pancurski  Dołączył: 13 Mar 2008
....i czym jest ślad ekologiczny ? jakąś brednią powstałą w chorej głowie.

hamster  Dołączył: 11 Paź 2006
emigrant napisał/a:
Moim zdaniem ankieta jest całkiem do d*** :!:
jest do d... ale mi wyszło 2,8 ha. Tragicznie to chyba nie jest

Sadorg  Dołączył: 29 Sty 2008
2,5ha wyszło, myślałem, że będzie gorzej :P

Ale strasznie... hmm.. płytka ta ankieta. Mało pytań.

MiQ27  Dołączył: 17 Wrz 2007
Mi wyszło 2.4 ha. Ale skąd mam wiedzieć, czym pali moja elektrociepłownia ?

pancurski  Dołączył: 13 Mar 2008
Mi się wydaje, że twórcy ankiety próbują zasugerować, iż na ziemi jest przeludnienie.
Czy sugerują też, że 90% ludzi powinna.....zniknąć ?

MiQ27 napisał/a:
Mi wyszło 2.4 ha. Ale skąd mam wiedzieć, czym pali moja elektrociepłownia ?

Jak to czym ? Na pewno nie ekogroszkiem :mrgreen: W Polsce większość energii pozyskiwana jest z węgla.

BAN YellowLabel  Dołączył: 30 Mar 2008
tak czy siak..green peace i temu podobne bardziej szkoda niż pomagają.
Wmawiają ludziom głupoty a oni w to wierzą.

Kytutr  Dołączył: 20 Lut 2007
Na początku wyszło mi 2,1ha - jestem wegetarianinem i rowerzystą, ale palę w piecu brykietem z trocin - to pewnie zawyża średnią. Na koniec udało mi się zaoszczędzić jeszcze 600m2.

YellowLabel napisał/a:
tak czy siak..green peace i temu podobne bardziej szkoda niż pomagają. Wmawiają ludziom głupoty a oni w to wierzą.

Argumenty na stół, szefie! Bo jak na razie to raczej ty mówisz głupoty ;-)

Szyms  Dołączył: 06 Lut 2008
Kytutr napisał/a:
Na początku wyszło mi 2,1ha - jestem wegetarianinem i rowerzystą, ale palę w piecu brykietem z trocin - to pewnie zawyża średnią. Na koniec udało mi się zaoszczędzić jeszcze 600m2.

YellowLabel napisał/a:
tak czy siak..green peace i temu podobne bardziej szkoda niż pomagają. Wmawiają ludziom głupoty a oni w to wierzą.

Argumenty na stół, szefie! Bo jak na razie to raczej ty mówisz głupoty ;-)

Greenpeace jest zbyt ekstremistyczną organizacją, chcą forsować rozwiązania które nie są ani ekonomiczne ani ekologiczne.

BAN YellowLabel  Dołączył: 30 Mar 2008
po prostu. To bardziej podchodzi pod sektę niż pod normalne, ekologiczne stowarzyszenie

teta  Dołączył: 28 Kwi 2006
pancurski napisał/a:
Mi się wydaje, że twórcy ankiety próbują zasugerować, iż na ziemi jest przeludnienie.
Czy sugerują też, że 90% ludzi powinna.....zniknąć ?
Nie wiem co sugerują twórcy ankiety, nie wiem też co sugeruje pancurski, wiem wszelako, że jeśli liczba ludzi będziędzie dążyć do nieskończoności to i to i do nieskończoności dążyć będzie zużycie energii. I niech nikt nie próbuje łudzić się, że rozwiązaniem problemu są elektrownie jądrowe. Pragnę cichutko szepnąć, że zasoby uranu są ograniczone i pewnie nie większe niż ropy i węgla razem wzięte. Jeśli chodzi o fuzję termojądrową, to póki co jedynym urządzeniem, bezbłędnie wykorzystującym to zjawisko, jest bomba wodorowa i na razie nic nie wskazuje na to aby sytuacja ta miała się zmienić. To tylko taka moja luźna opinia w sprawie ekologii, oparta wszakże o elementarną logikę i elementarne rozeznanie w sprawie termodynamiki (ciepło, które nas ogrzewa i to, które pozwala nam min. czytać to forum nie bierze się znikąd)

PiotrR  Dołączył: 03 Maj 2006
Wyszło mi 3,0, ale to trochę bez sensu. Dlaczego na przykład rodzaj używanego papieru jest skorelowany z kupowaniem gazet i czasopism? Równie dobrze można by połączyć pytanie o dietę z dojazdem do pracy. Np tak:

1. Jestem wegetarianinem, jeżdżę na rowerze.
2. Jem mięso od czasu do czasu, jeżdżę do pracy samochodem z kolegami.
3. Jem mięso 4-6 razy w tygodniu, do pracy jeżdżę samochodem.
4. Jem mięso codziennie, do pracy jeżdżę samochodem terenowym, który pali 20/100.

Albo dlaczego przy pytaniu o odległość celów wakacyjnych nie ma pytania o to jak często człowiek jeździ na urlop? Bo ktoś może cztery razy do roku jeździć do 200km, a ktoś inny może jeździć daleko, ale za to raz na kilka lat.

W sumie to należy traktować bardziej jako zabawę i próbę zwrócenia uwagi na pewne rzeczy, a wynik nic nie znaczy.

A chętnym proponuję policzyć, jaki ślad ekologiczny generuje nasze forum. Zsumować łączny czas wizyt w roku, pomnożyć przez prądożerność przeciętnego komputera (przy założeniu, że bez oglądania forum komp byłby odpowiedni okres krócej włączony), dodać prąd, który żre serwer. A potem wyłączmy to forum, będzie ekologicznie.

No i oczywiście w takim kalkulatorze powinno być pytanie:

Jak robisz zdjęcia?:

1. Wyłącznie jpegi, nie obrabiam.
2. Jpegi i rawy, jpegi trochę obrabiam, rawy wywołuję standardowo (podaj w jakim programie).
3. Wyłącznie rawy, standardowe wołanie.
4. Wyłącznie rawy, długo się nad nimi pastwię, bo jestem perfekcjonistą.
5. Robię na filmie, wołam w koreksie, chemię wylewam do kanalizacji.

Przy odpowiedziach 1-4 pytanie dodatkowe o rozdzielczość matrycy.

Effendi  Dołączył: 20 Kwi 2006
teta napisał/a:
Jeśli chodzi o fuzję termojądrową, to póki co jedynym urządzeniem, bezbłędnie wykorzystującym to zjawisko, jest bomba wodorowa
Nie zapominajmy o słońcu. Jakby nie patrzeć cała energia, którą generujemy, mniej lub bardziej pośrednio pochodzi z tego wielkiego reaktora termojądrowego. Dbajmy więc o nie. Zasłaniajmy okna gdy nie potrzebujemy jego światła, bo zbyt szybko się zużyje.

motaba_virus  Dołączył: 16 Mar 2008
z tego co mowi moj zaprzyjazniony lesnik nie kupujac papieru mozemy drzewom tylko zaszkodzic, bo lasy panstwowe maja to wkalkulowane i kasa z papieru idzie na sadzenie nowych lasow, a te ktore zostaly przeznaczone na papier i tak zostalyby wyciete z roznych wzgledow.
I z tego samego zrodla - twierdzenie ze kupujac papier/drewniane meble/drewniane gripy do MF Pentaxa :-P wspomagamy niszczenie puszczy amazonskiej itp. to nic wiecej niz propaganda, poniewaz wiekszosc puszczy amazonskiej jest... wypalana aby uzyskac tereny uprawne ktorych w tamtych okolicach brak :-/

a zeby nie bylo... moj wynik 2,3 ha ;-)

thrackan  Dołączył: 08 Lut 2007
Effendi, ROTFL :lol:

hamster  Dołączył: 11 Paź 2006
teta napisał/a:
zasoby uranu są ograniczone i pewnie nie większe niż ropy i węgla razem wzięte
. PEWNIE tak, ale ja słyszałem że ich wydajność energetyczna jest kikadziesiąt / kilkaset albo i więcej razy większa niż zasoby ropy i węgla i nawet całej biomasy na ziemi. (ale to było zasłyszane w jakimś programie kilka lat temu)

[ Dodano: 2008-11-06, 23:04 ]
wierzę że energia i produkcja nie musi być problemem, tylko społeczeństwa muszą chcieć mądrze używać technologii.

Pietras  Dołączył: 30 Kwi 2007
Odnośnie tematu to ludzie zamiast patrzeć na planetę mogli by się skupić na tym żeby nie truć samych siebie ;-) Te nowotwory nie przyleciały z kosmosu, sami sobie fundujemy trując się chemią "spożywczą" i nie tylko.

Kosmo  Dołączył: 11 Mar 2008
3,8... hm..

lipalipski  Dołączył: 28 Mar 2007
Pietras napisał/a:
e nowotwory nie przyleciały z kosmosu, sami sobie fundujemy trując się chemią "spożywczą" i nie tylko.

Myślisz, że zanim powstał przemysł (w tym spożywczy) ludzie nie umierali na nowotwory?

mygosia  Dołączyła: 19 Kwi 2006
Nawet dinozaury miały nowotwory.
Aczkolwiek rzeczywiście pewne substancje są uważane za "promotory" nowotworów.
Natomiast kiedyś ludzie nie umierali "na raka" z kilku powodów:
- diagnostyka - po prostu kiedys nie diagnozowano nowotworów.
- długość życia - była dużo krótsza i większość nowotworów nie zdążała się rozwinąć.

lipalipski  Dołączył: 28 Mar 2007
mygosia napisał/a:
Natomiast kiedyś ludzie nie umierali "na raka" z kilku powodów:
- diagnostyka - po prostu kiedys nie diagnozowano nowotworów

Czego nie widzę i nie potrafię nazwać, nie istnieje. Kiedy zamknę oczy jestem niewidzialny.

Cytat
Aczkolwiek rzeczywiście pewne substancje są uważane za "promotory" nowotworów.

Nie wszystkie z nich stworzył człowiek. Pewnie mniejszość nawet.

mygosia napisał/a:
- długość życia - była dużo krótsza i większość nowotworów nie zdążała się rozwinąć.

Średnia długość życia była krótsza lub dłuższa zależnie od epoki i miejsca. Ale w każdej i każdym z nich (prawie) byli ludzie dożywający pięćdziesiątki. Nowotwory zdarzają się nawet dzieciom.

Skocz do: