dzerry  Dołączył: 01 Maj 2006
Markus napisał/a:
Dzika jeszcze w żadnym mieście nie widziałem,
Zapraszamy do Trojmiasta. W centrum Gdyni juz nikogo nie dziwia, nie mowiac juz nawet o osiedlach przy lesie.

Kytutr, swietny uzytek robisz z tych slajdow do flooda!

Kytutr  Dołączył: 20 Lut 2007
Ijon napisał/a:
Klimaty z czasów gdy mnie jeszcze na świecie nie było :)

Eee, przesadzasz :-) Pamiętam, jak raz pojechaliśmy z Dębicy do Kochanówki pociągiem, który był ciągnięty przez Ty2.

[ Dodano: 2008-07-15, 11:10 ]
dzerry napisał/a:
Kytutr, swietny uzytek robisz z tych slajdow do flooda!

Dzięki. Staram się jak mogę - dokupiłem nawet skaner, żeby się cały geszeft opłacał :-) Korzyści z całej floodowej akcji są wyraźne: miły oku widok w lodówce, więcej kruzejros w kieszeni, a dodatkowo Provia 100F sprawiła, że wykształciłem w sobie pewny chwyt w rękach - nie boję się korzystać z czasów 1/15-1/8s przy 24mm i 1/30s przy 50mm.

voorjaarman  Dołączył: 13 Sie 2008
Kytutr,

Dobrze chłopie się te Twoje fotki ogląda, oj dobrze... już od strony nr 2 :-D

voorjaarman, dzięki.

W nagrodę pozwolę wrzucić sobie jeszcze jedno zdjęcie:

mygosia  Dołączyła: 19 Kwi 2006
Prawie jak dama z łasiczką... [czy też gronostajem, albo inną świnką morską].

mygosia napisał/a:
Prawie jak dama z łasiczką... [czy też gronostajem, albo inną świnką morską].
Dziękuję. To było zdjęcie z pierwszej rolki włożonej do mojego pierwszego aparatu :-)

maslot  Dołączył: 11 Cze 2008
Do pełni szczęścia brakuje mi usunięcia tych krzaczorów z lewej.

Throwend  Dołączył: 26 Kwi 2007
Nie ma to jak ocenianie zdjęc przez fotografów... "A ja bym wyciął te drzewa, a ja bym usunął ten słup albo budynek, a ja bym...". Ekhem, to nie malarstwo, drodzy państwo... Kreowac rzeczywistość można w studiu, ale nie pstrykając w warunkach zastanych. No, chyba, ze to było zdjęcie z modelem i fotograf sam wybierał miejsce...

Po wycieciu krzaków można by było się przyczepić do pustej przestrzeni...

Throwend, dzięki za obronę krzaczorów - nie miałem czasu ich usuwać, gęś przecież w każdej chwili mogła rozmyślić się co do sesji, na szczęście mój tata całkiem nieźle się z nią dogadywał :-)

Nie ma sprawy ;-)

Tak przynajmniej wygląda jak przygotowanie do ogniska. I wiadomo po co gęś :mrgreen:

Taki mały żarcik ;-)

Throwend napisał/a:
Nie ma to jak ocenianie zdjęc przez fotografów... "A ja bym wyciął te drzewa, a ja bym usunął ten słup albo budynek, a ja bym...".

Bo oczywiście fotograf jest ciałem statycznym i jego przemieszczenie mogłoby zaburzyć mechanikę ciał niebieskich - a przecież nie chcemy katastrofy kosmicznej?
Tylko przy zdjęciach do dowodu trzeba wiernie odzwierciedlić rzeczywistość.

maslot napisał/a:
Tylko przy zdjęciach do dowodu trzeba wiernie odzwierciedlić rzeczywistość.

Zauważ, że napisałem też "No, chyba, ze to było zdjęcie z modelem i fotograf sam wybierał miejsce..."
Ale czy tak było nie wiem patrząc na to zdjęcie. Moze szedł z aparatem i zobaczył taką scenkę? Wiesz patrząc na zdjęcie kim jest fotografowana osoba? Wiesz czy mógł ustawić ją inaczej? w innym miejscu? Wiesz czy miał czas samemu ustawić sie inaczej?

Wyraziłeś się ok, bo to twoja pełnia szczęścia - akurat mi te krzaczory nie przeszkadzają.

Tyle, ze w tym miejscu zdecydowałem po prostu wypowiedzieć tylko swoją opinię bo tego typu życzenia wyrażane sa w wielu przypadkach na tym forum bez wzgledu na to czy zdjecie jest studyjne/pozowane, czy też nie. Hardkorowy przykład - drzewka voorjaarmana, z ktorych jedno ktoś by wyciął - ot, takie poprawianie natury ;-) A już w ogóle jest fajnie jak ktoś sam zacznie kadrować takie zdjęcie (widziałem, ze nie aprobujesz tego).

Akurat pech chciał, że trafiłem znowu na ciebie, ale to niezamierzone. Nie mysl, ze sie uwziąłem ;-) :-B

Fotograf podejmuje decyzje nie tylko, gdzie zrobić zdjęcie, ale też czy zrobić zdjęcie. Jeśli mam do wyboru zdjęcie sielskich pól i łąk ze slupem elektrycznym, to wolę nie robić tego zdjęcia. Tłumaczenie się, że nie było miejsca, pogoda zła, układ planet przeciwny jest dla mnie zupełnie nie na miejscu - nie jesteśmy korespondentami wojennymi, gdzie mamy albo zdjęcie o niskiej jakości technicznej, albo żadne.
Throwend napisał/a:
Moze szedł z aparatem i zobaczył taką scenkę? Wiesz patrząc na zdjęcie kim jest fotografowana osoba? Wiesz czy mógł ustawić ją inaczej? w innym miejscu? Wiesz czy miał czas samemu ustawić sie inaczej?

No przy tak dynamicznej scenie faktycznie mógł sobie nie poradzić :lol:
Throwend napisał/a:
Wyraziłeś się ok, bo to twoja pełnia szczęścia - akurat mi te krzaczory nie przeszkadzają.

A mam robić jakąś ankietę, aby moja opinia była reprezentatywna? Sądziłem, że w tym wątku chodzi o moją prywatną opinię.
Throwend napisał/a:
Akurat pech chciał, że trafiłem znowu na ciebie, ale to niezamierzone. Nie mysl, ze sie uwziąłem ;-) :-B

Ja tego nie traktuję personalnie. Piszę o zdjęciach, a nie o ich autorach.

maslot napisał/a:
No przy tak dynamicznej scenie faktycznie mógł sobie nie poradzić

Wiesz, gąska też ptok i potrafi szybka być ;-)

maslot napisał/a:
A mam robić jakąś ankietę, aby moja opinia była reprezentatywna

Źle się wyraziłem. Chodziło mi o to, że w ten sposób napisałeś że to twoja opinia i to jest w porządku (a nie że to jedyny słuszny sposób). Do opinii nic nie mam i nikomu nie zabraniam ich wyrażania ani nie uważamm, ze czyjaś jest 'gorsza'. Jak napisałem, po prostu w końcu stwierdziłem, ze czas się wypowiedzieć ogólnie na temat wycinania niepotrzebnych drzewek, krzewów itp ;-)

Tym razem kadry pionowe:

18.

19.

kristofo  Dołączył: 28 Lut 2007
Ostatnie świetne!!!

kristofo, dzięki. Zdjęcie stanowi część mojego prywatnego "Tryptyku kazimierskiego": http://flickr.com/photos/...57608673301587/

kristofo  Dołączył: 28 Lut 2007
Kytutr napisał/a:
Zdjęcie stanowi część mojego prywatnego "Tryptyku kazimierskiego":

Trochę mi to betonowe nie pasuje do całego tryptyku.

Pietras  Dołączył: 30 Kwi 2007
Kytutr, 19 wyśmienita

kristofo napisał/a:
Trochę mi to betonowe nie pasuje do całego tryptyku.

Kazimierz mój widzę betonowy :-)

Dzięki, Pietras. To są ciągle slajdy ze słynnej floodowej dostawy - po 15 wykorzystanej rolce przestałem liczyć zużycie.

Skocz do: