dziurze (chociaz i sposob na to tez jest ale dosc upierdliwy bo trza sie nakrecic :) ). A Takumar dostal kilka strzalow mlotkiem i mu przeszlo :D. Doslownie!

jacek60  Dołączył: 04 Gru 2006
Martyr sie nie obrażaj. Jak na dwa lata cykania to jest nieźle z Tobą.
Jacek60 pstryka 20 lat i nic. Taka sobie psychopatia.
Druzyna chciała pomóc.

Spinner  Dołączył: 22 Mar 2006
klimecki napisał/a:
coz nie taki zeiss cudny

Bo to DDR - czego sie spodziewasz :?: ;-) Kilka szkielek im sie moze i w miare udalo ale wiekszosc to rozchwalili ponad miare uzytkownicy Canona bo tanio w koncu moga miec jakies przyzwoite szkielko... :mrgreen: :-P

Roznice miedzy "socjalistycznymi" szkielkami z Jeny a "kapialistycznymi" z Oberkochen sa baaardzo wyrazne...

Ze stronki producenta dla ciekawych:

"Carl Zeiss – czołowy światowy producent w zakresie profesjonalnej optyki; od warsztatu mechaniki precyzyjnej i optyki do międzynarodowego przedsiębiorstwa operującego w zakresie nowoczesnych technologii. Założony w 1846 r. w Jenie jako warsztat mechaniki precyzyjnej Carl Zeiss jest dziś międzynarodowym przedsiębiorstwem stosującym najnowocześniejsze technologie, posiadającym swoje główne zakłady w Oberkochen i w Jenie. Zjednoczenie Niemiec doprowadziło w 1991 r. do ponownej integracji firmy, która przez 45 lat rozwijała się odrębnie na wschodzie i na zachodzie. Nowo utworzona Carl Zeiss Jena GmbH stała się przedsiębiorstwem Grupy Carl Zeiss.

Aktywność firmy na skalę światową obejmuje sześć obszarów działania: optykę markową, mikroskopię, technikę medyczną, systemy optyczno-elektroniczne, technikę półprzewodników i przemysłową technikę pomiarową. Oferują one partnerom handlowym oraz użytkownikom szerokie spektrum wartościowych produktów z zakresu optyki, elektroniki i mechaniki precyzyjnej. Paleta produktów wysokiej jakości firmy Carl Zeiss obejmuje wyroby od szkieł optycznych po zwierciadła dla satelitów kosmicznych, od obiektywów do kamer po systemy mikrolitograficzne dla urządzeń żłobiących płytki, od teleskopów po mikroskopy dla mikrochirurgicznych zabiegów operacyjnych, od szkieł kontaktowych po teleskopy wielkich rozmiarów, od oprawek do okularów po laserowe skanujące systemy mikroskopowe, od modułów optycznych po kompletne systemy pomiarowe."

Pzdr
Spinner

Michał  Dołączył: 24 Wrz 2006
Cytat
A przeczytałeś uważnie to co Ci napisałem i zastosowałeś w praktyce ?
Mówię Ci, że mialem ten sam problem z 50ka i wszystko dziala jak należy. A kombinowałem jak kuń pod górę na poczatku tak jak Ty teraz

słusznie gada...polać mu! :-B
ew. sprawdź czy masz ustawiony manual i powinno być ok...

Skocz do: