K10D, DBG2, DA16-45, AF360 FGZ i pasek w kwiatki:)
Eldred napisał/a:ms, no wiesz.. jak ma BF'a na małej odłegłości to może mu przy nieskonczoności wychodzi po za, i wtedy widoczki będą nieostre, po za tym wada może być inna w zależności od ogniskowej. Ogólnie lepiej porobić testy bo BF w szkłach "pejzażowych" jest niebezpieczny, właśnie przez możliwość wyjścia po za nieskonczoność![]()
K50 + K10D +Kx + kity + S 10-20 + P 55-300mm + P 50mm f1.7M + P 50mm f4 M Macro + Raynox 250
Benek napisał/a:Jestem w tych sprawach prawie-laikiem, ale moim zdaniem musisz wziąć poprawkę na parę spraw:
1.Sigma robi odczuwalnie mniej ostre foty na krawędziach niż w centrum kadru. Zobacz wykresy w teście rozdzielczości http://www.optyczne.pl/33...%87_obrazu.html
Ogniskowa 15, przysłona 8 i różnica między ostrością w centrum a na krawędzi to prawie 90%! (różnica 39:22 lpmm) Musisz więc przywyknąć, że brzegi, a zwłaszcza kąty będą odczuwalnie mydlane..
Cytat
2. Obiektyw obiektywem, a głębia ostrości głębią ostrości. Sam nie mam jeszcze wyczutego obiektywu, ale żeby uzyskać max. głębię w tego typu szkłach należy ustawić ostrość nie w najbardziej odległym punkcie kompozycji, ale zdecydowanie bliżej. Wtedy jest szansa że i góry w tle i kwiatki parę metrów przed tobą wyjdą ostro. W zdjęciu nr. 1 ostrość masz chyba ustawioną na chmury daleko przed tobą, więc ja bym się nie dziwił , że krzaki w pierwszym planie są nieostre.
Cytat
3.W zdjęciu nr. 8 domki z lewej są moim zdaniem rozmyte nie tylko dlatego że są z brzegu, ale dlatego że mogły się nie zmieścić w głębi ostrości. Są wyraźnie oddalone od pierwszego planu, na którym masz ustawioną ostrość.
Cytat
4. W zdjęciu 2c faktycznie lewa cześć kadru jest nieostra ale moim zdaniem to dlatego, że ostrość masz ustawioną na siedzących postaciach po prawej. Oni są ostrzy, a lewa strona nie, bo po lewej kadr masz pusty aż do katedry, która też się nie załapała na głębię ostrości...
Cytat
5. Mydło u góry 2a jest, bo wieże znajdują się przy krawędzi kadru, a w dodatku ostrość chyba masz ustawioną na dolną część kościoła. Może wieże znowu się na głębię nie załapały?!
Cytat
6. Zdjęcie 6 faktycznie troszku zastanawia. Swoją drogą potężna winieta a na cieniu rycerza rzucanym na ścianę widać fajnie filoletowo-różowe aberracje chromatyczne. Też mam wrażenie, że cała lewa połowa kadru nieostra, ale może się tylko zasugerowałem, sam nie wiem.
Cytat
Reasumując - moim zdaniem szkło jest OK. Na wszelki wypadek oddaj do sklepu i nabrechtaj że coś ci szkło szwankuje. Koledzy z Sigmy zrobią ci darmowy test i będziesz miał czyste sumienie i święty spokój...
Cytat
P.S. Fajne lokacje. Hiszpania, Portugalia?!
K50 + K10D +Kx + kity + S 10-20 + P 55-300mm + P 50mm f1.7M + P 50mm f4 M Macro + Raynox 250
KaSetka + 18-55 + jupiter37a + af360fgz
JJ napisał/a:dla mnie caly kadr tu jest nieostry (podobnie jak na 5tce).
Polska, cóż, to nie Śląsk, ale też tam ładnie, A. Sapkowski, "Boży wojownicy"
GX8, GM1, P7-14, P12-32, P35-100, P100-300, K50/1.1
hamster napisał/a:
Szkło IMO jest jednak walnięte. Nieostrość zajmuje tą samą część kadru prawie na wszystkich fotkach.
Benek napisał/a:nie mogłem znaleźć żadnych sensownych fotek zrobionych sigmą, przed chwilą więc pstryknąłem dwie testowe fotki biblioteczki w pokoju. jedna jest z przysłoną 4, druga 8.
JJ napisał/a:Sigma zapewne pojedzie do serwisu, ale argumentujac i przedstawiajac przyklady serwisowi chcialbym miec pewnosc, ze inni uzytkownicy tego szkla rowniez twierdza, ze jest ono niesprawne.
Polska, cóż, to nie Śląsk, ale też tam ładnie, A. Sapkowski, "Boży wojownicy"
GX8, GM1, P7-14, P12-32, P35-100, P100-300, K50/1.1
na 10mm też? bo chodzi mi o tą ogniskową.JJ napisał/a:Zaznacze, ze mam sporo "dobrych" fot (gdzie ostrosc jest wszedzie poprawna), wiec to nie jest regula
KaSetka + 18-55 + jupiter37a + af360fgz