M.  Dołączył: 12 Sty 2008
Benek, na początek to idź do sklepu, i poproś inny egzemplarz. Masz spore szanse, że akurat następny będzie ok. Tylko wyzeruj sobie przed testem kalibrację AF :-D

Benek  Dołączył: 18 Wrz 2008
W poniedziałek będę we Wrocku, to pogadam z gościem w sklepie, żeby mi pokazał inny egzemplarz. Wepnę go do ciałka, wezmę miarkę, pstryknę na miejscu parę zbliżeń i zobaczę jak się sprawy mają. Jeżeli drugi obiektyw będzie porządnie ostrzył, już go z body nie ściągnę :mrgreen: Stary niech se gościu zabiera :mrgreen: A tak na poważnie, to ponoć problemy z kalibracją pojawiały się także przy Tamronach i Sigmach. Sigma kalibruje swoje obiektywy bez problemów, bez jakiejkolwiek ingerencji w sam aparat.

P.S. Link do dyskusji o problemach z kalibracją Sigmy. Jak widać problem mają nie tylko właściciele Pentaxów, ale i Canonów, Alf,
http://forum.optyczne.pl/...887933f443e5c3d

[ Dodano: 2008-10-21, 14:45 ]
Obiektyw z aparatem wrócił po 17 dniach. Testowałem go dzisiaj rano.Teraz autofocus idealnie trafia w punkt, co do milimetra :lol: . Nie muszę nawet regulować autofocusa w ustawieniach niestandardowych. Jedyny minus to dwa odciski palców na obiektywie (nie mogli w tym serwisie uważać?!) oraz długi - mimo wszystko - czas oczekiwania. No ale bywa.

JJ  Dołączył: 22 Maj 2007
Witam,

Podepne sie, bo problem podobny.
Kupilem niedawno Sigme 10-20 na dzien przed dluzszym wyjazdem i po powrocie zalamalem sie ogladajac zdjecia. Bardzo duzo nieostrych, zwlaszcza widoczkow - bliskie kadry w sporej czesci ok.
Glownie robione na F8 (gdzie ponoc ta Sigma jest naojstrzejsza) a rezulatat mocno odbiegajacy od kit'a ;-( (mialem ze soba rowniez kita i 55-300 - brak podobnych problemow).

Tu jest paczka kilku przykladowych zdjec ilustrujacych te probelemy: http://www.filefactory.co...-20Problems_zip (lub http://odsiebie.com/pokaz/866868---3413.html)

Poza ta "ogolna" nieostroscia zaobserwowalem rowniez inne niepokojace "efekty"
- b. silne rozmycie na brzegach (np. zdjecie 8.jpg)
- wydaje mi sie, ze czesto lewa strona kadru jest bardziej (a czasem baaaardzo!) rozmyta !? hmm ... (zdjecia 2c, 6, 8)
- naczytalem sie o poteznej glebi ostrosci tego obiektywu, a tu czesto obiekty kilka metrow dalej wygladaja jakbym uzywal przeslony 2.8 (4 i 7)
- czasem nawet obiekty w jednej linii sa roznej ostrosci (zdjecie 3.jpg)

Najbardziej nie rozumiem efektu z 6'ki (sprzedawca "Pepe" - zyleta, rycerz po lewej - mydlo) oraz 3 (srodek - ok, lewa wieza - mydlo) - przeciez te obiekty sa w jednakowej odleglosci (m/w)?!
Rowniez 2c - cala lewa strona rozmyta, podczas gdy prawa (zarowno ludzie ba pierwszym planie jak i kosciol sa ok)
2a - mydlo na gorze ze hej, a podobny kadr w pionie 2b i jest raczej ok ...

Znalazlem tu wypowiedz Eldred'a, ktora moze trafnie okreslac czesc moich problemow. Ale moze poradzicie cos jeszcze - np. zebym nauczyl sie robic zdjecia ;-)

Eldred napisał/a:
ms, no wiesz.. jak ma BF'a na małej odłegłości to może mu przy nieskonczoności wychodzi po za, i wtedy widoczki będą nieostre, po za tym wada może być inna w zależności od ogniskowej. Ogólnie lepiej porobić testy bo BF w szkłach "pejzażowych" jest niebezpieczny, właśnie przez możliwość wyjścia po za nieskonczoność :->

Jestem w tych sprawach prawie-laikiem, ale moim zdaniem musisz wziąć poprawkę na parę spraw:

1.Sigma robi odczuwalnie mniej ostre foty na krawędziach niż w centrum kadru. Zobacz wykresy w teście rozdzielczości http://www.optyczne.pl/33...%87_obrazu.html
Ogniskowa 15, przysłona 8 i różnica między ostrością w centrum a na krawędzi to prawie 90%! (różnica 39:22 lpmm) Musisz więc przywyknąć, że brzegi, a zwłaszcza kąty będą odczuwalnie mydlane..
2. Obiektyw obiektywem, a głębia ostrości głębią ostrości. Sam nie mam jeszcze wyczutego obiektywu, ale żeby uzyskać max. głębię w tego typu szkłach należy ustawić ostrość nie w najbardziej odległym punkcie kompozycji, ale zdecydowanie bliżej. Wtedy jest szansa że i góry w tle i kwiatki parę metrów przed tobą wyjdą ostro. W zdjęciu nr. 1 ostrość masz chyba ustawioną na chmury daleko przed tobą, więc ja bym się nie dziwił , że krzaki w pierwszym planie są nieostre.
3.W zdjęciu nr. 8 domki z lewej są moim zdaniem rozmyte nie tylko dlatego że są z brzegu, ale dlatego że mogły się nie zmieścić w głębi ostrości. Są wyraźnie oddalone od pierwszego planu, na którym masz ustawioną ostrość.
4. W zdjęciu 2c faktycznie lewa cześć kadru jest nieostra ale moim zdaniem to dlatego, że ostrość masz ustawioną na siedzących postaciach po prawej. Oni są ostrzy, a lewa strona nie, bo po lewej kadr masz pusty aż do katedry, która też się nie załapała na głębię ostrości...
5. Mydło u góry 2a jest, bo wieże znajdują się przy krawędzi kadru, a w dodatku ostrość chyba masz ustawioną na dolną część kościoła. Może wieże znowu się na głębię nie załapały?!
6. Zdjęcie 6 faktycznie troszku zastanawia. Swoją drogą potężna winieta a na cieniu rycerza rzucanym na ścianę widać fajnie filoletowo-różowe aberracje chromatyczne. Też mam wrażenie, że cała lewa połowa kadru nieostra, ale może się tylko zasugerowałem, sam nie wiem.

Reasumując - moim zdaniem szkło jest OK. Na wszelki wypadek oddaj do sklepu i nabrechtaj że coś ci szkło szwankuje. Koledzy z Sigmy zrobią ci darmowy test i będziesz miał czyste sumienie i święty spokój...

P.S. Fajne lokacje. Hiszpania, Portugalia?!

Benek napisał/a:
Jestem w tych sprawach prawie-laikiem, ale moim zdaniem musisz wziąć poprawkę na parę spraw:

1.Sigma robi odczuwalnie mniej ostre foty na krawędziach niż w centrum kadru. Zobacz wykresy w teście rozdzielczości http://www.optyczne.pl/33...%87_obrazu.html
Ogniskowa 15, przysłona 8 i różnica między ostrością w centrum a na krawędzi to prawie 90%! (różnica 39:22 lpmm) Musisz więc przywyknąć, że brzegi, a zwłaszcza kąty będą odczuwalnie mydlane..

podales maxymalna odchylke, dla 10mm jest to 36/28. Czy z tego mam rozumiec, ze masz podobne roznice w ostrosci jak u mnie? Ogladalem przez zakupem sporo zdjec z tej sigmy w tym podeslane przez kolege rafalf i nigdzie nie widzialem czegos takieo jak u mnie - a kadry (odleglosc obiektow, katy) byly podobne ...

Cytat

2. Obiektyw obiektywem, a głębia ostrości głębią ostrości. Sam nie mam jeszcze wyczutego obiektywu, ale żeby uzyskać max. głębię w tego typu szkłach należy ustawić ostrość nie w najbardziej odległym punkcie kompozycji, ale zdecydowanie bliżej. Wtedy jest szansa że i góry w tle i kwiatki parę metrów przed tobą wyjdą ostro. W zdjęciu nr. 1 ostrość masz chyba ustawioną na chmury daleko przed tobą, więc ja bym się nie dziwił , że krzaki w pierwszym planie są nieostre.

dla mnie caly kadr tu jest nieostry (podobnie jak na 5tce). Mam mnostwo taich widoczkow robionych kitem na f3.5 i sa znacznei ostrzejsze w calym kadrze ...

Cytat

3.W zdjęciu nr. 8 domki z lewej są moim zdaniem rozmyte nie tylko dlatego że są z brzegu, ale dlatego że mogły się nie zmieścić w głębi ostrości. Są wyraźnie oddalone od pierwszego planu, na którym masz ustawioną ostrość.

ale nie tylko domy sa rozmyte, rowniez grajkowie na lewo od skrzypka - a to ten sam plan ...

Cytat

4. W zdjęciu 2c faktycznie lewa cześć kadru jest nieostra ale moim zdaniem to dlatego, że ostrość masz ustawioną na siedzących postaciach po prawej. Oni są ostrzy, a lewa strona nie, bo po lewej kadr masz pusty aż do katedry, która też się nie załapała na głębię ostrości...

a czemu prawa strona katedry sie zalapala,a drzewo po lewej ktore jest blizej juz nie?

Cytat

5. Mydło u góry 2a jest, bo wieże znajdują się przy krawędzi kadru, a w dodatku ostrość chyba masz ustawioną na dolną część kościoła. Może wieże znowu się na głębię nie załapały?!

przy f8? wszyscy pisza jaka to monstrualna glebie ma ten obiektyw, ze az jest to dziwne dla mnie. Znowu - kitem mam wiele podobnych zdjec gdzie przy f3.5-4 jest wszystko w glebi ...

Cytat

6. Zdjęcie 6 faktycznie troszku zastanawia. Swoją drogą potężna winieta a na cieniu rycerza rzucanym na ścianę widać fajnie filoletowo-różowe aberracje chromatyczne. Też mam wrażenie, że cała lewa połowa kadru nieostra, ale może się tylko zasugerowałem, sam nie wiem.

aberracje? nawet nie zauwazylem - to jakis malutki pikus w porownaniu z nieostroscia ...
Jeszcze bardziej zastanawia zdjecie nr 3 ...

Cytat

Reasumując - moim zdaniem szkło jest OK. Na wszelki wypadek oddaj do sklepu i nabrechtaj że coś ci szkło szwankuje. Koledzy z Sigmy zrobią ci darmowy test i będziesz miał czyste sumienie i święty spokój...

jesli ono jest ok to chyba sie go pozbede ... :-) dla mnie takie efekty sa nieakceptowlne.

Cytat

P.S. Fajne lokacje. Hiszpania, Portugalia?!

Hiszpania, rozne regiony :-) niestety jak widac nie ten sprzet lub nie ten fotograf ;-)

hamster  Dołączył: 11 Paź 2006
po 1. na większości fotek stabilizacja jest włączona (niepotrzebnie) a ona potrafi robić takie efekty, odczułem na własnej skórze (zdjęciach).
po 2. zdjęcie nr7. Czy 2s to nie za długo by robić z ręki?

Szkło IMO jest jednak walnięte. Nieostrość zajmuje tą samą część kadru prawie na wszystkich fotkach.
Ale niech wypowiedzą się inni, ja tej sigmy nigdy nie miałem. Wypowiadam się bo też miałem podobną przypadłość z innym szkłem.

nie mogłem znaleźć żadnych sensownych fotek zrobionych sigmą, przed chwilą więc pstryknąłem dwie testowe fotki biblioteczki w pokoju. jedna jest z przysłoną 4, druga 8.

http://www.fotosik.pl/pok...dbac18b7c3.html
http://www.fotosik.pl/pok...192d4d7e5b.html

jak widać ostrość spada idąc coraz bliżej krawędzi. mam nawet wrażenie, że po prawej stronie ostrość gubi się wyraźniej, ale może trochę krzywo aparat ustawiłem, albo coś z lampkami pomieszałem...
no w każdym bądź razie tak to u mnie wygląda. myślę, że wszystko jest w normie, szkła zmieniać na razie nie zamierzam...

na twoim miejscu - JJ - porobiłbym jakieś testowe zdjęcia ścian, murków itp. żeby mieć 200% pewności, że to szkło jest trzepnięte. i jeżeli okaże się, że faktycznie lewa strona kadru jest nieostrawa wyślij Sigmę do serwisu.

P.S.
JJ napisał/a:
dla mnie caly kadr tu jest nieostry (podobnie jak na 5tce).

No chmurki chyba udało ci się w 1-ce jednak naostrzyć :-) , a 5 nie jest czasem lekko poruszona? No ale zgoda, na zdjęciu nr 3 faktycznie wyraźnie widać, że lewa cześć pałacu będąca w praktyce odbiciem prawej jest dziwnie nieostra. Widać to porównując te dwie wieże po bokach głównego wejścia. Fotę dołącz kolegom z Sigmy i pakuj aparat na wycieczkę do Gdyni :-(

hamster napisał/a:

Szkło IMO jest jednak walnięte. Nieostrość zajmuje tą samą część kadru prawie na wszystkich fotkach.

Zaznacze, ze mam sporo "dobrych" fot (gdzie ostrosc jest wszedzie poprawna), wiec to nie jest regula - sample, ktore wrzucilem, to te ewidentne przypadki, na ktore nie moge juz patrzec ;-) (niemniej niestety mam ich wiecej ... ).

Benek napisał/a:
nie mogłem znaleźć żadnych sensownych fotek zrobionych sigmą, przed chwilą więc pstryknąłem dwie testowe fotki biblioteczki w pokoju. jedna jest z przysłoną 4, druga 8.

Oczywiscie widac, ze boki sa miekkie, ale to jest slabo zauwazalne (zwlaszcza na f8) i moge taka jakosc w pelni zaakceptowac. Btw. niezla biblioteczka! ;-)
Fot jest sporo, np tu http://www.pixel-peeper.com/lenses/?lens=3, i o ile zdjecie nie jest poruszone to takich "kwiatkow" nie widze.

Sigma zapewne pojedzie do serwisu, ale argumentujac i przedstawiajac przyklady serwisowi chcialbym miec pewnosc, ze inni uzytkownicy tego szkla rowniez twierdza, ze jest ono niesprawne. Dlatego kazdy komentarz mile widzany ;-)

JJ napisał/a:
Sigma zapewne pojedzie do serwisu, ale argumentujac i przedstawiajac przyklady serwisowi chcialbym miec pewnosc, ze inni uzytkownicy tego szkla rowniez twierdza, ze jest ono niesprawne.

Jakby co, wal z grubej rury, że na forum Pentaxa panuje powszechne, grupowe, masowe i nie znoszące sprzeciwu przekonanie, że twoja Sigma jest po prostu walnięta bez dwóch zdań :mrgreen:

hamster  Dołączył: 11 Paź 2006
JJ napisał/a:
Zaznacze, ze mam sporo "dobrych" fot (gdzie ostrosc jest wszedzie poprawna), wiec to nie jest regula
na 10mm też? bo chodzi mi o tą ogniskową.

Skocz do: